Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Znanstvenici slučajno napravili bateriju koja može trajati 400 puta duže u uređajima

Znanstvenici slučajno napravili bateriju koja može trajati 400 puta duže u uređajima

baterija-dugovjecnostZnanstvenici u laboratoriju pokušavaju izbjeći nesreće, no jedan neočekivani rezultat mogao bi osigurati da baterije imaju do 400 puta dulji životni vijek nego današnje

Prava nesreća dovela je znanstvenike do baterije koja može trajati 400 puta duže od najboljih baterija današnjice i poboljšati sve gadgete koje koristimo.

Iako bi i dalje morali puniti svoje telefone, fotoaparate i druge uređaje, velika razlika je u tome što će te baterije raditi jednako kvalitetno i nakon 200.000 punjenja – što bi moglo biti ravno životnom vijeku uređaja u kojima ćemo ih koristiti poput telefona, računala ili automobila.

Litij-ionske baterije podložne su koroziji nakon što ih stalno punimo i praznimo, a kako su sa Sveučilišta u Irvineu objasnili za Popular Science proces je sličan pretakanju vode između dvije čaše. Dio vode će se nakon nekog vremena izliti.

Taj problem nije toliko vidljiv kod telefona koje obično mijenjamo svakih dvije godine, no laptopi, tableti ili čak automobili to mogu zorno pokazati.

No, znanstvenici još nisu sigurni kako nove dugovječne baterije točno rade. Reginald Penner sa Sveučilišta je objasnio kako još ne razumiju mehanizam novih baterija.

 

Znanstvenici već dugo traže neku alternativu litij-ion baterijama, a vjerovalo se da bi nano-žice mogle produljiti životni vijek jer njihova velika površina može čuvati električni naboj. No, nano-žice uronjene u litij korodirale bi nakon nekoliko tisuća punjenja.

Znanstvenici su preko zlatnih nano-žica prevukli zaštitni sloj manganova dioksida i zamijenili tekući litij gustim elektrolitom u gelu koji je učinio razliku i omogućio ogroman broj punjenja. Originalni cilj eksperimenta je bio napraviti bateriju koja će koristiti gel kako bi zadržala napon, no kada su te nano-žice stavili u gel otkrili su da je cijeli sustav iznimno snažan.

Znanstvenici su svjesni da bi količina zlatnih nano-žica koja je potrebna mogla podići cijenu baterija, ali predlažu kako bi nikal mogao biti dostojna zamjena za masovnu proizvodnju.
 

 
(24sata.hr)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , ,