Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Kongres SAD predložio ukidanje sankcija Rusiji u zamjenu za Krim, a Rusija traži Aljasku u zamjenu za Siriju

Kongres SAD predložio ukidanje sankcija Rusiji u zamjenu za Krim, a Rusija traži Aljasku u zamjenu za Siriju

bijela-kuca-rusijaČlanovi Zastupničkog doma SAD demokrata Eliot Engel i republikanac Adam Kizinger predložili su da se razmotri Akt o stabilnosti i demokraciji Ukrajine u kojem se daje punomoć američkom predsjedniku da ukine sankcije protiv Rusije u slučaju da Kijev uspostavi suverenitet nad Krimom

Prema dokumentu, ukidanje sankcija bilo bi moguće i u slučaju da status poluotoka prizna demokratski izabrana ukrajinska vlast.

Istovremeno, predlaže se da se ne prihvate bilo kakve forme priznavanja Krima kao dijela Rusije, kao i da se zabrani izdavanje bilo kakvih zemljopisnih karta ili dokumenata u kojima se navodi da je Krim dio Rusije.

“Ponovno smo svjedoci da ruski predsjednik Vladimir Putin krši svjetski poredak kada je riječ o Ukrajini. SAD mora pokazati da neće trpjeti rusku agresiju”, rekao je Kizinger.

Odnosi Rusije i Zapada pogoršani su zbog situacije u Ukrajini. Amerika optužuje Rusiju da je anektirala Krim, kao i da je izvršila vojnu agresiju na istoku Ukrajine, dok Moskva tvrdi da je Krim u sastav Rusije ušao nakon zakonskog referenduma, kao i da nije odgovorna za situaciju u Donbas i da ne opskrbljuje ustanike naoružanjem.

Zašto je Rusija prodala Aljasku?

Rusija je 1867. prodala SAD-u teritorij Aljaske za simboličnih 7,2 milijuna dolara. Samo tijekom prvih 50 godina vladavine nad tom zemljom Amerikanci su s nje zaradili barem sto puta više.

Kako su carski činovnici mogli uraditi nešto tako besmisleno? Ruski vjesnik istražuje složenu priču o prodaji Aljaske, u kojoj ima malo dobrih upravitelja, puno pohlepe i sumnjivih procjena.

Peticiju za pripajanje Aljaske Rusiji, koja je objavljena na stranicama Bijele kuće, potpisalo je već preko 35 tisuća ljudi.

Mnogi do danas smatraju da su Amerikanci Aljasku ili ukrali od Rusa, ili je uzeli u najam, pa je nisu vratili. Usprkos rasprostranjenim legendama, pogodba je bila poštena i obje strane su imale dobre razloge je sklopiti.
 
(sputniknews.com,hr.rbth.com/uredio:NSP)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,