Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » KAKO JE TO MOGUĆE? Sankcije SAD-a i Zapada pretvorile Moskvu u gastronomsku prijestolnicu Europe

KAKO JE TO MOGUĆE? Sankcije SAD-a i Zapada pretvorile Moskvu u gastronomsku prijestolnicu Europe

gastronomija-rusijaJedna od neočekivanih posljedica prehrambrenog embarga je taj što se Moskva pretvorila u gastronomsku prijestolnicu Europe

Rusi se sve više vraćaju tradicionalnoj kulinarskoj kulturi, domaćim proizvodima i domaćoj hrani, a istovremeno se u Moskvi bilježi i pravi “restoranski boom”.

Kada je Rusija na zapadne sankcije odgovorila kontra-mjerama nitko nije ni slutio da će se dogoditi “revolucija” i da će Moskva postati jedna od najzanimljivijih kulinarskih prijestolnica Europe. Do jučer je većina najskupljih i najluksuznijih restorana nudili su uglavnom strane delikatese i pratila zapadne tendencije. Sada je slika drugačija. Naglasak se stavlja na svemu što je domaće.

Ruski proizvođači su, u velikoj mjeri, pokrenuli proizvodnju, pa se sada na tržištu može naći i “gauda” ili “mozzarella” domaće proizvodnje, sušene i marinirane gljive ili sibirski manti punjeni mesom od jelena, a umjesto francuskih vina radije se piju Krimska.

Većina moskovskih kuhara tako su našli zamjenu čak i najprestižnijim i najtraženijim proizvodima iz uvoza.

Čak ni kriza, o kojoj svi govore, nije jako udarila po ugostiteljskom biznisu u Moskvi, iako su mnogi, svakako, se morali preorijentirati. Sada su na cijeni originalna, interesantna, ugodna mjesta s tradicionalnom ruskom kuhinjom ili takozvanom, “novom ruskom (autorskom) kuhinjom”.

Istina, za posljednjih pola godine-godinu mnogo je restorana zatvoreno, ali ta mjesta nisu ostala prazna – praktično odmah su otvoreni novi restorani, čak i na onim mjestima gdje su rente papreno visoke.

Naravno, među novim, tek otvorenim restoranima, i dalje ima internacionalnih – talijanskih, francuskih, japanskih, kineskih, gruzijskih, marokanskih i svih drugih.

Restorani su tako, nakon kraćeg zatišja, ponovno oživjeli. Unatoč krizi, Moskovljani su ponovno počeli ići u restorane, ali su promijenili svoje navike – umjesto skupih jelovnika, sada prednost daju odnosu cijene i kvalitete.

Arkadij Novikov je najpoznatiji i najuspješniji ruski ugostitelj. Njegova imperija obuhvaća više od 50 ekskluzivnih restorana, u Moskvi, Londonu i Dubaiju. Međutim, i on je prepoznao nove tendencije, pa je nedavno u ruskoj prijestolnici otvorio još jedan restoran. Ovog puta, pravi narodni – s narodnom kuhinjom, u sovjetskom duhu, i sa “narodnim cijenama”.

Restoran, smješten u središtu Moskve, ima i narodno ime “Valjenok” – po čuvenim ruskim čizmama valjenkama, od valjane ovčje vune, koje svjedoče o darovitosti ruskog naroda i bogatoj i originalnoj kulturi zemlje.

Međutim, Novikov nije sebe ograničio samo ruskim jelima, već je objedinio kuhinje svih bivših sovjetskih republika.

Na jelovniku su se našli boršč, kebabi, sočni janjeći šašljici (ražnjići), nježni kotleti od rakova, kuhana zečetina, pite poput čebureka itd.

Jela se spremaju isključivo od ruskih namirnica – riba se dovozi iz Murmanska, mlijeko i “smetana” (pavlaka) iz Dubnia, govedina iz Brjanska, zečetina iz Voronježa …

Hrana se također priprema na “sovjetski način” i po sovjetskoj tehnologiji. Čaj se služi iz samovara, a jela se spremaju na grilu i “Tandiru” – tradicionalnoj peći na drva, koja se nekada koristila u Rusiji i drugim sovjetskim republikama.

Ogromna otvorena kuhinja, glasna glazba, buka i djevojke u tradicionalnim ruskim pregačama – oslikavaju samo djelić atmosfere.

U svakom slučaju, ruska kuhinja doživjela je renesansu, ugostiteljski biznis u ruskoj prijestolnici, unatoč krizi, cvijeta. Nadležni iz područja turizma i ugostiteljstva sada obećavaju da će više pažnje posvetiti gastronomskom turizmu i da će Rusija postati svjetska gastronomska atrakcija. Ako to već nije.
 
(sputniknews.com/uredio:NSP)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , ,