Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » KRAJ PAMETI: Australija osloba─Ĺa virus herpesa u rijeke kako bi uni┼ítila Europskog ┼íarana koji ─Źini 80 posto riblje populacije u zemlji

KRAJ PAMETI: Australija osloba─Ĺa virus herpesa u rijeke kako bi uni┼ítila Europskog ┼íarana koji ─Źini 80 posto riblje populacije u zemlji

europski-┼íaranAustralija planira potro┼íiti 15 milijuna dolara u poku┼íaju da uni┼íti Europskog ┼íarana koji ─Źini 80 % rije─Źne populacije riba, otpu┼ítaju─çi soj virusa herpesa u najve─çe vodene tokove u zemlji

Dr┼żavni prora─Źun ─çe uklju─Źivati ÔÇőÔÇősredstva za ra┼í─Źi┼í─çavanje bazena Murray-Darling od najgore slatkovodne divlje ┼íteto─Źine u zemlji, rekle su australske vlasti u nedjelju.

Prema ─Źasopisu The Australian, ubojica ┼íarana, virus koi herpes, ─çe se ┼íiriti me─Ĺu zara┼żenim ┼íaranima koji se dodiruju u okolnim vodama, a ne mo┼że zaraziti bilo koji drugi oblik ┼żivota, uklju─Źuju─çi i ljude, ptice, ┼żivotinje ili rakova.

Postavlja se pitanje, ┼íto ako virus herpesa mutira i krene zaraza na ljude i ┼żivotinje?

Plan uklju─Źuje postupno otpu┼ítanje specifi─Źnih virusa herpesa u bazen Murray-Darling. CSIRO znanstvenici su ve─ç testirali virus me─Ĺu australskim vrstama riba i drugim ┼żivotinjama prona─Ĺenim uz rijeku u posljednjih sedam godina i utvrdili da je virus siguran za pu┼ítanje u ekosustav bez ┼ítete po druge vrste.

Virus utje─Źe na ko┼żu i bubrege ┼íarana, i treba oko sedam dana da bi se dobio zamjetljiv u─Źinak, i jednom kada se primi, obi─Źno ubija ribu u roku od 24 sata.


Zajedni─Źka ministarska radna skupina ─çe finalizirati nacionalni plan i uklju─Źiti ministra za industriju, inovacije i znanost Christopher Pynea, zamjenika premijera Barnaby Joycea i ministra za okoli┼í, Greg Hunta.

“┼áaran je gadna ┼íteto─Źina u na┼íim vodenim putevima i ─Źini 80% riblje biomase u bazenu Murray Darling”, rekao je ministar Pyne.

“Svatko tko voli bazen Murray zna kakvu ┼ítetu je ┼íaran uzrokovao rije─Źnom okoli┼íu tijekom mnogih godina.”

Joyce je rekao da je ekonomska šteta šarana na ekonomiju procijenjen na 500 milijuna australskih dolara godišnje, uglavnom u regionalnoj Australiji, a posebno uz rijeku Murray.

Trenutne mjere kontrole, uklju─Źuju─çi hvatanje, gospodarski ribolov i isklju─Źivost, bili su skupi i vrlo neu─Źinkoviti u kontroli ┼íarana na velikim povr┼íinama ili tijekom bilo koje duljine vremena, rekao je on.

┼áaran tako─Ĺer prijeti drugima vrste tako ┼íto muti vodu, ┼íto uzrokuje eroziju i nekonkurentnost drugih vrsta za hranom i resursima.

Australska Konzervatorska Zaklada je opisala financiranje i otpu┼ítanje virusa kao “dobar prvi korak”. Voditelj programa zaklade Jonathan La Nauze je rekao da ─çe sredstva omogu─çiti konzultaciju zajednice i planiranje potreba kako bi se osiguralo sigurno pu┼ítanje virusa u rijeke i bez ne┼żeljenih u─Źinaka na rije─Źnu zajednicu.
 
(NoviSvjetskiPoredak.com)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,