Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEORIJE ZAVJERE » Kako su klijenti ameri─Źkih obavje┼ítajnih slu┼żbi dolazili na vlast u marionetskim dr┼żavama

Kako su klijenti ameri─Źkih obavje┼ítajnih slu┼żbi dolazili na vlast u marionetskim dr┼żavama

cia-obamaU sve vi┼íe nerazvijenih zemalja koje imaju neke strate┼íke interese, dolaze na vlast predsjednici postavljeni od strane Zapada i Amerike. Takva zemlja obi─Źno nakon toga zapada u kaos

Portal WikiLeaks fri┼íko je objavio dokumente koji svjedo─Źe o tome da je privremeni lider Brazila Michel Temer pro┼ílosti sura─Ĺivao s obavje┼ítajnom slu┼żbom i vojskom SAD-a.

Iako nema osnova za pretpostavku da je dolazak Temera na vlast povezan s ovim podacima, WikiLeaks nas navodi da sjetimo drugih primjera umije┼íanosti politi─Źara u suradnju s CIA.

Iran

Nakon ┼íto je 15. o┼żujka 1951. godine iranski parlament usvojio zakon o nacionalizaciji naftne industrije u zemlji, a poku┼íaji da se problem rije┼íi pregovorima propali, ameri─Źki dr┼żavni tajnik John Dulles i biv┼íi ┼íef CIA Walter Smith razradili su plan o svrgavanju premijera zemlje Mohameda Mosadika i dovo─Ĺenja na vlast biv┼íeg ministra unutarnjih poslova Fazlola Zahedija. Operacija je dobila naziv “Ajax”.

Mosadik je ipak uspio saznati za njega, pa je odlu─Źio da ga preduhitri, namjeravaju─çi udaljiti ┼íaha Rezu Pahlavija s vlasti. Uspio je u tome, ali su izbili masovni neredi, u ─Źijoj su organizaciji, prema nekim podacima, tako─Ĺer sudjelovali agenti CIA. Na stranu prosvjednika stali su vojnici lojalni ┼íahu.

Rezidenciju Mosadika napali su tenkovi, prisiljavajući premijera dati ostavku. Nekoliko dana kasnije Pahlavi se vratio u Iran. Uspio je ostati na vlasti još gotovo 25 godina. Vladar je svrgnut 1979. godine nakon Islamske revolucije.

Gvatemala

U Gvatemali je 1944. godine nakon revolucije na vlast do┼íla vlada koja je namjeravala voditi politiku nezavisnu od Washingtona. Dopu┼íten je rad Radni─Źke partije Gvatemale, ┼íto je u Americi dovelo do strahovanja od ja─Źanja komunisti─Źkog raspolo┼żenja u Latinskoj Americi.

Nacionalizirano je poljoprivredno zemlji┼íte, a jedan od najve─çih posjednika u to vrijeme bila je ameri─Źka “United fruit company”. To je tako─Ĺer izazvalo nezadovoljstvo u Washingtonu.

Nakon poku┼íaja da se izvr┼íi pritisak na novu vladu, CIA je 1952. godine pripremila plan dr┼żavnog prevrata u zemlji. Za to je bio odgovoran zamjenik direktora uprave Frank Wisner.

Prema planu, u Hondurasu je formirana “antikomunisti─Źka vladaju─ça hunta”, u koju su u┼íli Carlos Salazar i budu─çi predsjednik dr┼żave Castillo Armas. Na teritoriju srednjeg Hondurasa formirani su naoru┼żani odredi ─Źije su borce pripremali suradnici CIA, kao i ameri─Źki vojni kadrovi.


Nasilna etapa operacije po─Źela je 1954. godine. Ustanike su podr┼żavali brodovi SAD koji su blokirali priobalje Gvatemale. Avioni bez oznaka su bacali propagandne letke. Oru┼żane formacije su 18. lipnja pre┼íle granicu Gvatemale i Hondurasa. Ustanici su izveli uspje┼ínu ofenzivu. Rezultat borbi bio je dolazak Armasa na vlast po─Źetkom kolovoza. On je u zemlji uveo represiju protiv socijalista i komunista.

Kongo

Nakon prvih izbora nakon progla┼íenja neovisnosti 1960. godine u Kongu je premijer postao Patrice Lumumba, koji je razvijao odnose sa socijalisti─Źkim blokom. To je izazvalo nezadovoljstvo u Washingtonu. Prema nekim podacima, planovi o uklanjanju Lumumbe s vlasti po─Źela je kovati CIA.

U rujnu je pukovnik Mobutu organizirao dr┼żavni prevrat, u kojem je Lumumba svrgnut, a kasnije ubijen. Okolnosti njegove smrti nisu do kraja poznate. Britanski Telegraph je 2013. godine objavio podatke o tome da je ubojstvo Lumumbe organizirala suradnici britanske obavje┼ítajne slu┼żbe Dafna Park.

Panama

Nije uvijek bila rije─Ź o potpori oru┼żanim prevratima. Neki lideri su jednostavno snabdijevali CIA-u neophodnim informacijama. ─îelnik Paname od 1983. do 1989. Manuel Noriega je od kraja pedesetih aktivno sura─Ĺivao s ameri─Źkom obavje┼ítajnom slu┼żbom. U Washingtonu su 1988. otkrili da je Norijega umije┼ían u narko-biznis. Zbog toga je svrgnut u operaciji “Just Cause” koju je, ironijom sudbine, organizirao Washington.

Liberija

Suradnjom s ameri─Źkom obavje┼ítajnom slu┼żbom mo┼że pohvaliti i biv┼íi ─Źelnik Liberije Charles Taylor. List Boston glob objavio je 2012. materijal zasnovan na razgovoru s ekspertima i biv┼íim obavje┼ítajcima, u kojem je navedeno da su od po─Źetka osamdesetih Pentagon i agenti CIA radili s Taylorom.

U zatvorenim arhivima, prema njihovim tvrdnjama, ─Źuva se najmanje 48 dokumenata koji su na neki na─Źin povezani s liberijskom predsjednikom. Pretpostavlja se da je Taylor, pored ostalog, informirao Washington o libijskom ─Źelniku Moameru Gadafiju.

Brazil

Nedavno su objavljene informacije o vezama novog vr┼íitelja du┼żnosti predsjednika Brazila Michel Temera s ameri─Źkom obavje┼ítajnom slu┼żbom.

Prvo elektronsko pismo objavljeno na sajtu WikiLeaksa Temer je uputio iz brazilskog grada Sao Paola u Miami, u sto┼żer zapovjedni┼ítva ameri─Źkih oru┼żanih snaga u zoni Sredi┼ínje i Ju┼żne Amerike. U tom pismu Temer opisuje politi─Źku situaciju u Brazilu 2006. godine, u razdoblju kada je predsjednik bio Lula da Silva.

U pismu se spominje Temerov susret s predstavnicima ameri─Źkog veleposlanstva, tijekom koje je s njima podijelio svoje vi─Ĺenje politi─Źke situacije u zemlji. Drugo pismo datirano je 21. lipnja 2006. U njemu se spominje Temerov sastanak s ameri─Źkim diplomatima u veleposlanstvu SAD u brazilskoj prijestolnici. Na sastanku je ponovno bilo rije─Źi o politi─Źkoj situaciji u zemlji.
 
(sputniknews.com)

Filed under: TEORIJE ZAVJERE · Tags: , , , , , , , , ,