Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEORIJE ZAVJERE » Kako su klijenti američkih obavještajnih službi dolazili na vlast u marionetskim državama

Kako su klijenti američkih obavještajnih službi dolazili na vlast u marionetskim državama

cia-obamaU sve više nerazvijenih zemalja koje imaju neke strateške interese, dolaze na vlast predsjednici postavljeni od strane Zapada i Amerike. Takva zemlja obično nakon toga zapada u kaos

Portal WikiLeaks friško je objavio dokumente koji svjedoče o tome da je privremeni lider Brazila Michel Temer prošlosti surađivao s obavještajnom službom i vojskom SAD-a.

Iako nema osnova za pretpostavku da je dolazak Temera na vlast povezan s ovim podacima, WikiLeaks nas navodi da sjetimo drugih primjera umiješanosti političara u suradnju s CIA.

Iran

Nakon što je 15. ožujka 1951. godine iranski parlament usvojio zakon o nacionalizaciji naftne industrije u zemlji, a pokušaji da se problem riješi pregovorima propali, američki državni tajnik John Dulles i bivši šef CIA Walter Smith razradili su plan o svrgavanju premijera zemlje Mohameda Mosadika i dovođenja na vlast bivšeg ministra unutarnjih poslova Fazlola Zahedija. Operacija je dobila naziv “Ajax”.

Mosadik je ipak uspio saznati za njega, pa je odlučio da ga preduhitri, namjeravajući udaljiti šaha Rezu Pahlavija s vlasti. Uspio je u tome, ali su izbili masovni neredi, u čijoj su organizaciji, prema nekim podacima, također sudjelovali agenti CIA. Na stranu prosvjednika stali su vojnici lojalni šahu.

Rezidenciju Mosadika napali su tenkovi, prisiljavajući premijera dati ostavku. Nekoliko dana kasnije Pahlavi se vratio u Iran. Uspio je ostati na vlasti još gotovo 25 godina. Vladar je svrgnut 1979. godine nakon Islamske revolucije.

Gvatemala

U Gvatemali je 1944. godine nakon revolucije na vlast došla vlada koja je namjeravala voditi politiku nezavisnu od Washingtona. Dopušten je rad Radničke partije Gvatemale, što je u Americi dovelo do strahovanja od jačanja komunističkog raspoloženja u Latinskoj Americi.

Nacionalizirano je poljoprivredno zemljište, a jedan od najvećih posjednika u to vrijeme bila je američka “United fruit company”. To je također izazvalo nezadovoljstvo u Washingtonu.

Nakon pokušaja da se izvrši pritisak na novu vladu, CIA je 1952. godine pripremila plan državnog prevrata u zemlji. Za to je bio odgovoran zamjenik direktora uprave Frank Wisner.

Prema planu, u Hondurasu je formirana “antikomunistička vladajuća hunta”, u koju su ušli Carlos Salazar i budući predsjednik države Castillo Armas. Na teritoriju srednjeg Hondurasa formirani su naoružani odredi čije su borce pripremali suradnici CIA, kao i američki vojni kadrovi.

Nasilna etapa operacije počela je 1954. godine. Ustanike su podržavali brodovi SAD koji su blokirali priobalje Gvatemale. Avioni bez oznaka su bacali propagandne letke. Oružane formacije su 18. lipnja prešle granicu Gvatemale i Hondurasa. Ustanici su izveli uspješnu ofenzivu. Rezultat borbi bio je dolazak Armasa na vlast početkom kolovoza. On je u zemlji uveo represiju protiv socijalista i komunista.

Kongo

Nakon prvih izbora nakon proglašenja neovisnosti 1960. godine u Kongu je premijer postao Patrice Lumumba, koji je razvijao odnose sa socijalističkim blokom. To je izazvalo nezadovoljstvo u Washingtonu. Prema nekim podacima, planovi o uklanjanju Lumumbe s vlasti počela je kovati CIA.

U rujnu je pukovnik Mobutu organizirao državni prevrat, u kojem je Lumumba svrgnut, a kasnije ubijen. Okolnosti njegove smrti nisu do kraja poznate. Britanski Telegraph je 2013. godine objavio podatke o tome da je ubojstvo Lumumbe organizirala suradnici britanske obavještajne službe Dafna Park.

Panama

Nije uvijek bila riječ o potpori oružanim prevratima. Neki lideri su jednostavno snabdijevali CIA-u neophodnim informacijama. Čelnik Paname od 1983. do 1989. Manuel Noriega je od kraja pedesetih aktivno surađivao s američkom obavještajnom službom. U Washingtonu su 1988. otkrili da je Norijega umiješan u narko-biznis. Zbog toga je svrgnut u operaciji “Just Cause” koju je, ironijom sudbine, organizirao Washington.

Liberija

Suradnjom s američkom obavještajnom službom može pohvaliti i bivši čelnik Liberije Charles Taylor. List Boston glob objavio je 2012. materijal zasnovan na razgovoru s ekspertima i bivšim obavještajcima, u kojem je navedeno da su od početka osamdesetih Pentagon i agenti CIA radili s Taylorom.

U zatvorenim arhivima, prema njihovim tvrdnjama, čuva se najmanje 48 dokumenata koji su na neki način povezani s liberijskom predsjednikom. Pretpostavlja se da je Taylor, pored ostalog, informirao Washington o libijskom čelniku Moameru Gadafiju.

Brazil

Nedavno su objavljene informacije o vezama novog vršitelja dužnosti predsjednika Brazila Michel Temera s američkom obavještajnom službom.

Prvo elektronsko pismo objavljeno na sajtu WikiLeaksa Temer je uputio iz brazilskog grada Sao Paola u Miami, u stožer zapovjedništva američkih oružanih snaga u zoni Središnje i Južne Amerike. U tom pismu Temer opisuje političku situaciju u Brazilu 2006. godine, u razdoblju kada je predsjednik bio Lula da Silva.

U pismu se spominje Temerov susret s predstavnicima američkog veleposlanstva, tijekom koje je s njima podijelio svoje viđenje političke situacije u zemlji. Drugo pismo datirano je 21. lipnja 2006. U njemu se spominje Temerov sastanak s američkim diplomatima u veleposlanstvu SAD u brazilskoj prijestolnici. Na sastanku je ponovno bilo riječi o političkoj situaciji u zemlji.
 
(sputniknews.com)

Filed under: TEORIJE ZAVJERE · Tags: , , , , , , , , ,