Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » 44 RAZLOGA ZA┼áTO TREBA ZABRANITI ILI OZNA─îAVATI GMO

44 RAZLOGA ZAŠTO TREBA ZABRANITI ILI OZNAČAVATI GMO

gmo-prosvjedMislite li da je GMO siguran za ljudsku upotrebu? Razmislite još jednom

Postoje mnogo razloga za┼íto bi GMO trebao biti zabranjen, ili, u najmanju ruku, ozna─Źen.

Tijekom dvadeset godina savezna vlada i razne agencije izjavljuju nedvosmisleno da su genetski modificirani organizmi (GMO) sigurni i mogu pomo─çi nahraniti svijet i spasiti ┼żivote.

Me─Ĺutim, tijekom posljednja dva desetlje─ça neovisni znanstvenici se oduprijeli izazovima prevladavaju─çe dogme o ovom va┼żnom pitanju.

Odgovor GMO industrije na bilo koju kritiku ili znanstvene dokaze je uvijek negativan.

Da bi se utvrdilo gdje se nalazi istina, mi smo pregledli svu dostupnu znanstvenu literaturu o sigurnosti i u─Źinkovitosti GMO-a.

Kao rezultati na┼íeg nezavisnog istra┼żivanja navedena su sljede─ça 44 razloga za zabranu ili ozna─Źavanje GMO-a:

1. Zato jer 91% Amerikanaca ┼żele ozna─Źavanje GMO hrane.

2. Zato jer 64 zemalja diljem svijeta, uklju─Źuju─çi Japan, Australiju, Kinu i cijelu Europsku uniju zahtijevaju ozna─Źavanje GMO hrane.

3. Zato jer je u rujnu 2015. godine Rusija u potpunosti zabranila proizvodnju GMO hrane. To se dogodilo nakon ┼íto je zemlja poduzela samostalna znanstvena istra┼żivanja o GMO hrani.

4. Zato jer GMO kompanija Monsanto ima povijest proizvodnje vrlo opasnih kemijskih spojeva, uklju─Źuju─çi DDT, Agent Orange, saharin i rekombinantni gove─Ĺi hormon rasta, od kojih su svi poznati da uzrokuju zna─Źajne zdravstvene probleme.

5. Zato jer je Monsanto pokrenuo kampanje protiv zagovornika GMO ozna─Źavanja, organskih poljoprivrednika, anti-GMO organizacija, i ÔÇő prijetio tu┼żbama protiv dr┼żavne vlasti i medija ─Źak i za predlaganja obveznog ozna─Źavanja.

6. Zato jer pro-GMO lobi gura svoja ÔÇőÔÇővlastita istra┼żivanja koja proturje─Źe zaklju─Źcima nezavisnih studija o sigurnosti GMO.

7. Zato jer prema meta-analizama provedenim od strane istra┼żiva─Źa na Sveu─Źili┼ítu Caen u Francuskoj, GMO prehrana doprinosi toksi─Źnosti bubrega i hepatotoksi─Źnosti u ┼ítakora.

8. Zato jer studija objavljena u Turkish Journal of Biology u prosincu 2014., povezuje potro┼ínju GMO kukuruza i soje s nekoliko zdravstvenih komplikacija kod ┼ítakora, uklju─Źuju─çi o┼íte─çenje DNA, abnormalne sperme, promjene u krvi, te o┼íte─çenja jetre, bubrega i testisa.

9. Zato jer kod trudnih koza hranjenih GMO sojom je utvr─Ĺeno da proizvode manje hranjivo mlijeko i ra─Ĺaju potomke koji su rasli sporije i bili kra─çi.

10. Zato jer su kod GMO raj─Źica otkrili da uzrokuju lezije na ┼żelucu kod sisavaca.

11. Zato jer genetski promjenjena hrana mo┼że izazvati alergijske reakcije na GMO supstance. Na primjer, jedna studija provedena od strane istra┼żiva─Źa na Sveu─Źili┼ítu u Nebraski je pokazala da alergen koji se obi─Źno nalazi u brazilskim ora┼í─Źi─çima koji se koriste u stvaranju GMO soje je izazvao alergijsku reakciju kod pojedinaca koji su konzumirali soju.

12. Zato jer je istra┼żivanje pokazalo da fragmenti DNA iz GMO hrane mogu u─çi u ljudski krvotok.

13. Zato jer se pove─çanje potro┼ínje GMO u SAD-u poklopio s porastom zdravstvenih problema me─Ĺu ameri─Źkom populacijom. Prema Jeffrey Smith Institutu – “Broj brojnih zdravstvenih problema je porastao nakon ┼íto je GMO uveden 1996. godine”

14. Zato jer su GMO usjevi skloni neuspjehu uzgoja kroz neko vrijeme. ┼áteto─Źine postaju otporne na GMO usjeve i prinosi padaju.

15. Zato jer su GMO usjevi kontaminiraju ne-GMO poljoprivredu kroz unakrsno opra┼íivanje, zaga─Ĺuju genetski integritet usjeva za godine koje dolaze.

16. Zato jer se Ju┼żna Koreja, koja je zabranila uzgoj GMO usjeva, trenutno natje─Źe s divljim GMO usjevima koji su proklijali u cijeloj zemlji. Du┼żnosnici strahuju da ─çe ove divlje sorte GMO poremetiti lokalne ekosustave.

17. Zato jer je GMO kri┼żno opra┼íivanje rezultiralo financijskim kolapsom i pote┼íko─çama za poljoprivrednike koji ┼żele uzgajati usjeve koji nisu GMO i koji su organski.

18. Zato jer GMO istra┼żivanja mogu biti skupa i neu─Źinkovita. U 2015, testiranje isplativosti GMO p┼íenice u Velikoj Britaniji je propalo kada su lisne u┼íi uni┼ítile cijeli urod, ko┼ítaju─çi porezne obveznike 5 milijuna dolara.

19. Zato jer se praksa permakulture i organske poljoprivrede pro─Źistila i stvorila odr┼żive dugoro─Źne poljoprivredne modele. Na primjer, znanstvenici su otkrili da biljke zaista mogu osjetiti pribli┼żavanje ┼ítetnika i privu─Źi uni┼ítava─Źe ┼ítetnika kako bi pre┼żivjele.

20. Zato jer je kod štakora hranjenih GMO hranom, koja je špricana herbicidom Roundup Ready, primijećeno da imaju strukturne i funkcionalne promjene na stanicama jetre.


21. Zato jer je 2015. godine otkriveno da je GMO losos još više osjetljiv na bolesti i sporije raste nego njegov ne-GMO kolega.

22. Zato jer je FDA odobrila da GMO bude uveden u ameri─Źke dr┼żavne zalihe hrane, unato─Ź nekim znanstvenicima iz FDA koji su postavljali pitanja o sigurnosti potro┼ínje GMO na duge staze.

23. Zato jer se neke GMO usjevi prskaju s kemikalijama za koje se utvrdilo da smanjuju njihovu prehrambenu vrijednost.

24. Zato jer je kod GMO kukuruza utvr─Ĺeno da nutritivno zaostaje za ne-GMO kukuruzom u pogledu vitalnih sadr┼żaja hranjivih tvari. Jedan test je utvrdio da je ne-GMO kukuruz bogatiji kalcijem za 437%, i 56% bogatiji magnezijem i 16% bogatiji kalijem.

25. Zato jer su trgovine Grocery Manufacturer’s Association (GMA), koje predstavljaju prehrambene divove PepsiCo, ConAgra, Nestle i Kellogg dobile nekoliko desetaka milijuna dolara za lobiranje kod Amerikanaca da se ne bi saznalo za GMO komponente u njihovoj hrani.

26. Zato jer velike poljoprivredne tvrtke doprinose neodr┼żivoj i ekolo┼íki nezdravoj monokulturi kao obliku poljoprivrede, u kojoj se obra─Ĺuje samo jedna vrsta usjeva.

27. Zato jer je doma─ça proizvodnja GMO kukuruza, koja ─Źini oko 90% kukuruza uzgojenog u SAD-u, prisiljava SAD da uvozi organski i ne-GMO kukuruz iz drugih zemalja.

28. Zato jer su nova istra┼żivanja pokazala da su se neke biotehnolo┼íke tvrtke upustile u neke vrlo upitne znanstvene prakse, dok provode istra┼żivanja u kojima se procjenjuje sigurnost GMO-a u hrani za ┼żivotinje.

29. Zato jer se glifosat (Roundup), na┼íiroko kori┼íten pesticid koje Monsantovo GMO sjemene (Roundup Ready usjev) mo┼że pre┼żivjeti, pokazao da uzrokuje rak.

30. Zato jer je utvr─Ĺeno da glifosat ometa pravilnu funkciju enzima u tijelu sisavaca, ┼íto uzrokuje upale.

31. Zato jer je istra┼żivanje povezalo izlaganje glifosatu sa alarmantnim porastom kroni─Źnih degenerativnih bolesti u SAD-u.

32. Zato jer glifosat mo┼że djelovati kao genotoksi─Źni endokrini disruptor u ljudskim stanicama.

33. Zato jer je glifosat identificiran kao potencijalni zdravstveni rizik ve─ç desetlje─çima, a jo┼í ni┼íta nije u─Źinjeno na zaustavljanju proizvodnje.

34. Zato jer glifosat vi┼íe ne mo┼że biti u─Źinkovit u ubijanju korova. ┼áto je jo┼í gore, upotreba glifosata se pokazala da uzrokuje “superkorov” koji je otporan na kemikalije i stoga vrlo problemati─Źan za poljoprivrednike.

35. Zato jer se glifosat ne razgra─Ĺuje brzo i potpuno ve─ç na kraju truje na┼ía tla, ki┼ínice i zrak, u skladu s slu┼żbenim istra┼żivanjima dr┼żave.

36. Zato jer dokazi upu─çuju na to da glifosat zaga─Ĺuje ne samo tlo sa svojim kemijskim spojevima, ve─ç zapravo uni┼ítava i korisne organizme tla.

37. Zato jer je kontaminacija glifosatom postala toliko raširena da je prisutan u našem urinu.

38. Zato jer je izlaganje glifosatu povezano s uro─Ĺenim manama .

39. Zato jer dokazi sugeriraju da glifosat mo┼że pridonijeti Parkinsonovoj bolesti.

40. Zato jer glifosat mo┼że ozbiljno o┼ítetiti bubrege.

41. Zato jer su nedavna istra┼żivanja otkrila da Monsantov Roundup herbicid pridonosi odumiranju p─Źelinje populacija.

42. Zato jer sprje─Źavanje prekomjernog kori┼ítenja pesticida mo┼że biti zaustavljeno ozbiljnim sukobima interesa.

43. Zato jer je uspon monokulture velikih poljoprivrednih kompanija i GMO uzgoja u Indiji rezultirao zna─Źajnim gospodarskim i socijalnim pote┼íko─çama me─Ĺu indijskim poljoprivrednicima i njihovim obiteljima.

44. Zato jer je jednostavno rukovanje usjevima GMO pamuka uzrokovalo zastra┼żuju─çe simptome kod Indijskih poljoprivrednika, koji su, prema jednom izvje┼í─çu “alergijske reakcije na razli─Źitim dijelovima tijela, ┼íto je uklju─Źivalo i ruke, noge, lice, o─Źi i nos, a neki nije ozbiljno pali bolesni.”

Danas je vrijeme da djelujemo

Vrijeme istje─Źe i va┼í glas se mora ─Źuti po ovom pitanju. Obratite se svom lokalnim ─Źlanovima parlamenta i sabora danas i recite im neka znaju da ┼żelimo da se sva GMO hrana mora obilje┼żavati, ako se ne ukloni s polica u potpunosti, dok ne doka┼żu da je sigurna za konzumaciju.

Neka znaju da ┼żelimo kongresne rasprave po ovom pitanju u kojem ─çe kvalificirani nezavisni znanstvenici prezentirati dokaze za ┼íirenje ┼ítetnog GMO-a. ─îitaj vi┼íe
 
(NoviSvjetskiPoredak.com)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , , , , , , ,