Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » PREVARENI, OPLJA─îKANI I BEZ BUDU─ćNOSTI: Od devedesetih svi su napredovali, samo je u Kroatistanu gore nego u Jugoslaviji

PREVARENI, OPLJA─îKANI I BEZ BUDU─ćNOSTI: Od devedesetih svi su napredovali, samo je u Kroatistanu gore nego u Jugoslaviji

hrvatska-siroma┼ítvoHrvatska se u posljednjih ─Źetvrt stolje─ça nije pomakla s mjesta i znatno zaostaje za usporedivim tranzicijskim zemljama, pokazuje graf koji se po─Źeo ┼íiriti dru┼ítvenim mre┼żama nakon ┼íto ga je Mate Rimac objavio na svom Facebook profilu

Radi se o grafu iz ─Źlanka analiti─Źara Svjetske banke Marcina Piatkowskija, u kojem se opisuje uspjeh poljske ekonomije.

Hrvatsko gospodarstvo stagnira, odnosno u ┬áminusu je u odnosu na 1989. godinu, dok je najuspje┼ínija Poljska ─Źiji BDP je u razdoblju od 1989. do 2013. udvostru─Źen.

Da Hrvatska ima ozbiljne strukturne probleme, vidjelo se i tijekom posljednje krize, jer je me─Ĺu zemljama EU najsporije iza┼íla iz recesije u kojoj je bila ─Źak ┼íest godina.

Stope rasta koje su sada prisutne, ispod 2 posto, nisu dovoljne ni za servisiranje kamata na javni dug, a pogotovo nisu dovoljne da bi se zna─Źajnije osjetile na tr┼żi┼ítu rada, odnosno smanjile nezaposlenost.

Razlika u standardu izme─Ĺu Hrvatske i isto─Źne Europe mogla bi se udvostru─Źiti

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vuj─Źi─ç na pro┼ílogodi┼ínjoj konferenciji Zagreba─Źke burze upozorio je da bi Hrvatska zbog tromosti gospodarstva mogla u budu─çnosti postati znatno siroma┼ínija u odnosu na usporedive zemlje Srednje i Isto─Źne Europe, poput Latvije, Slova─Źke i Poljske.


bdp-hrvatska“Naime, i Europska komisija ocjenjuje da, uz Sloveniju i Litvu, Hrvatska ima najlo┼íije izglede rasta u dugome roku. Iako se na prvi pogled razlike me─Ĺu zemljama ─Źine malima, valja re─çi kako se kroz vrijeme one kumuliraju pa bi se do 2040. razlika u ┼żivotnom standardu izme─Ĺu Hrvatske i najuspje┼ínijih zemalja iz promatrane skupine mogla gotovo udvostru─Źiti.

U pozadini takvih kretanja nalazi se niska stopa zaposlenosti, koja je u Hrvatskoj nakon Gr─Źke najni┼ża u EU, kao i vrlo nizak rast produktivnosti rada.

Uzme li se u obzir i ubrzano starenje stanovni┼ítva, koje negativno utje─Źe na veli─Źinu populacije sposobne za rad, jasno je kako hrvatska perspektiva rasta trenutno nije dobra.”, upozorio je pro┼íle godine Vuj─Źi─ç.
 
(index.hr)

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , , , ,