Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Rukovanje koje bi moglo biti kraj hegemonije Amerike

Rukovanje koje bi moglo biti kraj hegemonije Amerike

putin-merkel-hollandeRusiji odgovara jaka EU, jer jaka EU znači jaka Njemačka ili osovina Francuska-Njemačka. Smeta li Rusiji jaka Kina? Ne, čak sve uspješnije surađuju

Dakle, ne bi joj smetala ni jaka EU. Uostalom, zar stvarno itko (geo) politički iole obaviješten misli da bi Njemačka i Francuska uvele sankcije Rusiji da je EU stvarno jaka?

Kreativan, nagao, impulzivan, često i nepromišljen. Ovako su opisivali šahovskog velemajstora Gari Kasparova. Karakteristika njegove igre bili su (uglavnom) napadi, komplikacije i čekanje da protivnik “istrči”. Da, i svjesno žrtvovanje figura.

Opsesija potezima protiv Putina

“Šah je više nego igra, manje nego znanost”, pohvalno je, svojevremeno, konstatirao Walter.

Međutim, kad šah postane geopolitička igranka, onda dobijemo tekstove poput Kasparovljeve kolumne u britanskom “Guardianu” gdje kazuje da izlazak Velike Britanije iz Europske unije nije samo pusta želja službenog Kremlja, već i nešto što aktivno podržava tako što bira europske vođe koje kasnije koristi kao klin protiv EU.

Sve u svemu, da vam ne prepričavamo ovo neinventivno štivo, nastavak stare Kasparovljeve opsesije – od 2005. kad je izašao iz šaha i nepromišljeno uletio u politiku – o kojoj, ali i o Kasparovu, najbolje govori rečenica: “Ako tragate za najboljim potezom, najbolje je pogledati što želi Putin i zatim učiniti suprotno od toga”.

U tom, navodnom, komadanje Europske unije Putinu pomažu ili će pomagati najvjerojatniji republikanski kandidat za predsjednika Amerike Donald Trump i europska desnica.

Porazno je kad veliki mislilac, a Kasparov to istinski jeste, ima izvitoperene stavove, i čovjek je koji na sva usta govori o demokraciji, a ide u komitet po mišljenje. Taj odbor je State Department.

Nevješta obrana svjetskog reda

“Ne možemo stati. Nema odmorišta na ovoj točki. Došli smo do mjesta na našem putovanju gdje ne može biti zaustavljanja. Moramo nastaviti. Mora biti ili svjetska anarhija, ili svjetski red”, citira Kasparov u kolumni Churchilla.

Međutim, Churchillov svjetski red veoma se razlikuje od (do) sadašnjeg svjetskog reda – uspostavljenog padom Berlinskog zida, koliko do jučer, jedinom dominantnom svjetskom silom.

Na Berlinskom zidu je postojao grafit sovjetskog lidera Leonida Brežnjeva koji se ljubi sa svojim saveznikom i predsjednikom Istočne Njemačke Erich Honeckerom. Kao aluzija na taj grafit, nedavno je u litvanjskom Vilnjusu napravljen grafit Putina i Trumpa.

“Čim pacer vidi šah, on daje šah”, rekao je svojevremeno veliki mag šaha Bobby Fischer.

Kasparov je u šahu velemajstor, ali je u politici očito pacer, pa čim vidi priliku (napasti Putina) skoči na nju. I propadne.

Tako u spomenutoj kolumni pod naslovom “Poljubac koji bi mogao biti kraj EU”, brine o EU nakon navodnog saveza Putina i Trumpa, a suštinski političkih figura protiv kojih Kasparov ne umije igrati, pa bi ih sklonio.

Političar Kasparov previđa seriju poteza

Europska unija je slaba, činio nešto Putin ili ne činio, a ne čini ništa jer ima važnijeg posla.

Uostalom, EU je ovakva bila i prije 10 ili 15 godina. Izvana gladac, a unutra jadac. Fasada navodno od čelika, ali napravljenog u Americi.

Naime, EU je ovakva, slaba, jer tako želi Amerika.

Prema tome, Europska unija bi možda mogla jača, a ne slabiti. No, jaka Europska unija postaje pandan ili bar partner Americi, a Washingtonu – kao što znamo – ne trebaju partneri. Slaba EU, da podvučemo, pogoduje imperijalnim namjerama SAD.

Rusiji pak odgovara jaka EU, jer jaka EU znači jaka Njemačka ili osovina Francuska-Njemačka. Smeta li Rusiji jaka Kina? Ne, čak sve uspješnije surađuju.

Dakle, ne bi joj smetala ni jaka EU. Uostalom, zar stvarno itko (geo) politički iole obaviješten misli da bi Njemačka i Francuska uvele sankcije Rusiji da je EU stvarno jaka?

“Brexit” koji navodno brine Kasparova, a suštinski mu služi za napad na Putina, smišljen je kako bi ojačao utjecaj Britanije u EU, a ne da bi ona iz nje izašla. I ako u toj Uniji ima klipova, ili igrača koji igraju za treću stranu, onda je to Britanija. Ako ne igraju za Amerikance ili s Amerikancima, Britanci igraju za sebe.

Raspadom EU države iz Europe postaju još slabije, a to mnogo više pogoduje Americi nego Rusiji. Problem svijeta nije jaka EU, već jak NATO. A NATO je jak upravo zbog slabe EU.

Gdje je poslije ondašnjeg sastanka “normandijske četvorke” otišla Angela Merkel? Tko je uvijek glavni zapovjednik združenih snaga NATO u Europi? Kome je blizak bivši francuski predsjednik Sarkozy koji je Francusku vratio u NATO? Odgovor na sve je – u Ameriku, Amerika, Americi.

Zato bi Kasparov, ako mu je stvarno stalo do EU i do demokracije, trebalo da se raduje rukovanju Angele Merkel, Francois Hollande i Vladimir Putin. Stisak tih šest ruku mogao bi, i izvana i iznutra ojačati EU i biti kraj hegemonije Amerike.

Šahista Kasparov to sigurno zna. Političar Kasparov previđa poteze. Ili su mu u “komitetu” rekli što da misli. U oba slučaja gubi. Ne valja to za nekoga tko je navikao da pobjeđuje.
 
(sputniknews.com/uredio:NSP)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , , , , , ,