Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » BELGIJSKA VLADA U PANICI: Naručili 15 milijuna tableta joda zbog opasnosti od nuklearnog napada

BELGIJSKA VLADA U PANICI: Naručili 15 milijuna tableta joda zbog opasnosti od nuklearnog napada

nuklearna-elektranaStrah u vezi sigurnosti starih reaktora preko granice u Belgiji naveo je nizozemsku vladu da naruči 15 milijuna tableta, koje mogu smanjiti nakupljanje radijacije u organizmu

Tablete joda spriječavaju gomilanje radioaktivnih tvari u žlijezdi štitnjači, a prvo bi se podijelile djeci do 18 godina starosti i trudnicama koje žive unutar 100 kilometara od elektrane, izjavila je glasnogovornica Ministarstva zdravstva Edith Schippers.

Nizozemska ima samo jednu nuklearnu elektranu, u Borsseleu, ali je pripremila tablete i za ljude koji žive u graničnom području, u blizini njemačke elektrane u Emslandu i u blizini dvije belgijske, u Doelu i Tihangeu.

I Belgija se priprema za nuklearne nesreće

Nizozemska je svoju odluku donijela samo dan nakon što je Belgija objavila kako planira distribuirati tablete joda svom cijelokupnom stanovništvu od 11 milijuna u slučaju nuklarne nesreće. Nizozemske su vlasti izjavile kako će “pratiti kao Belgijanci provode distribuciju tableta i gdje će se moći nabaviti – hoće li ljudi trebati ići po njih u apoteku ili u lokalni dom zdravlja”.

Nakon što se tablete podijele djeci i trudnicama, ostatak od 15 milijuna dati će se svakome tko se nađe u potencijalnoj nesreći, uključujući “turiste, posjetitelje i radnike”.

Belgijske zastarjele nuklearne elektrane već neko vrijeme stvaraju zabrinutost nakon serije problema, od curenja i napuklina do nerješenih slučajeva sabotaže.

Dadatan razlog za zabrinutost stvorilo je otkriće kako su osobe osumnjičene za terorističke napade u Bruxellesu i Parizu imale u svome stanu nadzorne snimke belgijske elektrane i njenih zaposlenika.

Prošlog je tjedna i njemačka zatraživa zatvaranje dva belgijska reaktora, “dok se ne razriješe sigurnosni problemi”, a što je Belgija odbila, tvrdeći kako su elektrane “pod najstrožim sigurnosnim nadzorom”.
 
(net.hr/uredio:NSP)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , ,