Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » PREVARENI, OPLJAČKANI I BEZ BUDUĆNOSTI: Od devedesetih svi su napredovali, samo je u Kroatistanu gore nego u Jugoslaviji

PREVARENI, OPLJAČKANI I BEZ BUDUĆNOSTI: Od devedesetih svi su napredovali, samo je u Kroatistanu gore nego u Jugoslaviji

hrvatska-siromaštvoHrvatska se u posljednjih četvrt stoljeća nije pomakla s mjesta i znatno zaostaje za usporedivim tranzicijskim zemljama, pokazuje graf koji se počeo širiti društvenim mrežama nakon što ga je Mate Rimac objavio na svom Facebook profilu

Radi se o grafu iz članka analitičara Svjetske banke Marcina Piatkowskija, u kojem se opisuje uspjeh poljske ekonomije.

Hrvatsko gospodarstvo stagnira, odnosno u  minusu je u odnosu na 1989. godinu, dok je najuspješnija Poljska čiji BDP je u razdoblju od 1989. do 2013. udvostručen.

Da Hrvatska ima ozbiljne strukturne probleme, vidjelo se i tijekom posljednje krize, jer je među zemljama EU najsporije izašla iz recesije u kojoj je bila čak šest godina.

Stope rasta koje su sada prisutne, ispod 2 posto, nisu dovoljne ni za servisiranje kamata na javni dug, a pogotovo nisu dovoljne da bi se značajnije osjetile na tržištu rada, odnosno smanjile nezaposlenost.

Razlika u standardu između Hrvatske i istočne Europe mogla bi se udvostručiti

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić na prošlogodišnjoj konferenciji Zagrebačke burze upozorio je da bi Hrvatska zbog tromosti gospodarstva mogla u budućnosti postati znatno siromašnija u odnosu na usporedive zemlje Srednje i Istočne Europe, poput Latvije, Slovačke i Poljske.

bdp-hrvatska“Naime, i Europska komisija ocjenjuje da, uz Sloveniju i Litvu, Hrvatska ima najlošije izglede rasta u dugome roku. Iako se na prvi pogled razlike među zemljama čine malima, valja reći kako se kroz vrijeme one kumuliraju pa bi se do 2040. razlika u životnom standardu između Hrvatske i najuspješnijih zemalja iz promatrane skupine mogla gotovo udvostručiti.

U pozadini takvih kretanja nalazi se niska stopa zaposlenosti, koja je u Hrvatskoj nakon Grčke najniža u EU, kao i vrlo nizak rast produktivnosti rada.

Uzme li se u obzir i ubrzano starenje stanovništva, koje negativno utječe na veličinu populacije sposobne za rad, jasno je kako hrvatska perspektiva rasta trenutno nije dobra.”, upozorio je prošle godine Vujčić.
 
(index.hr)

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , , , ,