Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Izraelci razvili kameru koja može prepoznati da li ste terorist ili pedofil, ili oboje

Izraelci razvili kameru koja može prepoznati da li ste terorist ili pedofil, ili oboje

kamera-izraelProteklog tjedna mnogi svjetski mediji pisali su o izraelskom tehnološkom programu “Faception”, čiji tvorci tvrde da on omogućuje određivanje znakova prema crtama lica i, primjerice, prepoznavanje teroriste u gužvi

Tvrtka “Faception” stvorena je 2014. godine, a na njenom čelu je Shai Gilboa. Pažnju javnosti privukla je, međutim, 24. svibnja, nakon teksta u “Washington Postu”.

Uslijedili su tekstovi u britanskom “Daily Mailu” i drugim popularnim izdanjima, a nakon toga su o “Faceptionu” počeli pisati i izraelski mediji.

Shai Gilboa objašnjava da je tvrtka “Faception” do sada razradila 15 klasifikatora koji omogućuju da se s visokom vjerojatnošću (do 80 posto) brzo prepoznti ljude koji pripadaju nekoj posebnoj grupi.

To mogu biti znanstvenici, profesionalni kockari, pedofili, teroristi. Tehnologija otkriva ono što ljudsko oko nije u stanju uoči, tvrde autori.

Rukovodstvo “Faceptiona” je priopćilo da je već potpisan ugovor o suradnji sa službom za nacionalnu sigurnost, ali nije jasno o kojoj je službi riječ. Ni policija, ni izraelska obavještajna služba nisu komentirali to priopćenje.

U “Faceptionu” naglašavaju da su stvorili tehnologiju koja ne može imati široku uporabu (kakav je bio slučaj s, primjerice, izraelskom tehnologijom “Face”, koju je kupila tvrtka “Facebook”).

U promo-spotu “Faceptiona” prikazano je kako ta tehnologija prepoznaje u općoj bazi fotografija devet od 11 terorista koji su izveli napade u Parizu u studenom 2015.

Prikazano je i kako je tehnologija omogućila da se, nakon obrade 50 fotografskih snimaka, “pogode” dvojica od četiri buduća pobjednika turnira u pokeru.

Mnogi nezavisni stručnjaci su za sada skeptični prema priopćenjima “Faceptiona”.

Očito je da policija ne može uhititi čovjeka samo zbog toga što ima “lice ubojice”.

Ako tehnologija “Faception”, međutim, dokaže svoju učinkovitost, dobivena upozorenja mogla bi biti osnova za pojačanu kontrolu aktivnosti osoba pod sumnjom.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(sputniknews.com)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , ,