Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » Global Research: RjeÅ¡enje za nagomilane dugove SAD-a je povratak ‘zlatnom standardu’

Global Research: RjeÅ¡enje za nagomilane dugove SAD-a je povratak ‘zlatnom standardu’

dug-amerikaAMERIČKI EKONOMSKI ANALITIČAR MICHAEL SNAJDER: KOLAPS SAD-a JE NEIZBJEŽAN ZA ŠEST MJESECI

Javni dug SAD premašio je 19 bilijuna dolara.

Samo od 30. listopada proÅ¡le godine – povećan je za viÅ¡e od jednog bilijuna. MeÄ‘utim, ako se tome dodaju neplaćene obveze za socijalno osiguranje, zdravstvenu zaÅ¡titu i mirovine za veterane, iznos ameriÄkog duga je na razini od 120 bilijuna dolara.

Ekonomski analitiÄar Michael Sneider smatra da je financijski kolaps SAD neizbježan “u narednih Å¡est mjeseci”.

SliÄno misli i doktor Don Boys, bivÅ¡i Älan ZastupniÄkog doma iz Indiane, koji u Älanku objavljenom u The Patriot Post predlaže sunarodnjacima da se pripreme za nastupajuće teÅ¡ke dane.

Po njegovom miÅ¡ljenju, svaki Amerikanac (kao i KanaÄ‘anin) mora nauÄiti joÅ¡ jednu profesiju. Tako, odvjetnik mora nauÄiti kako da pravi tepihe, doktor – kako polira namjeÅ¡taj, prodavatelj – ovladati popravkom bijele tehnike. I, svatko od njih se mora poÄeti baviti vrtlarstvom – ne samo iz zdravstvenih razloga. A crkve trebaju pokrenuti mirovinske projekte.

U svojim predviđanjima Boys nije usamljen.

Jim Rogers, ameriÄki milijarder i investitor, u intervjuu za Sophie & Co je upozorio da su SAD – iako su najveća svjetska ekonomija – takoÄ‘er najveći svjetski dužnik i da je većina njihovog rasta u posljednjih nekoliko godina zasnovana na pozajmicama i tiskanju novca. On zato podvlaÄi: Netko će morati platiti za sve to, i to će biti katastrofa za sve Amerikance, jer je sada “dug SAD krenuo ka stropu”.

Uzbuna u ameriÄkom tisku porasla je nakon objavljivanja Älanka u listu Time da su “SAD platno nesposobne”. Isti list je izraÄunao: da na plećima svakog radnosposobnog Amerikanca leži po 43.000 dolara državnog duga.

Reagirajući na ovaj Älanak, Bloomberg je objavio: “Amerika nije pred steÄajem”. Prema njegovim izraÄunima, javni dug je SAD, naprotiv, umjeren i kontroliran, a zaduživanje države je generalno bilo “iznenaÄ‘ujuće odgovorno”.

Bloomberg posebno ukazuje da dug ameriÄke vlade ne znaÄi dug SAD, a i ​​da je to samo trećina javnog duga. Druge dvije trećine pripadaju ameriÄkim investitorima. Na taj naÄin, prosjeÄan Amerikanac, ako se poÄ‘e od proraÄuna Time-a, ne bi trebalo platiti 43.000, već ne viÅ¡e od 19.400 dolara. “A to viÅ¡e nije tako straÅ¡no, zar ne?” – pita Bloomberg umanjujući i manipulirajući podacima.

Amerikancima bi, oÄito, trebao biti mnogo lakÅ¡e nakon ove izjave.

Osim toga, nastavlja agencija, neki novinari govore da dug raste brže od gospodarstva. To je bilo toÄno za vrijeme Velike depresije, ali to vrijeme je odavno proÅ¡lo. Federalni dug sada raste oko 3%, dok gospodarstvo raste – oko 3,45% (oba parametra su nominalna). Drugim rijeÄima, ameriÄki deficit je sada u potpunosti kontroliran, tvrdi Bloomberg.

Na listi optimista su autori najveće ameriÄke privatne Analitiko-obavjeÅ¡tajne tvrtke Stratfor. Po njihovom miÅ¡ljenju, Äak i potencijalno slabljenje dolara neće nauditi zdravlju ameriÄkog gospodarstva, jer je dolar – samo jedna od komponenti ameriÄke ekonomske hegemonije. Amerikanci ostaju na vrhu zbog utjecaja koji imaju na MeÄ‘unarodni monetarni fond i Svjetsku banku, kao i zbog toga Å¡to je svjetski financijski centar u New Yorku.

AmeriÄka dužniÄka situacija, po miÅ¡ljenju Stratfora, naravno, može dostići kulminaciju tijekom naredna dva desetljeća (kao u bilo kojoj drugoj velikoj svjetskoj ekonomiji), ali jake strane ameriÄkog gospodarstva (koje, meÄ‘utim, nisu navedene) pomoći će joj da se oporavi.

Global Research predlaže konkretno rjeÅ¡enje za izbavljenje iz dužniÄke jame. Zadnja karta u rukavu može biti povratak na “zlatni standard” od koga je Nixon odustao joÅ¡ 1971. godine.

Ako je vjerovati ameriÄkim analitiÄarima, SAD su akumulirale veliku koliÄinu zlata tijekom posljednjih 25 godina, i ovaj obrt bi mogao “izbrisati” cijeli ameriÄki dug, ukljuÄujući i buduće “neispunjene obveze” (ovo se tiÄe zaduženosti u socijalnoj sferi).

Povratak na “zlatni standard” mogao bi ostaviti zapadni industrijalizirani svijet pod utjecajem Washingtona, ali bi bila izgubljena borba za zemlje u razvoju, koje posjeduju prirodne resurse i koje su meta Zapada. Ove zemlje, “potlaÄene i kolonizirane” stoljećima, vjerojatno, bi tada pristupile alijansi Kina-Rusija i liÅ¡ile Zapad potrebnih resursa.

Vratimo se pesimistima. List The Fiscal Time s vjeruje da će promjena ameriÄkog predsjednika koja slijedi (u studenom, odnosno sijeÄnju) joÅ¡ viÅ¡e pogorÅ¡ati ionako teÅ¡ku situaciju s javnim dugom.

Tako će, stil demokrate Bernija Sandersa na postojeću gomilu dodati “joÅ¡ mnogo bilijuna”, izbor Clintonove dodat će joÅ¡ jedan bilijun “dodatnih troÅ¡kova” na ratove, a najgora solucija je – republikanac Donald Trump koji obećava ogromno smanjenje poreza.

Prema podacima Centra za poreznu politiku, smanjenje poreza po Trampovom prijedlogu koštalo bi vladu 9,5 bilijuna dolara u narednih 10 godina.

U ovom kontekstu, Trampovo obećanje – dato u intervjuu Fortune da će, ukoliko bude izabran, eliminirati javni dug za 8 godina (odnosno za dva predsjedniÄka mandata) uz pomoć isplate kamata u gotovini – u ameriÄkom tisku nije ozbiljno shvaćeno.
 
(fakti.org/uredio:NSP)

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , ,