Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » ┼áto ─çe na┼ía djeca u─Źiti na gra─Ĺanskom odgoju, kojeg financira ‘Otvoreno dru┼ítvo’ George Sorosa?

┼áto ─çe na┼ía djeca u─Źiti na gra─Ĺanskom odgoju, kojeg financira ‘Otvoreno dru┼ítvo’ George Sorosa?

george-soros-otvoreno“GOOD” inicijativa je, uz potporu Mre┼że fondacija Otvoreno dru┼ítvo, pokrenula javnu kampanju za ÔÇťsustavno i kvalitetno uvo─Ĺenje gra─Ĺanskog odgoja i obrazovanja u ┼íkoleÔÇŁ pod nazivom ÔÇ×Nau─Źimo biti velikiÔÇť

┼áest spotova, tvrdi inicijativa, bavi se sa ┼íest klju─Źnih dimenzija gra─Ĺanskog odgoja i obrazovanja (dru┼ítvena, ljudsko-pravna, politi─Źka, gospodarska, ekolo┼íka i interkulturalna).

Cilj kampanje je informirati o gra─Ĺanskom odgoju i obrazovanju te potaknuti odgovorno uklju─Źivanje svih klju─Źnih aktera (u─Źitelja i nastavnika, u─Źenika i roditelja) u javnu raspravu kako bi u ┼íkole sustavno bio uveden kvalitetan Kurikulum gra─Ĺanskog odgoja i obrazovanja.

Mre┼że fondacija Otvoreno dru┼ítvo, koja podupire javnu kampanju ÔÇťNau─Źimo biti velikiÔÇŁ, ┼żeli mladima kroz ┼íkolovanje ponuditi ÔÇťniz znanja i vje┼ítina koje ─çe im omogu─çiti da postanu odgovorni i aktivni ─Źlanovi dru┼ítva, sposobni da djeluju za op─çe dobro i da donose informirane i promi┼íljene odlukeÔÇŁ. Krajnji cilj je da se Gra─Ĺanski odgoj i obrazovanje uvede kao zaseban predmet u ┼íkole.

Ina─Źe, George Soros je osniva─Ź i predsjednik Instituta pod nazivom ÔÇťOtvoreno dru┼ítvoÔÇŁ (Open Society Institute), organizacije koja podupire aktivnosti u vi┼íe od 50 zemalja ┼íirom svijeta, ve─çinom financiranjem nevladinih udruga, koje promi─Źu vrijednosti otvorenog dru┼ítva, a u koje se ubrajaju udruge za ljudska prava, udruge za za┼ítitu okoli┼ía, prava ┼żivotinja, rodnu ravnopravnost, feministi─Źke grupe, udruge za promicanje prava homoseksualaca, liberalne politi─Źke opcije i dr., pa se postavlja pitanje ho─çe li osoba koja se toliko zala┼że za sva─Źija prava inzistirati da se o njima vi┼íe informiraju i mladi u obliku gra─Ĺanskog odgoja.

Va┼żno je napomenuti da se upravo od lipnja 2009. godine, uz pomo─ç sredstava medijskog programa Instituta za otvoreno dru┼ítvo (Open Society Institute), radilo na izradi digitalnog izdanja svih brojeva Feral Tribunea, od 1993. do 2008. godine.


George Soros je ameri─Źki investitor ma─Ĺarskog podrijetla. Ro─Ĺen je u Budimpe┼íti i od godine 1936. nosi ime Gy├Ârgy Soros. Unato─Ź ┼żidovskom podrijetlu obitelji pre┼żivio je njema─Źku okupaciju Ma─Ĺarske i Bitku za Budimpe┼ítu. Godine 1946. pobjegao je pred okupacijom SSSR-a iz Ma─Ĺarske na zapad i emigrirao 1947. u Englesku

Godine 1956. je odselio u SAD i preuzeo 1968. upravljanje nad investicijskim fondom (Hedge fondom) u Cura├žau. Njegov kasniji Quantum Funds, kojeg je osnovao zajedno s Jimom Rogersom imao je sjedi┼íta u poreznim oazama, kao primjerice u Nizozemskim Antilima i Djevi─Źanskim otocima.

Prema procjenama Forbesovog popisa milijardera ─Źasopisa Forbes posjeduje bogatstvo od devet milijardi dolara

Soros je bio 2008. s prihodom od 1,1 milijarde dolara najvi┼íe pla─çeni menad┼żer hedge fondova.

Osniva─Ź je i predsjednik Instituta poznatijeg pod nazivom Otvoreno dru┼ítvo, organizacije koja podupire aktivnosti u vi┼íe od 50 zemalja ┼íirom svijeta, pa tako i u Hrvatskoj. Institut Otvoreno dru┼ítvo ÔÇô Hrvatska zalagao se za: slobodne medije, pluralizam, sekularnost, globalizaciju, liberalne ideje, prava manjina, prava homoseksualaca i sl, a vrlo je zatvoreni prema svim neistomi┼íljenicima.

Tijekom devedesetih, Sorosovo Otvoreno dru┼ítvo sna┼żno se suprotstavilo tada┼ínjoj vlasti predvo─Ĺenoj Franjom Tu─Ĺmanom i financiralo razli─Źite projekte i medije koji su bili opozicija HDZ-u. Stjepan Mesi─ç odlikovao je Georgea Sorosa ÔÇô Redom kneza Branimira s ogrlicom, povodom desete obljetnice djelovanja Instituta Otvoreno dru┼ítvo 2002. Poznati ─Źlanovi Instituta Otvoreno dru┼ítvo ÔÇô Hrvatska bili su: Josip Kregar, ─îedo Prodanovi─ç, Andreja Feldman, ┼Żarko Puhovski, Tihomir Pono┼í i dr.
 

 
(narod.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , ,