Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Što se događa s vašim tijelom kad smanjite ili prestanete koristiti kozmetičke proizvode

Što se događa s vašim tijelom kad smanjite ili prestanete koristiti kozmetičke proizvode

kozmetika-testiranjeNova studija pod vodstvom istraživača na Sveučilištu Berkeley i Clinica de Salud del Valle Salinas je pokazala kako uzimanje čak i kratkog predaha od različite kozmetike, šampona i drugih proizvoda za osobnu njegu može dovesti do značajnog pada razine kemikalija koji narušavaju hormone prisutne u tijelu

Rezultati studije objavljeni su u časopisu Environmental Health Perspectives.

Istraživači su dali latino tinejdžerima (njih 100) razne proizvode za osobnu njegu koji su označeni kao slobodni od uobičajenih kemikalija, uključujući ftalate, parabene, triklosane, i oksibenzone.

Ove kemikalije se koriste redovito u gotovo svim konvencionalnim proizvodima za osobnu njegu, kao što su kozmetika, sapun, krema za sunčanje, šampon, regenerator i drugi proizvodi za kosu, tako su i istraživanja na životinjama pokazala ovi proizvodi mogu izravno utjecati na tijelesni endokrini sustav.

“Budući da su žene primarni potrošači mnogih proizvoda za osobnu njegu, one mogu biti nesrazmjerno izložene tim kemikalijama”, rekao je glavni autor studije Kim Harley, izvanredni direktor UC Berkeley centra za istraživanje okoliša i dječjeg zdravlja.

“Mlade djevojke mogu biti posebno izložene riziku budući da su u vremenu brzog reproduktivnog razvoja, a istraživanje je sugeriralo da koriste više proizvoda za osobnu njegu po danu od prosječne odrasle žene.”

Rezultati

Nakon samo tri dana istraživanja na djevojkama koje koriste samo kozmetičke proizvode bez previše kemikalija, uzorci urina su pokazali značajan pad razine kemikalija u tijelu.

Metil i propil parabeni, obično se koriste kao konzervansi u kozmetici, pali su je 44-45 posto, metabolite dietil ftalat, često korišten u parfemima, spustio se za 27 posto, a oba, triklosan i benzofenon-3 su pali za 36 posto.

Autori studije su bili iznenađeni da vide povećanje kod dva manje uobičajena parabena, ali te razine su bile male i lako bi rezultat mogao biti uzrokovan slučajnom kontaminacijom ili zamjenom koja nije navedena na etiketama.

“Jedan od ciljeva istraživanja bio je stvoriti svijest među sudionicima prema kemikalijama koje se nalaze u svakodnevnim proizvodima, te pomoći kako bi ljudi bili više svjesni o tome što oni koriste”, rekao je Cárdenas.

“Vidjevši pad razina opasnih kemikalija u tijelu nakon samo tri dana, pokazuju da se jednostavne radnje mogu poduzeti, kao što je odabir proizvoda s manje kemikalija, i uočavanje razlike među kozmetičkim proizvodima.”

Što možeš učiniti?

Pa, možete biti sigurni da provjerite oznake na svim proizvodima koje kupujete. Većina proizvoda za osobnu njegu sadržavaju popis sastojaka, ali na žalost, mnoga kozmetika ne.

Ako koristite određene marke koje stvarno volite, možete se pokušati obratiti proizvođaču izravno i pitati ih za popis sastojaka.

Također možete se odlučiti za više prirodne i organske proizvoda, ali svakako treba imati na umu da je u industriji proizvoda za osobnu njegu, riječ “prirodno” i “organski” često besmislena.

Zapravo prirodni i organski proizvodi mogu biti malo skuplji, a možda želite krenuti u izradu vlastitih.

Možete napraviti široku lepezu prirodnih proizvoda za osobnu njegu vrlo lako sa samo nekoliko sastojaka.

Ne samo da je to jeftinije, već vam omogućuje da provjerite svaki sastojak koji stavljate na svoje tijelo i da se prilagodite u skladu s vašim specifičnim potrebama.

Što manje potražnja za tim kozmetičkim proizvodima punim kemikalija postoji, koristit će se manje te kemikalije.

Pogledajte priču o kozmetici ispod!
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , ,