Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » EU liči na Jugoslaviju uoči raspada

EU liči na Jugoslaviju uoči raspada

stol-tudjman-milošsvicSlovenski poslovni dnevnik “Finance” ocijenio je danas da Europska unija trenutno podsjeća na Jugoslaviju uoči raspada

Ljubljanski list u uvodniku iznosi sliku EU “uoči predstojećeg referenduma o odlasku Britanije iz tog bloka, uspona radikalnih političkih snaga, manje ili više nasilnih izmjena granica u susjedstvu i savršeno mirnog ponovnog uvođenja granica u nekada otvorenoj europskoj zoni”, prenosi STA.

“Izgleda da više nitko ne vjeruje u takvu EU. Čak ni predsjednik Borut Pahor, kao vječiti optimist, ne krije sumnju da EU može opstati ovakva kakva je”, piše list, a slovenska agencija podsjeća da je Pahor prošli tjedan govorio na skupu posvećenom produbljivanju europske integracije.

Pahor je, međutim, govorio io svojoj viziji o “ujedinjenim europskim državama”, za koju slovenski list ocjenjuje da danas zvuči izvedivo koliko je 1989. godine to bio plan o reformi jugoslavenske federacije koji je iznio njezin posljednji premijer Ante Marković.

Još na jednu stvar podsjeća ljubljanski dnevnik u vremenu koje je prethodilo raspadu Jugoslavije, a to je debata o fiskalnoj uniji.

Baš kao što su slovenski porezni obveznici svojevremeno opravdano dovodili u pitanje korist o izdvajanju novca za Kosovo i druge siromašnije dijelove federacije, mnoge bogate države-članice EU se danas pitaju zašto bi trebalo da izdvajaju novac za neke siromašne zemlje, a da čak ne znaju ni gdje se one nalaze, navodi STA.

“Jedna od njih je susjedna Austrija, gdje je kancelar Werner Faymann jučer podnio ostavku zbog loših izbornih rezultata, dok krajnjoj desnici ide na ruku ovakva situacija. Sumnjam da itko tko u Sloveniji pamti vrijeme od prije 25 godina, može zaviditi Britancima, Nijemcima ili Austrijancima na njihovom pragmatičnom samoljublju”, stoji u tekstu.

Ako slovenske tvrtke mogu preživjeti lakrdiju vlade Mira Cerar, preživjet i izlazak Britanije iz EU, ocjenjuje slovenski list u zaključku komentara pod naslovom “Tko može preživjeti Cerara, ne boji se Brexita”, navodi STA.
 
(sputniknews.com/uredio:NSP)

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , ,