Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » TELEGRAPH: EU je oduvijek bio projekt CIA-e

TELEGRAPH: EU je oduvijek bio projekt CIA-e

cia-euNema ničeg čudnog što se SAD aktivno suprotstavljaju mogućem izlasku Britanije iz EU pošto je europska integracija od samog početka bila američki projekt, piše londonski “Telegraph”

Kako pokazuju materijali s kojih je State Department skinuo oznaku tajnosti, američka obavještajna služba financirala je stvaranje Europske unije još od sredine prošlog stoljeća, piše “Telegraph”.

Washington je gurao europsku integraciju krajem četrdesetih godina 20. stoljeća i tajno ju je financirao u vrijeme administracija predsjednika Trumana, Eisenhowera, Kennedyja, Johnsona i Nixona. Koliko god to povremeno iritiralo, SAD su se od tada, osim na NATO, oslanjale na EU kao na “sidro” američkih regionalnih interesa.

U jednom od dokumenata od 26. srpnja 1950. godine navodi se informacija o kampanji čiji je cilj promoviranje europskog parlamenta. Inicijator memoranduma bila je Uprava strateških službi, prethodnik CIA, navodi list.

Pritom, napominje se, SAD su oduvijek posebnu pozornost posvećivale Britaniji, čije je sudjelovanje u europskim integracijama za njih bilo prioritetno.

Prema objavljenim podacima, CIA je surađivala s “osnivačima” EU, koristeći ih kao svoje pomagače. Američka obavještajna služba se trudila da sačuva ovisnost Europe od Washingtona i na svaki način je nastojala spriječiti EU u traženju alternativnih izvora financiranja, naglašava se u tekstu.

U procesu izgradnje jedinstvene Europe bilo je i promašaja. Tako se, recimo, u službenoj bilješci od 11. lipnja 1965. godine navodi da su potpredsjedniku Europske zajednice dane upute za razvoj projekta monetarne unije.

U dokumentu se naglašava da je neophodno izbjegavati debate dok odluka o njenom formiranju ne postane neizbježna. Kako pokazuje povijest, takav pristup nije bio previše mudar, imajući u vidu aktualnu situaciju s dužničkim i deflacione zamkama i masovnom nezaposlenošću na jugu Europe.

“U izvjesnom smislu to su dokumenti iz stare povijesti, ali oni pokazuju da je američka ‘država u državi’ do guše upletena u taj posao”, zaključuje autor testa.
 
(sputniknews.com/uredio:NSP)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,