Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » NAPOKON KRE─ćU: Na Harvardu odr┼żan TAJNI SASTANAK o stvaranju umjetnog ─Źovjeka

NAPOKON KRE─ćU: Na Harvardu odr┼żan TAJNI SASTANAK o stvaranju umjetnog ─Źovjeka

genetika-kloniranjeGENETI─îAR GEORGE CHURCH OKUPIO JE 150 ZNANSTVENIKA, PRAVNIKA I BIZNISMENA

Oko 150 znanstvenika razli─Źitih specijalnosti, pravnika i biznismena okupilo se u Medicinskoj ┼íkoli ameri─Źkog Harvardskog sveu─Źili┼íta radi dogovora od stvaranju “sinteti─Źkog genoma ─Źovjeka”.

Ne izgleda na prvi pogled previ┼íe senzacionalno, ali jeste prava senzacija. Jer, “sintetski genom ─Źovjeka” ne─çe samo nevjerojatno pro┼íiriti mogu─çnosti genetskog in┼żenjeringa, nego i izravno otvara put stvaranju – umjetnog ─Źovjeka.

Kako tvrdi poznati novinar The New York Times Andrew Polak, savjetovanje je bilo tajno i zatvorenog tipa, a organizatori su sve prisutne zamolili da o njemu šute.

“Sinteti─Źka genom” je ne┼íto sasvim drugo od genetskih korekcija koje se po svijetu prakticiraju. Ne radi se o modificiranju nekog (bilo kojeg) gena, ve─ç o dobivanju pomo─çu kemijskih spojeva svih komponenti ljudske DNK.

Umjetni bazi─Źni parovi ─çe omogu─çiti biolozima da savladaju “prirodna ograni─Źenja pri eksperimentiranju sa ┼żivim organizmima”.

Te i takve tehnologije ─çe u budu─çnosti postati polazna to─Źka za pojavu “kvazi-─Źovjeka”, organizma koji ne─çe imati roditeljske veze na genetskom nivou, ┼íto zna─Źi da ─çe se nalaziti “izvan ljudske vrste”.

Organizator tajnog savjetovanja je profesor genetike na Harvardu George Church. Kada se saznalo da je savjetovanje odr┼żano, on je izjavio da se nije razgovaralo o “sinteti─Źkom genomu ─Źovjeka” ve─ç o pobolj┼íanom sintetiziranje dugih niti DNK, a napredak na tom planu bi – prema njegovim rije─Źima – bio od koristi “prilikom stvaranja razli─Źitih ┼żivotinja, biljaka i mikroorganizama”.


The New York Times, me─Ĺutim, skre─çe pozornost na ─Źinjenicu da se Churchov projekt prvobitno zvao ” HGP2 : The Human Genome Synthesis Project” – ” HGP2 : Projekt sinteti─Źkog genoma ─Źovjeka”.

I jo┼í: da se sudionicima tajnog savjetovanja – u pozivu da prisustvuju – ukazivalo da je klju─Źni zadatak “sintetiziranja kompletnog genoma ─Źovjeka … u narednih deset godina”.

Potom je tema skupa bila promenjea u ” HGP-Write : Testing Large Synthetic genomes in Cells ” – “Projekt” Genom ─Źovjeka “: Izu─Źavanje velikih sinteti─Źkih genoma u stanicama”.

Polak posebno nagla┼íava da je vi┼íe poznatih ameri─Źkih znanstvenika odbilo sudjelovati u savjetovanju – zbog njegove zatvorenosti. Uz obja┼ínjenje da tajnost li┼íava javnost mogu─çnosti da ocijeni etni─Źke aspekte onoga ┼íto rade geneti─Źari.

Oni koji su odbili – nagla┼íava The New York Times – sumnjaju i da je stvaranje umjetnog ljudskog genoma mogu─çe tijekom sljede─çeg desetlje─ça.

Ne┼íto sli─Źno je 2010. poku┼íala skupina znanstvenika pod vodstvom geneti─Źara Craiga Ventera koja je dobila bakteriju na bazi umjetnog genoma sastavljenog od jednog milijuna nukleotida.

A ─Źovjekov genom sadr┼żi tri milijarde nukleotida.
 
(fakti.org)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , ,