Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » SKANDAL U SAMOM VRHU CIA: Najstro┼że ─Źuvana tajna o mu─Źenjima na 6.700 stranica ‘SLU─îAJNO OBRISANA’ (VIDEO)

SKANDAL U SAMOM VRHU CIA: Najstro┼że ─Źuvana tajna o mu─Źenjima na 6.700 stranica ‘SLU─îAJNO OBRISANA’ (VIDEO)

cim-mucenjeOno ┼íto se zna o akcijama CIA uredno je sadr┼żano u rezimeu od 500 stranica, objavljenom 2014. godine. Ali, ima toliko toga ┼íto ne znamo …

Avioni lete ka Svjetskom trgovinskom centru, ljudi padaju s visokih katova Svjetskog trgova─Źkog centra. Prizore tog dana, tijekom najve─çeg teroristi─Źkog napada na ameri─Źkom tlu, nemogu─çe je zaboraviti.

Ameri─Źka javnost reagirala je sa strahom i bijesom kada je administracija George Busha mla─Ĺeg odgovorila osvetom, koja i dalje proganja Bijelu ku─çu i Pentagon.

Dio tog procesa je zna─Źilo i uspostavljanje programa mu─Źenja CIA. Detalji tog programa su i dalje strogo ─Źuvana tajna 15 godina kasnije.

Naime, izme─Ĺu 2001. i 2009. godine CIA je provodila “brutalni” program ispitivanja, koji je uklju─Źivao neograni─Źeno tajno zatvaranje i mu─Źenje, ┼íto je kr┼íenje ameri─Źkog zakona.

Ta mu─Źenja su uklju─Źivala i lupanje zatvorenika o zidove, li┼íavanje sna, golotinju, davljenje u ba─Źvi s vodom …

Ono ┼íto se zna o akcijama CIA-e uredno je sadr┼żano u rezimeu od 500 stranica, objavljenog 2014. godine. Ali, ima toliko toga ┼íto ne znamo.


┼ápijunska ameri─Źka agencija posjeduje 6.700 stranica s detaljima to─Źno onog ┼íto se doga─Ĺalo na takozvanim “crnim lokacijama” poslije 2001. godine. Prema brojnim izvje┼ítajima, unutarnji istra┼żitelji CIA-a neobja┼ínjivo su “izbrisali” jedine kopije tog dokumenta.

Portal “Yahoo news” prenosi da je CIA priznala da su slu─Źajno obrisani dokumenti i uni┼íten disk na kojem je bio izvje┼ítaj. Tako─Ĺer, pi┼íu i o spekulacijama o prikrivanju ovog doga─Ĺaja i isti─Źu da ovo oslikava nesposobnost u sjedi┼ítu agencije u Langleyu, u ameri─Źkoj dr┼żavi Virginia.

Dianne Feinstein, predsjedavaju─ça senatskog odbora za obavje┼ítajne slu┼żbe, napisala je da je izvje┼í─çe proslije─Ĺen velikom broju pojedinaca i dr┼żavnim slu┼żbama, me─Ĺu kojima je i Bijela ku─ça, Odjel pravosu─Ĺa, Ministarstvo obrane i Ministarstvo vanjskih poslova.

Ona je priznala da je izvje┼ítaj bio “vrlo kriti─Źan prema akcijama CIA i to s pravom”, ali je napomenula da je bitno imati na umu strah koji je vladao mjesecima nakon napada 11. rujna.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kota─Źi─ç” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(telegraf.rs)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,