Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Istraživanje pokazalo: Važnije je da VJERUJETE da ste dovoljno spavali, nego koliko ste zaista SPAVALI!

Istraživanje pokazalo: Važnije je da VJERUJETE da ste dovoljno spavali, nego koliko ste zaista SPAVALI!

spavanje-kolicinaStudija je pokazala da je “količina” sna koju vaše tijelo misli da dobivate znatno važnija od vremena koje zaista provedete u snu

U istraživanju koje je provela psihologinja Kristi Erdal s Sveučilišta u Coloradu, sudjelovao je 21 student.

Ispitanicima je tijekom petominutnog predavanja objašnjeno od čega se sastoji dobar, a od čega loš san i rečeno im je da navedu koliko su spavali prethodnu noć.

Studenti su zatim priključeni na Bipack opremu, kojom su mjereni njihovi moždani valovi i broj otkucaja srca.

Rezultati su pokazali da su studenti kojima je rečeno da su dovoljno spavali postigli znatno bolje rezultate na kognitivnim testovima od onih kojima je rečeno da nisu dobro spavali.

Drugim riječima – samo vjerovanje da ste dovoljno spavali je dovoljno da nastavite normalno funkcionirate tijekom dana, čak i ako niste dovoljno spavali.

Erdal ovu pojavu naziva klasičnim uvjetovanjem, što ujedno može biti odgovor na drugu studiju koja je pokazala da ispijanje placebo napitka ima isti učinak na mozak kao šalica kave.

Naravno, stručnjaci upozoravaju da ovo istraživanje treba uzeti u obzir s rezervom jer je dokazano da deprivacija sna može uzrokovati ozbiljna medicinska stanja poput kardiovaskularnih bolesti, visokog krvnog tlaka, pretilosti i dijabetesa.

Unatoč tome što se optimalna količina sna za normalno funkcioniranje organizma razlikuje od osobe do osobe, liječnici za dobro zdravlje preporučuju osam sati sna.
 
(B92, Independent)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , ,