Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » POVIJESNI POSJET: Obama će doći u Hirošimu, ali neće se ispričati za atomsku bombu

POVIJESNI POSJET: Obama će doći u Hirošimu, ali neće se ispričati za atomsku bombu

obama-hiroshimaAmerika je jedina zemlja u povijesti koja je pobila ljude atomskom bombom. Nitko nije upotrijebio isto oružje već 70 godina

Barack Obama posjetit će 27. svibnja Hirošimu kao prvi aktivni američki predsjednik koji će to učiniti nakon II. svjetskog rata, no neće se ispričati za atomsku bombu, a u sklopu turneje po Aziji, težišta vanjske politike, posjetit će i Vijetnam, objavila je u utorak Bijela kuća.

O mogućem Obaminu dolasku u Hirošimu prvi je pisao japanski list Nikei krajem travnja, a Bijela kuća u utorak je priopćila da će dolaskom u pratnji japanskog premijera Shinza Abea američki predsjednik istaknuti “trajnu (američku) privrženost miru i sigurnosti u svijetu bez nuklearnog oružja”.

Dolazak u Hirošimu Obami bi mogli zamjeriti u domovini, ako bi se na nj gledalo kao na ispriku, no bit će zacijelo toplo pozdravljen u Japanu, piše agencija AFP. Ocjenjuje logičnim da u Hirošimu ode predsjednik koji je nuklearno razoružanje učinio stupom svoja dva mandata zbog čega je i dobio Nobelovu nagradu za mir.

“On neće propitivati odluku o korištenju atomske bombe na kraju Drugog svjetskog rata. Umjesto toga, ponudit će dugoročnu viziju usredotočenu na našu zajedničku budućnost”, napisao je zamjenik Obamina savjetnika za nacionalnu sigurnost Ben Rhodes.

Hirošima će od 20. do 28. biti jedna od postaja Obamina 10. posjeta Aziji, na koju je njegova administracija prebacila težište vanjske politike kao protutežu kineskoj nadmoći u toj regiji.

U Japanu će Obama sudjelovati na summitu Skupine sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta (G7), a posjetit će i Vijetnam, gdje će u žiži razgovora biti trgovinska razmjena, sigurnost i ljudska prava.

Glasine o dolasku Obame u Hirošimu traju mjesecima, a posjet je pripremio i američki državni tajnik John Kerry kada je posjetio taj grad koji je prvi iskusio užase atomske bombe.

“Nikad neću zaboraviti te slike” od kojih “se okreće želudac”, napisao je Kerry 11. travnja nakon posjeta muzeju grada mučenika i pogledao uznemirujuća svjedočanstva nuklearne vatre koja je poharala Hirošimu.

Dana 6. kolovoza 1945. američki bombarder Enola Gay ispustio je atomsku bombu na grad i usmrtio ukupno 140.000 ljudi, a tri dana poslije bomba na Nagasaki uzela je 70.000 života. SAD se nije nikada ispričao za te napade. Većina Amerikanaca smatra da je bombardiranje Hirošime i Nagasakija bilo opravdano kako bi se okončao rat i spasili američki životi. Velika većina Japanaca smatra da bombardiranje nije bilo opravdano.

Prije sudjelovanja na summitu G-7 u Ise-Shimi, Obama će tri dana boraviti u Vijetnamu gdje, po riječima visokog dužnosnika State Departmenta, neće biti donesena nikakva odluka o potpunom ukidanju embarga na oružje.

Obama će biti treći američki predsjednik u posjetu Vijetnamu s kojim je SAD ratovao u sukobu okončanom 1975. Godine 2014. SAD je djelomice ukinuo 40 godina dug embargo na prodaju oružja, ali se službeni Hanoj nada potpunom ukidanju.

“Jedan od glavnih čimbenika za evenutalno ukidanje embarga na oružje je poštivanje univerzalnih standarda ljudskih prava”, rekao je Daniel Russel, pomoćnik državnog tajnika za Aziju i Pacifik.

Vijetnam još oštro kažnjava disidente i protivnike komunističkog režima i zabranjuje sindikate.

Vijetnamska pop zvijezda Mai Khoi koju nazivaju “Vijetnamska Lady Gaga”, bezuspješno se kandidirala za izbore 22. svibnja, no njezina je kandidatura kao i drugih nepodobnih odbačena.

Njezino je mišljenje da Obama treba u Vijetnamu susresti upravo ljude poput nje, a neslužbeno se najavljuje da bi se američki predsjednik mogao sastati s osobama kao što je Mai Khoi.

(jutarnji.hr)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , ,