Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » AMERIKA I EU NA APARATIMA: Putin inzistira na ‘Balkanskoj uniji’ koju ─çe ─Źiniti neutralne dr┼żave

AMERIKA I EU NA APARATIMA: Putin inzistira na ‘Balkanskoj uniji’ koju ─çe ─Źiniti neutralne dr┼żave

balkan-putinPozivaju─çi se na ruske medije, skopski dnevnik Utrinski vesnik pi┼íe da je partija Vladimira Putina, Ujedinjena Rusija, navodno potpisala deklaraciju o saradnji sa dve politi─Źke stranke u Crnoj Gori, a to namjerava napraviti i u drugim balkanskim zemljama sa ciljem otvaranja puta ka stvaranju nekakve Balkanske unije

Prema ovim tvrdnjama, u Balkansku uniju bi trebale u─çi “neutralne dr┼żave”, iako Crna Gora ve─ç pregovara sa EU i na putu je da dobije ─Źlanstvo u NATO. Na listi dr┼żava koje treba da u─Ĺu u Balkansku uniju i kojima je Moskva poslala apel za ujedinjenje nalaze se i Makedonija, BiH i Srbija.

Informaciju o potpisivanju takvog dogovora sa opozicionom Demokratskom narodnom partijom Crne Gore i sa Socijalisti─Źkom narodnom partijom objavili su i crnogorski mediji. U tom dokumentu se navodi da je pokrenuta inicijativa o stvaranju Saveza nezavisnih suverenih dr┼żava u Jugoisto─Źnoj Europi, ─Źije ─çe se ─Źlanice ustavom izjasniti za vojnu neutralnost, ┼íto zna─Źi da ─çe se odre─çi ─Źlanstva u NATO.

Analiti─Źari ocjenjuju da ovom inicijativom Moskva ┼żeli zadr┼żati Balkan van sigurnosnog ki┼íobrana NATO-a.

Drugi razlog je vjerovatno pariranje Moskve inicijativi Bruxellesa, koji je još u ljeto 2013. godine pokrenuo ideju o formiranju Zapadnobalkanske šestorke (G6), koja podrazumijeva institucionaliziranu saradnju BiH, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Kosova i Albanije u kontekstu europskih integracija.


Budu─çi balkanski savez, koji je dobio podr┼íku Bruxellesa i Washingtona, podrazumijeva zajedni─Źki parlament i policiju (BALPOL), zajedni─Źko tr┼żi┼íte rada, obrazovanje i zdravstvenu za┼ítitu.

Bez medijske pompe, u Pr┼żnom kod Budve sredinom srpnja 2013. godine je odr┼żan konzultacijski sastanak predstavnika Albanije, BiH, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije o novom konceptu regionalne suradnje pod radnim nazivom “Zapadnobalkanska ┼íestorka+1″.

Iako ─Źlanica EU, Hrvatska se pridru┼żila inicijativi, a sastanku je, u svojstvu posmatra─Źa, prisustvovao i predstavnik Slovenije. U─Źesnici su tada potvrdili spremnost za suradnju u ponu─Ĺenom formatu regionalne suradnje, uz uva┼żavanje principa vrednovanja napretka svake dr┼żave pojedina─Źno u procesu europskih integracija.

Formiranjem G6 na Balkanu, kako je tada protuma─Źeno, Zapad ┼żeli neutralizirati nastojanja Rusije da u potpunosti preuzme tr┼żi┼íte energentima u ovom dijelu Europe, a samim tim i politi─Źkog utjecaja.

Stop za Crnu Goru

Ova deklaracija je, prema pisanju Utrinskog vesnika, uslijedila dva i pol meseca prije NATO summita u Var┼íavi gdje se o─Źekuje da Crna Gora bude pozvana u sastav NATO alijanse i o─Źigledno predstavlja posljednji poku┼íaj Rusije da to bude sprije─Źeno.

Stranke kojima je Objedinjena Rusija poslala poruku nisu politi─Źki utjecajne, ali deklaracija predstavlja jasan signal da Moskva intenzivno radi na dr┼żanju Balkana izvan sigurnosnog ki┼íobrana NATO alijanse.
 
(vesti-online.com)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , ,