Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Uncategorized » ČESTITKE! Sud u Hamburgu presudio da se može pisati o ‘usporenom i plašljivom glupanu Erdoganu’

ČESTITKE! Sud u Hamburgu presudio da se može pisati o ‘usporenom i plašljivom glupanu Erdoganu’

erdogan-tuzbaSud u Hamburgu, pred koji je bio izveden njemački tv-voditelj Jan Bohmermann po tužbi predsjednika Turske – ocijenio je da je veći dio njegovih satiričnih stihova “nedopustiv” prema šefu jedne strane države, ali je istovremeno precizirao da su dopustive riječi o “usporenom i plašljivom glupanu Erdoganu”

Kako prenosi njemački tjednik Spiegel, za “nedopustive” je hamburški sud proglasio Bohmermannove satirične stihove u kojima su Erdoganu pripisane seksualne nastranosti i zločini protiv oporbe i nacionalnih manjina.

Tjednik precizira da je hamburški sud “dopustivim” proglasio i stih u kojem se za turskog lidera kaže da je “muškarac koji tuče djevojčice a pritom nosi masku od gume” (“Er ist der Mann der Mädchen schlägt und dabei Gummimasken trägt”).

Sud je – u obrazloženju – naglasio da je imao u vidu da se radilo o “političkoj satiri”.

Bohmermann se “proslavio” 31 ožujka u satiričnoj emisiji Neo Magazin Royale koja se emitira na televizijskom kanalu ZDF.

Bohmermann je uzalud dokazivao da su “dijelovi stihova” biti izvučeni iz konteksta i, samim tim, nepravilno protumačeni.

Erdoganov odvjetnik je izjavio da su on i njegov klijent zadovoljni presudom.

Erdogan i njegovu odvjetnici su se povodom Bohmermannovih stihova obratili i tužiteljstvu njemačkog grada Mainza.

U Njemačkoj napadi na Erdogana i dalje traju. Poznati berlinski tv-komentator Ulrich Kincle turskog redsednika je nazvao “neosultanom”, a za njegovu Tursku rekao da je zemlja u kojo je “više novinara u zatvoru nego na poslu”.

Od tužbe predsjednika Turske prema njemačkom novinau očito neće biti ništa, a tiranija prema novinarima valjada neće izaći u budućnosti izvan granica Turske.
 
(fakti.org/uredio:NSP)

Filed under: Uncategorized · Tags: , , , , , , ,