Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » OVO MORATE VIDJETI: NATO će se preseliti u novi ‘stožer’ čija je gradnja koštala milijardu eura

OVO MORATE VIDJETI: NATO će se preseliti u novi ‘stožer’ čija je gradnja koštala milijardu eura

nato-sredisteTo je ogromna poluokrugla zgrada od stakla nalazit će se u Bruxellesu, a sagrađena je na površini od 41 hektara. Samo kabineti i urede zauzimaju 245.000m². U tom novom zdanju biće smješteno 28 vojnih misija sadašnjih država-članica

NATO će se početkom naredne godine preseliti u svoje novosagrađeno sjedište koje je koštalo milijardu eura.

Kako je priopćeno u Bruxellesu, to najvjerojatnije neće biti u siječnju i veljači, a preseljavanje će biti – etapno.

Glavni tajnik zapadne vojne alijanse Jans Stoltenberg rekao je danas ministrima 28 država-članica – s kojima se slikao ispred brončanog amblema NATO – da je to vjerojatno posljednje njihovo fotografiranje na “starom mjestu”.

Objasnio im je da će taj simbol – koji svi natovci popularno zovu “Ruža vjetrova” – biti premješten u novo sjedište saveza.

Novi kompleks NATO koji je u završnoj fazi gradnje nalazi se nedaleko od sadašnjeg – s druge strane Trga Leopolda Trećeg.

To je ogromna poluokrugla zgrada od stakla sagrađena na površini od 41 hektara. Samo kabineti i urede zauzimaju 245.000m².

U tom novom zdanju bit će smješteno 28 vojnih misija sadašnjih država-članica. Kako je primijetio Stoltenberg – naći će se mjesta i za Crnu Goru.

Svoj “kutak” – imaće i svih 19 država koje su u Partnerstvu za mir.

U novom sjedištu NATO istovremeno će raditi više od 4.000 ljudi.

Odluka o gradnji donesena je 1999. godine, a građevinski radovi su počeli 2010. godine.

nato-srediste-slika
 

 
(fakti.org/NSP)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,