Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » AMERIKA I EU NA APARATIMA: Putin inzistira na ‘Balkanskoj uniji’ koju će činiti neutralne države

AMERIKA I EU NA APARATIMA: Putin inzistira na ‘Balkanskoj uniji’ koju će činiti neutralne države

balkan-putinPozivajući se na ruske medije, skopski dnevnik Utrinski vesnik piše da je partija Vladimira Putina, Ujedinjena Rusija, navodno potpisala deklaraciju o saradnji sa dve političke stranke u Crnoj Gori, a to namjerava napraviti i u drugim balkanskim zemljama sa ciljem otvaranja puta ka stvaranju nekakve Balkanske unije

Prema ovim tvrdnjama, u Balkansku uniju bi trebale ući “neutralne države”, iako Crna Gora već pregovara sa EU i na putu je da dobije članstvo u NATO. Na listi država koje treba da uđu u Balkansku uniju i kojima je Moskva poslala apel za ujedinjenje nalaze se i Makedonija, BiH i Srbija.

Informaciju o potpisivanju takvog dogovora sa opozicionom Demokratskom narodnom partijom Crne Gore i sa Socijalističkom narodnom partijom objavili su i crnogorski mediji. U tom dokumentu se navodi da je pokrenuta inicijativa o stvaranju Saveza nezavisnih suverenih država u Jugoistočnoj Europi, čije će se članice ustavom izjasniti za vojnu neutralnost, što znači da će se odreći članstva u NATO.

Analitičari ocjenjuju da ovom inicijativom Moskva želi zadržati Balkan van sigurnosnog kišobrana NATO-a.

Drugi razlog je vjerovatno pariranje Moskve inicijativi Bruxellesa, koji je još u ljeto 2013. godine pokrenuo ideju o formiranju Zapadnobalkanske šestorke (G6), koja podrazumijeva institucionaliziranu saradnju BiH, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Kosova i Albanije u kontekstu europskih integracija.

Budući balkanski savez, koji je dobio podršku Bruxellesa i Washingtona, podrazumijeva zajednički parlament i policiju (BALPOL), zajedničko tržište rada, obrazovanje i zdravstvenu zaštitu.

Bez medijske pompe, u Pržnom kod Budve sredinom srpnja 2013. godine je održan konzultacijski sastanak predstavnika Albanije, BiH, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije o novom konceptu regionalne suradnje pod radnim nazivom “Zapadnobalkanska šestorka+1″.

Iako članica EU, Hrvatska se pridružila inicijativi, a sastanku je, u svojstvu posmatrača, prisustvovao i predstavnik Slovenije. Učesnici su tada potvrdili spremnost za suradnju u ponuđenom formatu regionalne suradnje, uz uvažavanje principa vrednovanja napretka svake države pojedinačno u procesu europskih integracija.

Formiranjem G6 na Balkanu, kako je tada protumačeno, Zapad želi neutralizirati nastojanja Rusije da u potpunosti preuzme tržište energentima u ovom dijelu Europe, a samim tim i političkog utjecaja.

Stop za Crnu Goru

Ova deklaracija je, prema pisanju Utrinskog vesnika, uslijedila dva i pol meseca prije NATO summita u Varšavi gdje se očekuje da Crna Gora bude pozvana u sastav NATO alijanse i očigledno predstavlja posljednji pokušaj Rusije da to bude spriječeno.

Stranke kojima je Objedinjena Rusija poslala poruku nisu politički utjecajne, ali deklaracija predstavlja jasan signal da Moskva intenzivno radi na držanju Balkana izvan sigurnosnog kišobrana NATO alijanse.
 
(vesti-online.com)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , ,