Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Kongres SAD predlo┼żio ukidanje sankcija Rusiji u zamjenu za Krim, a Rusija tra┼żi Aljasku u zamjenu za Siriju

Kongres SAD predlo┼żio ukidanje sankcija Rusiji u zamjenu za Krim, a Rusija tra┼żi Aljasku u zamjenu za Siriju

bijela-kuca-rusija─îlanovi Zastupni─Źkog doma SAD demokrata Eliot Engel i republikanac Adam Kizinger predlo┼żili su da se razmotri Akt o stabilnosti i demokraciji Ukrajine u kojem se daje punomo─ç ameri─Źkom predsjedniku da ukine sankcije protiv Rusije u slu─Źaju da Kijev uspostavi suverenitet nad Krimom

Prema dokumentu, ukidanje sankcija bilo bi mogu─çe i u slu─Źaju da status poluotoka prizna demokratski izabrana ukrajinska vlast.

Istovremeno, predla┼że se da se ne prihvate bilo kakve forme priznavanja Krima kao dijela Rusije, kao i da se zabrani izdavanje bilo kakvih zemljopisnih karta ili dokumenata u kojima se navodi da je Krim dio Rusije.

“Ponovno smo svjedoci da ruski predsjednik Vladimir Putin kr┼íi svjetski poredak kada je rije─Ź o Ukrajini. SAD mora pokazati da ne─çe trpjeti rusku agresiju”, rekao je Kizinger.

Odnosi Rusije i Zapada pogor┼íani su zbog situacije u Ukrajini. Amerika optu┼żuje Rusiju da je anektirala Krim, kao i da je izvr┼íila vojnu agresiju na istoku Ukrajine, dok Moskva tvrdi da je Krim u sastav Rusije u┼íao nakon zakonskog referenduma, kao i da nije odgovorna za situaciju u Donbas i da ne opskrbljuje ustanike naoru┼żanjem.

Zašto je Rusija prodala Aljasku?

Rusija je 1867. prodala SAD-u teritorij Aljaske za simboli─Źnih 7,2 milijuna dolara. Samo tijekom prvih 50 godina vladavine nad tom zemljom Amerikanci su s nje zaradili barem sto puta vi┼íe.

Kako su carski ─Źinovnici mogli uraditi ne┼íto tako besmisleno? Ruski vjesnik istra┼żuje slo┼żenu pri─Źu o prodaji Aljaske, u kojoj ima malo dobrih upravitelja, puno pohlepe i sumnjivih procjena.

Peticiju za pripajanje Aljaske Rusiji, koja je objavljena na stranicama Bijele ku─çe, potpisalo je ve─ç preko 35 tisu─ça ljudi.

Mnogi do danas smatraju da su Amerikanci Aljasku ili ukrali od Rusa, ili je uzeli u najam, pa je nisu vratili. Usprkos rasprostranjenim legendama, pogodba je bila poštena i obje strane su imale dobre razloge je sklopiti.
 
(sputniknews.com,hr.rbth.com/uredio:NSP)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,