Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Amerikanci uz pomo─ç Hollywooda bri┼íu povijest i zasluge SSSR-a u pobijedi nad fa┼íizmom

Amerikanci uz pomoć Hollywooda brišu povijest i zasluge SSSR-a u pobijedi nad fašizmom

rusija-2-svjetski-ratZa Holokaust, koji je postao simbol masovnih zlo─Źina koje su po─Źinili nacisti, znaju svi, me─Ĺutim, velika ve─çina zapadne populacije ne zna za nekoliko milijune sovjetskih ┼żrtava u Drugom svjetskom ratu

Negiranjem uloge SSSR-a u pobjedi nad fa┼íizmom, nastoji se da se omalova┼żi Rusija i minimizirati njena uloga.

Ako je suditi prema anketama javnog mnijenja, povijest se mo┼że mijenjati. Tako je, prema podacima ankete Sputnik. Mi┼íljenja, svega 15 posto anketiranih, odgovaraju─çi na pitanje tko je odigrao klju─Źnu ulogu u pobjedi nad fa┼íizmom u Drugom svjetskom ratu, od pet ponu─Ĺenih odgovora (Velika Britanija, SSSR, SAD, drugi ili “ne znam” ) odabralo SSSR.

Nije stvar u natjecanju tipa “tko je vi┼íe u─Źinio”, stvar je da se iz svijesti gra─Ĺana Zapada bri┼íe sje─çanje na ┼żrtve koje jedan narod (u ovom slu─Źaju gra─Ĺani SSSR-a) dao u borbi za slobodu europskih i azijskih naroda.

Kako bi se spoznale srazmere stradanja gra─Ĺana SSSR-a u Drugom svjetskom ratu, povjesni─Źar Predrag Markovi─ç koristi usporedbu broja ┼żrtava u SSSR-u s brojem ┼żrtava Holokausta. Za Holokaust, koji je postao simbol masovnih zlo─Źina koje su po─Źinili nacisti, znaju svi, ka┼że Markovi─ç, me─Ĺutim, velika ve─çina zapadne populacije ne zna za nekoliko milijuna sovjetskih zarobljenika i ne zna za milijune civila u Rusiji, Ukrajini i Bjelorusiji.

“Kada bi se ┼żrtve zbrojile, slavenske ┼żrtve brojem nadilaze ┼żrtve Holokausta. U slu─Źaju Bjelorusije, i po postotku broja stradalih, broj Bjelorusa se pribli┼żava broju europskih ┼Żidova “.

Njegov ruski kolega Vladimir Simindej, rukovoditelj istra┼żiva─Źkih projekata Fonda “Povijesno sje─çanje” brojevima ilustrira ulogu Crvene armije u oslobo─Ĺenju Europe od nacista. Prema razli─Źitim ocjenama, ka┼że Simindej, Crvena armija oslobodila je skoro 50 posto teritorija suvremenih europskih dr┼żava, ne ra─Źunaju─çi europski dio SSSR-a i pretrpjela mnogo ve─çe gubitke od zapadnih saveznika.

“Ukupno stanovni┼ítvo zemalja koje je oslobodila Crvena armija iznosilo je vi┼íe od 120.000.000 ljudi u 16 danas neovisnih europskih zemalja. U osloba─Ĺanju jo┼í 6 zemalja, Crvena armija je sudjelovala zajedno sa saveznicima”, zaklju─Źuje Simindej.

Za┼íto na Zapadu vlada uvjerenje da je uloga SSSR-a u borbi protiv fa┼íizma manja od uloge SAD, Britanije ili Francuske? Prema Markovi─çevim rije─Źima, zapostavljanje povijesne uloge SSSR-a ima dvije strane, politi─Źku i kulturolo┼íku. Politi─Źki motivi povezani su s omalova┼żavanjem Rusije i minimiziranjem njenog zna─Źaja, a kulturolo┼íka s Hollywoodom.


“Kada gledate holivudske filmove, u njima nema druge vojske osim ameri─Źke, po neki britanski vojnik i pripadnik francuskog Pokreta otpora”.

Simindej se sla┼że s Markovi─çem oko uloge Hollywooda u formiranju svijesti u suvremenim dru┼ítvima. On bi volio vidjeti rezultate istra┼żivanja o tome koja je dr┼żava imala klju─Źnu ulogu u pobjedi nad fa┼íizmom me─Ĺu profesionalnim povjesni─Źarima.

“Ukoliko budemo upitali profesionalne povjesni─Źare, oni ─çe sigurno re─çi da je, barem na kopnu, klju─Źnu ulogu imao upravo SSSR, i na zapadu i na istoku, u borbi protiv Japana. Me─Ĺutim, treba imati na umu da postoji posebna vrsta povjesni─Źara, koji politiziraju povijest. Recimo, u be─Źkim knji┼żarama sam vidio knjigu ─Źija je klju─Źna poruka da je Staljin maltene gori od Hitlera, da su njih dvojica zajedno zakuhali situaciju u Europi, a onda su do┼íli Amerikanci koji su sve spasili”, ka┼że Simindej.

Povjesni─Źar Konstantin Zaleski smatra da je podcjenjivanje uloge SSSR-a u Drugom svjetskom ratu ciljana politika Zapada koja traje posljednjih 70 godina, ali posljednjih 20 posebno aktivno.

“Uloga SSSR-a se ne pre┼íu─çuje, ali se sva pa┼żnja okre─çe na ulogu (zapadnih) saveznika. Tako se stvara dojam da SSSR nije igrao vode─çu ulogu u pobjedi. Pritom, zapadni politi─Źari ne samo da smanjuju ulogu SSSR-a, nego poku┼íavaju na njega prebaciti odgovornost za izbijanje rata”, smatra Zaleski.

Za zapadne politi─Źare Drugi svjetski rat i Hitler samo su dio povijesti, kao D┼żingis kan ili Napoleon, i nemaju nikakve veze sa suvremeno┼í─çu.

Problem je tome, ┼íto su Hitler i nacisti, osvajaju─çi Europu, pronosili i nacisti─Źku ideju koja je za cilj, izme─Ĺu ostalog, imala i istrebljenje i pretvaranje u roblje slavenskog stanovni┼ítva na osvojenim podru─Źjima.

“Taj plan predvi─Ĺao je istrebljenje i pretvaranje u roblje slovenskog stanovni┼ítva, prije svega u Poljskoj i SSSR-u. Elite bi bile istrijebljene, a narod bi bio pretvoren u robove. Poljaci se sada nerado sje─çaju toga da su njihovi sada┼ínji njema─Źki saveznici zapravo spremali Poljake za istrebljenje i nerado priznaju da je i njih ipak oslobodila Crvena armija”, ka┼że Markovi─ç.

Ipak, prema njegovim rije─Źima, nema bojazni da fa┼íizam mo┼że ponovno pojaviti u Europi, barem ne u obliku u kojem je postojao, jer je Njema─Źka od vremena rata potpuno mentalno promijenjena. Me─Ĺutim, do nekih oblika ksenofobije i mr┼żnje prema strancima mo┼że do─çi i dolazi, ali opet ne u obliku kakav je postojao u vrijeme nacizma.
 
(sputniknews.com/uredio:NSP)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , ,