Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » TELEGRAPH: EU je oduvijek bio projekt CIA-e

TELEGRAPH: EU je oduvijek bio projekt CIA-e

cia-euNema ni─Źeg ─Źudnog ┼íto se SAD aktivno suprotstavljaju mogu─çem izlasku Britanije iz EU po┼íto je europska integracija od samog po─Źetka bila ameri─Źki projekt, pi┼íe londonski “Telegraph”

Kako pokazuju materijali s kojih je State Department skinuo oznaku tajnosti, ameri─Źka obavje┼ítajna slu┼żba financirala je stvaranje Europske unije jo┼í od sredine pro┼ílog stolje─ça, pi┼íe “Telegraph”.

Washington je gurao europsku integraciju krajem ─Źetrdesetih godina 20. stolje─ça i tajno ju je financirao u vrijeme administracija predsjednika Trumana, Eisenhowera, Kennedyja, Johnsona i Nixona. Koliko god to povremeno iritiralo, SAD su se od tada, osim na NATO, oslanjale na EU kao na “sidro” ameri─Źkih regionalnih interesa.

U jednom od dokumenata od 26. srpnja 1950. godine navodi se informacija o kampanji ─Źiji je cilj promoviranje europskog parlamenta. Inicijator memoranduma bila je Uprava strate┼íkih slu┼żbi, prethodnik CIA, navodi list.

Pritom, napominje se, SAD su oduvijek posebnu pozornost posve─çivale Britaniji, ─Źije je sudjelovanje u europskim integracijama za njih bilo prioritetno.

Prema objavljenim podacima, CIA je sura─Ĺivala s “osniva─Źima” EU, koriste─çi ih kao svoje pomaga─Źe. Ameri─Źka obavje┼ítajna slu┼żba se trudila da sa─Źuva ovisnost Europe od Washingtona i na svaki na─Źin je nastojala sprije─Źiti EU u tra┼żenju alternativnih izvora financiranja, nagla┼íava se u tekstu.

U procesu izgradnje jedinstvene Europe bilo je i proma┼íaja. Tako se, recimo, u slu┼żbenoj bilje┼íci od 11. lipnja 1965. godine navodi da su potpredsjedniku Europske zajednice dane upute za razvoj projekta monetarne unije.

U dokumentu se nagla┼íava da je neophodno izbjegavati debate dok odluka o njenom formiranju ne postane neizbje┼żna. Kako pokazuje povijest, takav pristup nije bio previ┼íe mudar, imaju─çi u vidu aktualnu situaciju s du┼żni─Źkim i deflacione zamkama i masovnom nezaposleno┼í─çu na jugu Europe.

“U izvjesnom smislu to su dokumenti iz stare povijesti, ali oni pokazuju da je ameri─Źka ‘dr┼żava u dr┼żavi’ do gu┼íe upletena u taj posao”, zaklju─Źuje autor testa.
 
(sputniknews.com/uredio:NSP)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,