Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Vrhovni sud SAD omogućio da FBI i CIA mogu upasti u bilo koje računalo bilo gdje u svijetu

Vrhovni sud SAD omogućio da FBI i CIA mogu upasti u bilo koje računalo bilo gdje u svijetu

hakiranje-sud-amerikaVrhovni sud SAD-a odobrio izmjene zakona koje će dati pravo redovitim američkim sucima da istražnim tijelima odobre upad u svako i svačije računalo

Kako prenosi britanska agencija Reuters, ovo će važiti i za kompjutere i njihove vlasnike u drugim zemljama, diljem svijeta.

Američke suci i dosad su imali pravo odobravati “upade u kompjutere”, ali – samo u one koji se nalaze na teritoriju koji je pod njihovom jurisdikcijom.

Predsjednik Vrhovnog suda SAD, John Roberts, već je ovu odluku proslijedio Kongresu SAD. Kongresmeni imaju obvezu da do 1. prosinca “prepururuče” sudu ugradnju u odgovarajuće zakone. Ako to dotad ne učine – odluka Vrhovnog suda SAD automatski će stupiti na snagu, kao da je zakon.

Intervenciju Vrhovnog suda tražilo je 2013.-te američko Ministarstvo pravosuđa, tvrdeći da bi to bile “beznačajne izmjene”.

Međutim, američke organizacije za zaštitu ljudskih prava, i Google, upozorili su da stvari stoje mnogo gore i da FBI i CIA dobiva mogućnost organizirati masovne hakerske napade na sve računalne mreže u svijetu.

Zbog izmjena koje su bile u pripremi, u travnju je tvrtka Microsoft preko suda zatražila pravo da obavještava svoje klijente kada god vlast SAD zatraži pristup njihovoj elektronskoj pošti.
 
(fakti.org/uredio:NSP)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , ,