Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » KINA: Spremamo se poslati ljude na ‘tamnu stranu MJESECA’! Ono ┼íto Amerika niti u snu ne mo┼że!

KINA: Spremamo se poslati ljude na ‘tamnu stranu MJESECA’! Ono ┼íto Amerika niti u snu ne mo┼że!

Mesec-pun-lansiranjeKina planira do 2036. godine poslati svoje astronaute na Mjesec, rekao je danas visoki du┼żnosnik kineske svemirske agencije

Kina je 2003. postala tre─ça zemlja nakon Sovjetskog Saveza i Sjedinjenih Dr┼żava koja je poslala ─Źovjeka u svemir.

Krajem 2013. na Mjesec je uspje┼íno spustila svoju bespilotnu letjelicu Chang’e-3. Isto tako, do 2018. planira na tamnu stranu Zemljinog prirodnog satelita poslati svoju istra┼żiva─Źku sondu.

“Moramo u sljede─çih 15-20 godina podi─çi svoje sposobnosti kako bismo realizirali svoje ciljeve istra┼żivanja Mjeseca s ljudskom posadom, i napravili veliki korak za kineski narod u iskori┼ítavanju svemira”, rekao je zamjenik zapovjednika Kineskog svemirskog programa general Zhang Yulin.

Slu┼żbeni list China Daily objavio je da je ta Zhangova najava “prva slu┼żbena potvrda da Kina razvija program istra┼żivanja Mjeseca s ljudskom posadom”.

List je, pozivaju─çi se na stru─Źnjake, objavio da Kina prvo mora razviti dovoljno sna┼żnu raketu da u Zemljinu orbitu podigne teret od najmanje 100 tona, a potreban joj je i razvoj naprednije tehnologije za lunarnu misiju, poput naprednih svemirskih odijela.

Kineski predsjednik Xi Jinping nedavno je rekao da se Kina ┼żeli etablirati kao svemirska velesila, te da je razvoj svemirskog programa jedan od prioriteta za Peking. Prema slu┼żbenim podacima kineski svemirski program ima godi┼ínji bud┼żet od oko dvije milijarde dolara, ┼íto je samo desetina ameri─Źkog.

Kina tako─Ĺer priprema lansiranje sonde na Mars 2020. godine.
 
(index.hr/uredio:NSP)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,