Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Amerikanci uz pomoć Hollywooda brišu povijest i zasluge SSSR-a u pobijedi nad fašizmom

Amerikanci uz pomoć Hollywooda brišu povijest i zasluge SSSR-a u pobijedi nad fašizmom

rusija-2-svjetski-ratZa Holokaust, koji je postao simbol masovnih zločina koje su počinili nacisti, znaju svi, međutim, velika većina zapadne populacije ne zna za nekoliko milijune sovjetskih žrtava u Drugom svjetskom ratu

Negiranjem uloge SSSR-a u pobjedi nad fašizmom, nastoji se da se omalovaži Rusija i minimizirati njena uloga.

Ako je suditi prema anketama javnog mnijenja, povijest se može mijenjati. Tako je, prema podacima ankete Sputnik. Mišljenja, svega 15 posto anketiranih, odgovarajući na pitanje tko je odigrao ključnu ulogu u pobjedi nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu, od pet ponuđenih odgovora (Velika Britanija, SSSR, SAD, drugi ili “ne znam” ) odabralo SSSR.

Nije stvar u natjecanju tipa “tko je više učinio”, stvar je da se iz svijesti građana Zapada briše sjećanje na žrtve koje jedan narod (u ovom slučaju građani SSSR-a) dao u borbi za slobodu europskih i azijskih naroda.

Kako bi se spoznale srazmere stradanja građana SSSR-a u Drugom svjetskom ratu, povjesničar Predrag Marković koristi usporedbu broja žrtava u SSSR-u s brojem žrtava Holokausta. Za Holokaust, koji je postao simbol masovnih zločina koje su počinili nacisti, znaju svi, kaže Marković, međutim, velika većina zapadne populacije ne zna za nekoliko milijuna sovjetskih zarobljenika i ne zna za milijune civila u Rusiji, Ukrajini i Bjelorusiji.

“Kada bi se žrtve zbrojile, slavenske žrtve brojem nadilaze žrtve Holokausta. U slučaju Bjelorusije, i po postotku broja stradalih, broj Bjelorusa se približava broju europskih Židova “.

Njegov ruski kolega Vladimir Simindej, rukovoditelj istraživačkih projekata Fonda “Povijesno sjećanje” brojevima ilustrira ulogu Crvene armije u oslobođenju Europe od nacista. Prema različitim ocjenama, kaže Simindej, Crvena armija oslobodila je skoro 50 posto teritorija suvremenih europskih država, ne računajući europski dio SSSR-a i pretrpjela mnogo veće gubitke od zapadnih saveznika.

“Ukupno stanovništvo zemalja koje je oslobodila Crvena armija iznosilo je više od 120.000.000 ljudi u 16 danas neovisnih europskih zemalja. U oslobađanju još 6 zemalja, Crvena armija je sudjelovala zajedno sa saveznicima”, zaključuje Simindej.

Zašto na Zapadu vlada uvjerenje da je uloga SSSR-a u borbi protiv fašizma manja od uloge SAD, Britanije ili Francuske? Prema Markovićevim riječima, zapostavljanje povijesne uloge SSSR-a ima dvije strane, političku i kulturološku. Politički motivi povezani su s omalovažavanjem Rusije i minimiziranjem njenog značaja, a kulturološka s Hollywoodom.

“Kada gledate holivudske filmove, u njima nema druge vojske osim američke, po neki britanski vojnik i pripadnik francuskog Pokreta otpora”.

Simindej se slaže s Markovićem oko uloge Hollywooda u formiranju svijesti u suvremenim društvima. On bi volio vidjeti rezultate istraživanja o tome koja je država imala ključnu ulogu u pobjedi nad fašizmom među profesionalnim povjesničarima.

“Ukoliko budemo upitali profesionalne povjesničare, oni će sigurno reći da je, barem na kopnu, ključnu ulogu imao upravo SSSR, i na zapadu i na istoku, u borbi protiv Japana. Međutim, treba imati na umu da postoji posebna vrsta povjesničara, koji politiziraju povijest. Recimo, u bečkim knjižarama sam vidio knjigu čija je ključna poruka da je Staljin maltene gori od Hitlera, da su njih dvojica zajedno zakuhali situaciju u Europi, a onda su došli Amerikanci koji su sve spasili”, kaže Simindej.

Povjesničar Konstantin Zaleski smatra da je podcjenjivanje uloge SSSR-a u Drugom svjetskom ratu ciljana politika Zapada koja traje posljednjih 70 godina, ali posljednjih 20 posebno aktivno.

“Uloga SSSR-a se ne prešućuje, ali se sva pažnja okreće na ulogu (zapadnih) saveznika. Tako se stvara dojam da SSSR nije igrao vodeću ulogu u pobjedi. Pritom, zapadni političari ne samo da smanjuju ulogu SSSR-a, nego pokušavaju na njega prebaciti odgovornost za izbijanje rata”, smatra Zaleski.

Za zapadne političare Drugi svjetski rat i Hitler samo su dio povijesti, kao Džingis kan ili Napoleon, i nemaju nikakve veze sa suvremenošću.

Problem je tome, što su Hitler i nacisti, osvajajući Europu, pronosili i nacističku ideju koja je za cilj, između ostalog, imala i istrebljenje i pretvaranje u roblje slavenskog stanovništva na osvojenim područjima.

“Taj plan predviđao je istrebljenje i pretvaranje u roblje slovenskog stanovništva, prije svega u Poljskoj i SSSR-u. Elite bi bile istrijebljene, a narod bi bio pretvoren u robove. Poljaci se sada nerado sjećaju toga da su njihovi sadašnji njemački saveznici zapravo spremali Poljake za istrebljenje i nerado priznaju da je i njih ipak oslobodila Crvena armija”, kaže Marković.

Ipak, prema njegovim riječima, nema bojazni da fašizam može ponovno pojaviti u Europi, barem ne u obliku u kojem je postojao, jer je Njemačka od vremena rata potpuno mentalno promijenjena. Međutim, do nekih oblika ksenofobije i mržnje prema strancima može doći i dolazi, ali opet ne u obliku kakav je postojao u vrijeme nacizma.
 
(sputniknews.com/uredio:NSP)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , ,