Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » 44 RAZLOGA ZAŠTO TREBA ZABRANITI ILI OZNAČAVATI GMO

44 RAZLOGA ZAŠTO TREBA ZABRANITI ILI OZNAČAVATI GMO

gmo-prosvjedMislite li da je GMO siguran za ljudsku upotrebu? Razmislite još jednom

Postoje mnogo razloga zašto bi GMO trebao biti zabranjen, ili, u najmanju ruku, označen.

Tijekom dvadeset godina savezna vlada i razne agencije izjavljuju nedvosmisleno da su genetski modificirani organizmi (GMO) sigurni i mogu pomoći nahraniti svijet i spasiti živote.

Međutim, tijekom posljednja dva desetljeća neovisni znanstvenici se oduprijeli izazovima prevladavajuće dogme o ovom važnom pitanju.

Odgovor GMO industrije na bilo koju kritiku ili znanstvene dokaze je uvijek negativan.

Da bi se utvrdilo gdje se nalazi istina, mi smo pregledli svu dostupnu znanstvenu literaturu o sigurnosti i učinkovitosti GMO-a.

Kao rezultati našeg nezavisnog istraživanja navedena su sljedeća 44 razloga za zabranu ili označavanje GMO-a:

1. Zato jer 91% Amerikanaca žele označavanje GMO hrane.

2. Zato jer 64 zemalja diljem svijeta, uključujući Japan, Australiju, Kinu i cijelu Europsku uniju zahtijevaju označavanje GMO hrane.

3. Zato jer je u rujnu 2015. godine Rusija u potpunosti zabranila proizvodnju GMO hrane. To se dogodilo nakon što je zemlja poduzela samostalna znanstvena istraživanja o GMO hrani.

4. Zato jer GMO kompanija Monsanto ima povijest proizvodnje vrlo opasnih kemijskih spojeva, uključujući DDT, Agent Orange, saharin i rekombinantni goveđi hormon rasta, od kojih su svi poznati da uzrokuju značajne zdravstvene probleme.

5. Zato jer je Monsanto pokrenuo kampanje protiv zagovornika GMO označavanja, organskih poljoprivrednika, anti-GMO organizacija, i ​ prijetio tužbama protiv državne vlasti i medija čak i za predlaganja obveznog označavanja.

6. Zato jer pro-GMO lobi gura svoja ​​vlastita istraživanja koja proturječe zaključcima nezavisnih studija o sigurnosti GMO.

7. Zato jer prema meta-analizama provedenim od strane istraživača na Sveučilištu Caen u Francuskoj, GMO prehrana doprinosi toksičnosti bubrega i hepatotoksičnosti u štakora.

8. Zato jer studija objavljena u Turkish Journal of Biology u prosincu 2014., povezuje potrošnju GMO kukuruza i soje s nekoliko zdravstvenih komplikacija kod štakora, uključujući oštećenje DNA, abnormalne sperme, promjene u krvi, te oštećenja jetre, bubrega i testisa.

9. Zato jer kod trudnih koza hranjenih GMO sojom je utvrđeno da proizvode manje hranjivo mlijeko i rađaju potomke koji su rasli sporije i bili kraći.

10. Zato jer su kod GMO rajčica otkrili da uzrokuju lezije na želucu kod sisavaca.

11. Zato jer genetski promjenjena hrana može izazvati alergijske reakcije na GMO supstance. Na primjer, jedna studija provedena od strane istraživača na Sveučilištu u Nebraski je pokazala da alergen koji se obično nalazi u brazilskim oraščićima koji se koriste u stvaranju GMO soje je izazvao alergijsku reakciju kod pojedinaca koji su konzumirali soju.

12. Zato jer je istraživanje pokazalo da fragmenti DNA iz GMO hrane mogu ući u ljudski krvotok.

13. Zato jer se povećanje potrošnje GMO u SAD-u poklopio s porastom zdravstvenih problema među američkom populacijom. Prema Jeffrey Smith Institutu – “Broj brojnih zdravstvenih problema je porastao nakon što je GMO uveden 1996. godine”

14. Zato jer su GMO usjevi skloni neuspjehu uzgoja kroz neko vrijeme. Štetočine postaju otporne na GMO usjeve i prinosi padaju.

15. Zato jer su GMO usjevi kontaminiraju ne-GMO poljoprivredu kroz unakrsno oprašivanje, zagađuju genetski integritet usjeva za godine koje dolaze.

16. Zato jer se Južna Koreja, koja je zabranila uzgoj GMO usjeva, trenutno natječe s divljim GMO usjevima koji su proklijali u cijeloj zemlji. Dužnosnici strahuju da će ove divlje sorte GMO poremetiti lokalne ekosustave.

17. Zato jer je GMO križno oprašivanje rezultiralo financijskim kolapsom i poteškoćama za poljoprivrednike koji žele uzgajati usjeve koji nisu GMO i koji su organski.

18. Zato jer GMO istraživanja mogu biti skupa i neučinkovita. U 2015, testiranje isplativosti GMO pšenice u Velikoj Britaniji je propalo kada su lisne uši uništile cijeli urod, koštajući porezne obveznike 5 milijuna dolara.

19. Zato jer se praksa permakulture i organske poljoprivrede pročistila i stvorila održive dugoročne poljoprivredne modele. Na primjer, znanstvenici su otkrili da biljke zaista mogu osjetiti približavanje štetnika i privuči uništavače štetnika kako bi preživjele.

20. Zato jer je kod štakora hranjenih GMO hranom, koja je špricana herbicidom Roundup Ready, primijećeno da imaju strukturne i funkcionalne promjene na stanicama jetre.

21. Zato jer je 2015. godine otkriveno da je GMO losos još više osjetljiv na bolesti i sporije raste nego njegov ne-GMO kolega.

22. Zato jer je FDA odobrila da GMO bude uveden u američke državne zalihe hrane, unatoč nekim znanstvenicima iz FDA koji su postavljali pitanja o sigurnosti potrošnje GMO na duge staze.

23. Zato jer se neke GMO usjevi prskaju s kemikalijama za koje se utvrdilo da smanjuju njihovu prehrambenu vrijednost.

24. Zato jer je kod GMO kukuruza utvrđeno da nutritivno zaostaje za ne-GMO kukuruzom u pogledu vitalnih sadržaja hranjivih tvari. Jedan test je utvrdio da je ne-GMO kukuruz bogatiji kalcijem za 437%, i 56% bogatiji magnezijem i 16% bogatiji kalijem.

25. Zato jer su trgovine Grocery Manufacturer’s Association (GMA), koje predstavljaju prehrambene divove PepsiCo, ConAgra, Nestle i Kellogg dobile nekoliko desetaka milijuna dolara za lobiranje kod Amerikanaca da se ne bi saznalo za GMO komponente u njihovoj hrani.

26. Zato jer velike poljoprivredne tvrtke doprinose neodrživoj i ekološki nezdravoj monokulturi kao obliku poljoprivrede, u kojoj se obrađuje samo jedna vrsta usjeva.

27. Zato jer je domaća proizvodnja GMO kukuruza, koja čini oko 90% kukuruza uzgojenog u SAD-u, prisiljava SAD da uvozi organski i ne-GMO kukuruz iz drugih zemalja.

28. Zato jer su nova istraživanja pokazala da su se neke biotehnološke tvrtke upustile u neke vrlo upitne znanstvene prakse, dok provode istraživanja u kojima se procjenjuje sigurnost GMO-a u hrani za životinje.

29. Zato jer se glifosat (Roundup), naširoko korišten pesticid koje Monsantovo GMO sjemene (Roundup Ready usjev) može preživjeti, pokazao da uzrokuje rak.

30. Zato jer je utvrđeno da glifosat ometa pravilnu funkciju enzima u tijelu sisavaca, što uzrokuje upale.

31. Zato jer je istraživanje povezalo izlaganje glifosatu sa alarmantnim porastom kroničnih degenerativnih bolesti u SAD-u.

32. Zato jer glifosat može djelovati kao genotoksični endokrini disruptor u ljudskim stanicama.

33. Zato jer je glifosat identificiran kao potencijalni zdravstveni rizik već desetljećima, a još ništa nije učinjeno na zaustavljanju proizvodnje.

34. Zato jer glifosat više ne može biti učinkovit u ubijanju korova. Što je još gore, upotreba glifosata se pokazala da uzrokuje “superkorov” koji je otporan na kemikalije i stoga vrlo problematičan za poljoprivrednike.

35. Zato jer se glifosat ne razgrađuje brzo i potpuno već na kraju truje naša tla, kišnice i zrak, u skladu s službenim istraživanjima države.

36. Zato jer dokazi upućuju na to da glifosat zagađuje ne samo tlo sa svojim kemijskim spojevima, već zapravo uništava i korisne organizme tla.

37. Zato jer je kontaminacija glifosatom postala toliko raširena da je prisutan u našem urinu.

38. Zato jer je izlaganje glifosatu povezano s urođenim manama .

39. Zato jer dokazi sugeriraju da glifosat može pridonijeti Parkinsonovoj bolesti.

40. Zato jer glifosat može ozbiljno oštetiti bubrege.

41. Zato jer su nedavna istraživanja otkrila da Monsantov Roundup herbicid pridonosi odumiranju pčelinje populacija.

42. Zato jer sprječavanje prekomjernog korištenja pesticida može biti zaustavljeno ozbiljnim sukobima interesa.

43. Zato jer je uspon monokulture velikih poljoprivrednih kompanija i GMO uzgoja u Indiji rezultirao značajnim gospodarskim i socijalnim poteškoćama među indijskim poljoprivrednicima i njihovim obiteljima.

44. Zato jer je jednostavno rukovanje usjevima GMO pamuka uzrokovalo zastražujuće simptome kod Indijskih poljoprivrednika, koji su, prema jednom izvješću “alergijske reakcije na različitim dijelovima tijela, što je uključivalo i ruke, noge, lice, oči i nos, a neki nije ozbiljno pali bolesni.”

Danas je vrijeme da djelujemo

Vrijeme istječe i vaš glas se mora čuti po ovom pitanju. Obratite se svom lokalnim članovima parlamenta i sabora danas i recite im neka znaju da želimo da se sva GMO hrana mora obilježavati, ako se ne ukloni s polica u potpunosti, dok ne dokažu da je sigurna za konzumaciju.

Neka znaju da želimo kongresne rasprave po ovom pitanju u kojem će kvalificirani nezavisni znanstvenici prezentirati dokaze za širenje štetnog GMO-a. Čitaj više
 
(NoviSvjetskiPoredak.com)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , , , , , , ,