Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » AMERIČKI SAN: Koga sljedećeg napasti? (VIDEO)

AMERIČKI SAN: Koga sljedećeg napasti? (VIDEO)

michael-moore-amerikaOskarovac Michael Moore vratio se na veliki ekran dokumentarnim ostvarenjem “Koga sljedećeg napasti” (Where to Invade Next), provokativnom komedijom u kojoj ne preže ni od čega da bi odgonetnuo što je, zapravo, potrebno da Amerika ponovo postane velika

Njegovo istraživanje počiva na ideji: možemo bolje.

Riječ je o još jednom subverzivnom dokumentarcu autora koji je popularnost, kako u svijetu tako i na Balkanu, stekao svojim prethodnim ostvarenjima “Ludi za oružjem” (Bowling for Columbine, 2002), “Fahrenheit 9/11″ (2004), “Kapitalizam: Ljubavna priča “(Capitalism: The Love Story, 2009) .

“U ovom filmu Michael Moore se ponovno bavi slabostima američkog društva, američke unutarnje i vanjske politike. Putuje po svijetu (noseći ogromnu američku zastavu) i pokušava otkriti kako u drugim zemljama ljudi žive i da neka od njihovih iskustava prenese na američko tlo.

Riječ je o besplatnim zdravstvenim uslugama, besplatnim sveučilištima, skraćenom radnom vremenu, plaćenoj porodiljnoj naknadi, svemu onome čega u Americi nema”, kaže redatelj Darko Lungulov.

Prema riječima Lungulova, novi Mooreov film sublimira njegov dosadašnji rad, na komičan i pitak način.

“Michael Moore se gotovo 30 godina bavi dokumentarnim filmom, specifičnim žanrom koji je provokativan, u kojem je on kritičan prema američkoj vanjskoj i unutarnjoj politici. On je i u svijetu vrlo zapažen i popularan kod publike koja prati dokumentarne filmove “.

Ovoga puta na udaru je i američka vanjska politika, odnosno činjenica da su SAD u neprestanom ratu i da je veliki dio američkog gospodarstva i struktura moći zasnovan na razvoju vojno-industrijskog kompleksa.

Američka javnost se održava u stalnom strahu od vanjskih neprijatelja i kontinuirano se priprema za nove sukobe s njima, zbog čega Moore vjeruje da je američki san odavno postao noćna mora za same Amerikance.

U prethodnim ostvarenjima, koja pripadaju žanru oštre socijalne i političke satire, Michael Moore se bavio fenomenima poput američka opsesija oružjem, rat protiv terorizma, zdravstveni sustav, ekonomska kriza. Kritizirao je kapitalizam, neoliberalizam, globalizaciju, korporacije i američke političare.

Za film “Ludi za oružjem” 2003. godine je dobio nagradu Oscar, a naredne godine Zlatnu palmu Kanskog festivala za “Fahrenheit 9/11″.

Film “Koga sljedećeg napasti” premijerno je prikazan prošle jeseni na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu.

Pogledajte trailer:
 

 
(sputniknews.com)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,