Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » DOSTA JE BILO! Rusija i Kina namjeravaju potisnuti SAD sa svojih granica

DOSTA JE BILO! Rusija i Kina namjeravaju potisnuti SAD sa svojih granica

rusija-amerika-granicaIako Amerika ne graniči sa Kinom i ima neznatnu morsku granicu sa Rusijom, ona uporno šalje svoju vojsku na granice ovih dviju suverenih država

Ruska i kineska vojska brzo smanjuju svoju tehnološku zaostalost za oružanim snagama SAD, saopćili su eksperti za vašingtonski list “Hill”.

Prema riječima stručnjaka, novo oružje Rusije i Kine može učinkovitije otkriti i pogoditi američke avione i brodove. Cilj Moskve i Pekinga – natjerati Oružane snage SAD-a da se povuku od njihovih granica”, piše “Hill”.

“Između ostalog, Rusija izaziva SAD na Baltiku, gdje posljednje vrijeme ne daje mira američkim brodovima i zrakoplovima”, navodi se u članku.

Nakon Hladnog rata SAD se nisu suočavale s protivnikom koji je imao arsenal visokopreciznog oružja, naveo je Mark Gazinger iz Centra za strateške i proračunske procjene.

“SAD su mogle iskoristiti vojne beze nedaleko od granica protivnika, jer zračnih i raketnih prijetnji za te baze nije bilo. Sada se sve mijenja”, rekao je on.

Stručnjaci smatraju da je podvodna superiornost SAD također upitna. Kina značajno razvija svoje podmornice, a ruske podmornice sve aktivnije vrše ophodnje.

“Napredni sustavi PZO se nalaze u čitavom svijetu. Podmornica ima sve više, one su sve tiše i teško ih je otkriti”, naveo je zamjenik šefa ministarstva obrane SAD Robert Work.

U vezi s tim, Pentagon namjerava razvijati visokoprecizno “nevidljivo” oružje poput bombardera B-21. Osim toga, SAD namjeravaju povećavaju tehnološki nivo svojih saveznika, prije svega Velike Britanije.

Ipak, prema mišljenju analitičara, opasnost za SAD je suviše duga i kompleksna procedura kupnje oružja. Protivnici SAD će dobiti superiornost, ne u kvaliteti, već u kvantiteti naoružanja.

“Kako su Rusi govorili za vrijeme Hladnog rata, količina je isto kvaliteta. Kinezi mogu toliko toga spustiti u vodu da će naša tehnološka superiornost biti ugušena”, naglasio je analitičar Instituta za proučavanja rata Chris Harmer.
 
(sputniknews.com/uredio:NSP)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , , ,