Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Kapetan američke vojske tuži predsjednika Obamu jer ga je poslao u ilegalni rat u Siriju i Irak

Kapetan američke vojske tuži predsjednika Obamu jer ga je poslao u ilegalni rat u Siriju i Irak

americki-kapetan-obamaAmerički vojni kapetan Nathan Smith tužio je predsednika SAD Barack Hussein Obamu zbog “ilegalnog rata protiv Islamske države“

Američki vojni kapetan Nathan Smith podnio je tužbu protiv predsjednika Obame tvrdeći da uprava nije pribavila kongresno odobrenje za ratne operacije u Iraku i Siriji, te da je bio angažiran se boriti u ilegalnom ratu.

Administracija Obame se i dalje se oslanja na “Ovlaštenje za uporabu vojne sile (AUMF)” koju je Kongres donio samo nekoliko dana nakon 9/11 napada kojim se legalizira borba protiv terorista iz Al Kaide, ISIS-a i ostalih.

Bijela kuća i Pentagonovi dužnosnici već dugo tvrde da imaju dovoljno zakonskih ovlasti da provode stalnu borbu protiv Daesha pod labavim tumačenjem odobrenja iz 2001. godine o uporabi vojne sile (AUMF), odobrenom od strane Kongresa.

Prema rezoluciji usvojenoj 1973. godine, kada predsednik predstavlja ratni plan mora da dobiti saglasnost Kongresa u roku od 60 dana kako bi operacija mogla biti nastavljena.

Zakon iz 1973. nadalje propisuje da Bijela kuća ne može upotrijebiti trupe više od 60 dana, uključujući i daljnje razdoblje povlačenja od 30 dana, bez kongresnog odobrenja za uporabu vojne sile ili objave rata.

“Predsednik nije dobio saglasnost Kongresa za rat protiv ISIS-a u Iraku i Siriji“, rekao je Smith.

Kako prenosi “Russia Today“, rezolucija je usvojena nakon što su Lyndon Johnson i Richard Nixon doprineli eskalalaciji rata u Vijetnamu i preneli ga i na Laos i Tajland kao “rat protiv komunizma“.

Smith je 2012. godine bio na osmomjesečnoj misiji u Afganistanu.
 
(NoviSvjetskiPoredak.com)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,