Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Elon Musk ulaže 1 MILIJARDU DOLARA u projekt koji će spriječiti umjetnu inteligenciju da uništi čovječanstvo

Elon Musk ulaže 1 MILIJARDU DOLARA u projekt koji će spriječiti umjetnu inteligenciju da uništi čovječanstvo

elon-muskMusk i druge tehnološki divovi su udružili snage u financiranju istraživanja koja će zaustaviti umjetnu inteligenciju od preuzimanja čovječanstva

Doprinosi Elon Muska društvu ne poznaju granice: njegov najnoviji plan ima za cilj spasiti čovječanstvo od toga da bude uništeno od strane umjetne inteligencije (AI).

Milijarder, poznat po masivnoj količini bogatstva i pažnje kroz svoje revolucionarne projekte PayPal, Tesla i SpaceX, dosljedno je upozorio svijet protiv umjetne inteligencije, koju je nedavno prozvao kao najveću egzistencijalnu prijetnju čovječanstvu.

Njegovo uvjerenje o štetnosti AI ga je ponukalo da udruži snage s drugim poznatim tehnološkim poduzetnicima i uspostavi investicijski fond namijenjen istraživanjima koji će nastaviti sa otkrićima pozitivnim po društvo. Fond od 1 milijarde dolara je osnovan i trebao bi pomoći ljudima da ostanu barem jedan korak ispred tehnologije.

Prema priopćenju objavljenom od strane skupine ulagača, iznenađujuća povijest umjetne inteligencije otežava “predvidviđanje kada bi umjetna inteligencija ljudske razine mogla doći na dohvat ruke”.

Izjava je nastavila savjetovati: “Kad se to dogodi, biti će važno imati vodeću istraživačku instituciju koja može stvoriti prioritet dobrog ishoda za sve one koji rade iznad vlastitog osobnog interesa.”

Rasprava o svijetu tehnologije preko prijetnji i pogodnosti koju nudi brzi napredak u računalnoj inteligenciji se već vodi dugi niz godina, sa pitanjima da li ili ne se zakonodavstvo treba provesti kako bi djelovalo kao zaštitna mjera protiv umjetne inteligencije.

Ukupni moratorij na istraživanja AI-a je također proveden, pogotovo kada su znanstveni i tehnološki svjetovi nedvojbeno sposobni napredovati do točke kada će AI zamjeniti ljude. Vrlo vjerojatno je moguće da će ljudi postati suvišni, nepotrebni, i time postati potrošna roba.

Znanstvenici pretpostavljaju da bi na polijetku AI sustavi bili u mogućnosti komunicirati ekskluzivno među sobom, kontrolirati cijele prometne mreže, pa čak i nacionalna gospodarstava.

Poznati teoretski fizičar Stephen Hawking izjavio je za BBC prošle godine da tehnologija može biti ukleta za cijelu ljudsku rasu, upozoravajući da takva vrsta sustava, tako usavršena može “redizajnirati samu sebe na još veću razinu, čime bi eksponencijalno nadmašila ljudska poboljšanja.”

Na nedavnom simpoziju održanom na Massachusetts Institute of Technology (MIT), Musk je govorio o opasnostima od AI, navodeći da “moramo biti vrlo oprezni s umjetnom inteligencijom. S umjetnom inteligencijom smo dozvali demone”.

Suosnivač PayPala Peter Thiel, zajedno s tehnološkim divom Infosys i Amazon Web Services, su doprinijeli pokretanju OpenAI.

Ta neprofitna organizacija će raditi na istraživanju novih uporaba umjetne inteligencije i dijeliti rezultate i pristup tom znanju.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , ,