Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » SKANDAL U SAMOM VRHU CIA: Najstrože čuvana tajna o mučenjima na 6.700 stranica ‘SLUČAJNO OBRISANA’ (VIDEO)

SKANDAL U SAMOM VRHU CIA: Najstrože čuvana tajna o mučenjima na 6.700 stranica ‘SLUČAJNO OBRISANA’ (VIDEO)

cim-mucenjeOno što se zna o akcijama CIA uredno je sadržano u rezimeu od 500 stranica, objavljenom 2014. godine. Ali, ima toliko toga što ne znamo …

Avioni lete ka Svjetskom trgovinskom centru, ljudi padaju s visokih katova Svjetskog trgovačkog centra. Prizore tog dana, tijekom najvećeg terorističkog napada na američkom tlu, nemoguće je zaboraviti.

Američka javnost reagirala je sa strahom i bijesom kada je administracija George Busha mlađeg odgovorila osvetom, koja i dalje proganja Bijelu kuću i Pentagon.

Dio tog procesa je značilo i uspostavljanje programa mučenja CIA. Detalji tog programa su i dalje strogo čuvana tajna 15 godina kasnije.

Naime, između 2001. i 2009. godine CIA je provodila “brutalni” program ispitivanja, koji je uključivao neograničeno tajno zatvaranje i mučenje, što je kršenje američkog zakona.

Ta mučenja su uključivala i lupanje zatvorenika o zidove, lišavanje sna, golotinju, davljenje u bačvi s vodom …

Ono što se zna o akcijama CIA-e uredno je sadržano u rezimeu od 500 stranica, objavljenog 2014. godine. Ali, ima toliko toga što ne znamo.

Špijunska američka agencija posjeduje 6.700 stranica s detaljima točno onog što se događalo na takozvanim “crnim lokacijama” poslije 2001. godine. Prema brojnim izvještajima, unutarnji istražitelji CIA-a neobjašnjivo su “izbrisali” jedine kopije tog dokumenta.

Portal “Yahoo news” prenosi da je CIA priznala da su slučajno obrisani dokumenti i uništen disk na kojem je bio izvještaj. Također, pišu i o spekulacijama o prikrivanju ovog događaja i ističu da ovo oslikava nesposobnost u sjedištu agencije u Langleyu, u američkoj državi Virginia.

Dianne Feinstein, predsjedavajuća senatskog odbora za obavještajne službe, napisala je da je izvješće proslijeđen velikom broju pojedinaca i državnim službama, među kojima je i Bijela kuća, Odjel pravosuđa, Ministarstvo obrane i Ministarstvo vanjskih poslova.

Ona je priznala da je izvještaj bio “vrlo kritičan prema akcijama CIA i to s pravom”, ali je napomenula da je bitno imati na umu strah koji je vladao mjesecima nakon napada 11. rujna.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(telegraf.rs)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,