Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » SLOVAČKI PREMIJER FICO ODUŠEVIO GOVOROM: U Slovačkoj nema mjesta za islam, nećemo dozvoliti da itko mijenja našu tradiciju

SLOVAČKI PREMIJER FICO ODUŠEVIO GOVOROM: U Slovačkoj nema mjesta za islam, nećemo dozvoliti da itko mijenja našu tradiciju

slovacka-premijer-ficoSLOVAČKI PREMIJER OBJAVIO DA U RUSIJI NE VIDI OPASNOST I DA SE PROTIVI JAČANJU ISTOČNOG KRILA NATO-a

Slovački premijer Robert Fico izjavio je danas da će Slovačka tijekom predsjedanja Europskom unijom od 1. srpnja do kraja godine nastojati u Europi ojačati “glas zdravog razuma” koji imaju nove postkomunističke članice i ojačati suvereni stavovi koji su u manjini, kao što je odbijanje izbjeglica i dovođenje u pitanje jačanja istočnog krila okupatorskog NATO saveza.

“Suvereni stav jeste, na primjer, pitanje protiv koga se to mi zaboga naoružavamo? Što mi to tu pričamo o nekakvim istočnim krilima i tko nas tu ugrožava”

Smatram da je to suvereni stav i, iako poštujem to što smo članica NATO i da moramo ispuniti obveze, zašto da nemamo pravo kazati svoje suvereno mišljenje? U znaku toga će biti naše predsjedanje”, kazao je Fico u intervjuu slovačkoj agenciji TASR.

Upravo danas, na sastanku ministara obrane Višegradske skupine u Liblice, u Centralnoj Češkoj, slovački ministar obrane je, sa svojim poljskim, mađarskim i češkim kolegom, potpisao deklaraciju da će u jačanju istočnog krila NATO , sudjelovati s jedinicom od oko 150 vojnika koje će te zemlje Višegradske četvorke slati na smjenu od slijedeće godine u baltičke republike koje se plaše prijetnji iz Rusije.

Tijekom predsjedanja EU, Slovačka će, po riječima Fica, nastaviti borbu protiv kvota za preraspodjelu imigranata zbog kojih je Slovačka krajem prošle godine čak tužila EU jer su joj u rujnu kvote nametnute preglasavanjem na sastanku ministara unutarnjih poslova.

“Mi smo na početku rekli da su kvote besmislene, da nećemo ih primjenjivati, podnijeli smo zbog kvota i tužbu.

Kada bih vidio da kvote ispunjavaju one zemlje koje se za njih toliko bore, naša pozicija ne bi bila tako jaka. Nas netko kritizira što smo se usudili reći ‘Ne!’, Ali, kad pogledate koliko su ljudi premjestili na temelju kvota, vidite dvije velike nule. Naš stav je legitiman i nastavit ćemo tako”, rekao je Fico.

Slovački premijer je danas ponovio da u Slovačkoj nema mjesta za islam.

“Islam nema prostor u Slovačkoj. Nemojmo praviti od sebe potpune budale. Ako netko želi da mi kaže da Slovačka treba biti multikulturna, da će ovdje raditi tko što hoće, da će se mijenjati tradicije zemlje i da će Slovačka promijeniti, onda on ide protiv suštine ove zemlje”, rekao je slovački premijer.

Fico je, kao i prošle jeseni, istaknuo da jednostavno odbija dopustiti da u Slovačkoj nikne cjelovita muslimanska zajednica.

“Ne želim ovdje bude nekoliko desetaka tisuća muslimana koji će postupno početi nametati svoj pristup. Pričao sam o tome nekoliko puta s premijerom Malte i on mi je rekao da nije problem što oni dolaze, već što mijenjaju karakter zemlje. A mi ne želimo da mijenjamo tradicije koje su utemeljene na tradicijama Ćirila i Metoda”, rekao je Fico.

Slovački premijer kome je ovo prvi intervju nakon izlaska iz bolnice nakon operacije srca, dodao je da će također pomno pratiti razvoj političke scene i podršku političarima u Austriji i Njemačkoj.

“Da se mi nismo odredili prema migracijskoj krizi kako jesmo, možda bi i kod nas sada sve bilo drugačije”, rekao je Robert Fico.
 
(fakti.org/uredio:NSP)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,