Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » EMISIJA KLOPKA: TTIP znači GMO, privatizaciju zdravstva i neofeudalizam

EMISIJA KLOPKA: TTIP znači GMO, privatizaciju zdravstva i neofeudalizam

klopka-gmoTransatlantsko trgovinsko i investicijsko partnerstvo sudeći po vlastitim lobistima predstavlja samo novi veliki trgovinski sporazum, no netransparentnost, tajnovitost i ogromna podjela Vlade i korporacije Vs. Narod razlog su demistifikaciji ideje

Gosti emisije su tako bili Ana Herman – magistrica korporativnih financija i članica Glavnog odbora udruge ‘Pokrenimo Hrvatsku’, Dušan Cvetanović – jedan od pokretača inicijative ‘Marš protiv Monsanta’, Vladimir Perić – s portala ‘Zvono istine’, te Damir Trnačić – predstavnik stranke ‘Slobodna Hrvatska’. U početku se prolazilo kroz neke osnovne stavke samog TTIP-a, te povijesne crtice.

Doznali smo da su slični pokušaji već ranije odbijani, no ovaj puta čak i predstavnici EU, odnosno demokratski neizabrane Europske Komisije, izbjegavaju poslušati volju naroda. Kada se u sve uključi činjenica da je TTIP živi dokument podložan kasnijim promjenama, da je pregovaran u tajnosti i potpuno netransparentan – ne čudi što je zaključak brojnih inicijativa i političara da je riječ o zavjeri.

Stručnjaci, sindikalisti, volonteri, aktivisti i ljudi superiorno su protiv, no lobisti i korporatisti uspjeli su utjecati na političke instance da se sporazum progura. 97% svih replika (od 150.000 objava) dovelo je do vala nezapamćenih prosvjeda diljem EU, a kulminacija se dogodila nakon što je Greenpeace objavio dokumentaciju TTIP-a.


Tako se pola emisije posvetilo upravo analizi njegovih točaka među kojima su – minimizacija regulativa i zakona uz paralelnu maksimizaciju korporativnih sloboda, obaveza uvođenja i standardiziranja lobiranja, veća autonomija banaka uz obavezu bail-in i bail-out procesa, ukidanje tarifa, markica podrijetla i označavanja GMO proizvoda, rušenje plaća zbog ‘rasta konkurentnosti’, zabrana nacionalizacije i liberalizacija privatizacije, privatizacija zdravstva, ukidanje zabrane GMO-a, te najopasnija stavka – ISDS koji otvara prostor novom društvenom poretku – korporatizmu, u kojem će korporacije biti snažnije od nacionalnih država.

Konačni šok uslijedio je najbizarnijom i najperfidnijom točkom ugovora – ‘Proizvod nije štetan po ljude, životinje i biljke ukoliko nisu provedena testiranja na istima’. Kako je u velikoj većini EU zemalja zabranjeno eksperimentiranje na ljudima, samim time će brojni potencijalno štetni i štetni proizvodi preko noći dobiti dozvolu uporabe. Hrvatski političari prešutno ili javno podržavaju TTIP smatrajući Hrvatsku ‘malom i nebitnom za odlučivanje’, a zaključak je kako je TTIP zapravo drugi naziv za neofeudalizam.
 

 
(nexus-svjetlost.com)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , ,