Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » KRAJ PAMETI: Australija oslobađa virus herpesa u rijeke kako bi uništila Europskog šarana koji čini 80 posto riblje populacije u zemlji

KRAJ PAMETI: Australija oslobađa virus herpesa u rijeke kako bi uništila Europskog šarana koji čini 80 posto riblje populacije u zemlji

europski-šaranAustralija planira potrošiti 15 milijuna dolara u pokušaju da uništi Europskog šarana koji čini 80 % riječne populacije riba, otpuštajući soj virusa herpesa u najveće vodene tokove u zemlji

Državni proračun će uključivati ​​sredstva za raščišćavanje bazena Murray-Darling od najgore slatkovodne divlje štetočine u zemlji, rekle su australske vlasti u nedjelju.

Prema časopisu The Australian, ubojica šarana, virus koi herpes, će se širiti među zaraženim šaranima koji se dodiruju u okolnim vodama, a ne može zaraziti bilo koji drugi oblik života, uključujući i ljude, ptice, životinje ili rakova.

Postavlja se pitanje, što ako virus herpesa mutira i krene zaraza na ljude i životinje?

Plan uključuje postupno otpuštanje specifičnih virusa herpesa u bazen Murray-Darling. CSIRO znanstvenici su već testirali virus među australskim vrstama riba i drugim životinjama pronađenim uz rijeku u posljednjih sedam godina i utvrdili da je virus siguran za puštanje u ekosustav bez štete po druge vrste.

Virus utječe na kožu i bubrege šarana, i treba oko sedam dana da bi se dobio zamjetljiv učinak, i jednom kada se primi, obično ubija ribu u roku od 24 sata.

Zajednička ministarska radna skupina će finalizirati nacionalni plan i uključiti ministra za industriju, inovacije i znanost Christopher Pynea, zamjenika premijera Barnaby Joycea i ministra za okoliš, Greg Hunta.

“Šaran je gadna štetočina u našim vodenim putevima i čini 80% riblje biomase u bazenu Murray Darling”, rekao je ministar Pyne.

“Svatko tko voli bazen Murray zna kakvu štetu je šaran uzrokovao riječnom okolišu tijekom mnogih godina.”

Joyce je rekao da je ekonomska šteta šarana na ekonomiju procijenjen na 500 milijuna australskih dolara godišnje, uglavnom u regionalnoj Australiji, a posebno uz rijeku Murray.

Trenutne mjere kontrole, uključujući hvatanje, gospodarski ribolov i isključivost, bili su skupi i vrlo neučinkoviti u kontroli šarana na velikim površinama ili tijekom bilo koje duljine vremena, rekao je on.

Šaran također prijeti drugima vrste tako što muti vodu, što uzrokuje eroziju i nekonkurentnost drugih vrsta za hranom i resursima.

Australska Konzervatorska Zaklada je opisala financiranje i otpuštanje virusa kao “dobar prvi korak”. Voditelj programa zaklade Jonathan La Nauze je rekao da će sredstva omogućiti konzultaciju zajednice i planiranje potreba kako bi se osiguralo sigurno puštanje virusa u rijeke i bez neželjenih učinaka na riječnu zajednicu.
 
(NoviSvjetskiPoredak.com)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,