Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, TEHNOLOGIJA I ZNANOST » POLICIJA upozorava korisnike da ne koriste Facebook emotikone! Evo zašto

POLICIJA upozorava korisnike da ne koriste Facebook emotikone! Evo zašto

emotikon-fbBelgijska policija upozorava korisnike da ne koriste Facebook reakcijske gumbe ili emotikone da bi reagirali na postove ako žele zaštititi svoju privatnost

U veljači je predstavljen niz od šest emotikona koji je omogućio korisnicima da izrazi raspon emocija od ljutnje do ljubavi, koji su dodani uz izvornu opciju LIKE – palac gore. Ti emotikonoi su došli su kao odgovor na pozive za gumb “Dislike” (ne voljeti).

Međutim, novi emotikoni su još jedan veliki ‘LIKE’ za Facebook i ‘DISLIKE’ za njihove korisnike – prema belgijskoj policiji koja tvrdi da se isti ti emotikoni upotrebljavaju kao način prikupljanja podataka o osobama radi ciljanog oglašavanja prema njima.

U priopćenju objavljenom na službenoj stranici belgijske policije, stoji upozoranje da ljudi izbjegavaju korištenje serije emotikona, ako žele sačuvati svoju privatnost.

Izjava na policijskoj internetskoj stranici stoji: “Ikone pomažu ne samo da izrazite vaše osjećaje, oni također pomažu Facebooku da procijen učinkovitost oglasa na svom profilu.”

“Još jedan razlog da ne klikate emotkone ako želite zaštititi svoju privatnost”, kaže belgijska policija.

U priopćenju se upozorava da su korisnici jednostavni “proizvod” na Facebooku, tvrdeći da njihovi emotikoni na postovima pomažu socijalnim mrežama da izgrade njihov privatni profil kakve su osobe.

Kao rezultat profiliranja, stranica će ciljati oglase za koje smatra da će korisnici imati više sluha ovisno o tome kako reagiraju na određene postove na vrijeme.

“Ograničavajući broj ikona na šest, Facebook računa na vas da izrazite svoje misli lakše, tako da su algoritmi koji se pokreću u pozadini još učinkovitiji”, policija je naglasila.

“Da, klikovima mišem možete im dati do znanja što vas čini sretnim.”

Ukratko, trenutak kada Facebook odmjeri da je korisnik u dobrom raspoloženju, zaradit će na njemu tako što će mu prikazati oglas.

Nije tajna da he Facebookov rast potaknut od oglašavanja. U 2015, tvrtka je zaravila 96,5% svojih prihoda od oglasa, koji generiraju nevjerojatnih 17,08 milijarde dolara prihoda godišnje.

Samo nekoliko dana nakon što su bivši zaposlenici Facebooka optužili platformu da cenzurira vijesti, malo tko će biti iznenađen kada sazna da je prvak marketinga napravio još jednu priliku da učiniti ono što najbolje radi – prikupiti što više informacija o svojim korisnicima.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: Featured, TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , ,