Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » KINA: Spremamo se poslati ljude na ‘tamnu stranu MJESECA’! Ono što Amerika niti u snu ne može!

KINA: Spremamo se poslati ljude na ‘tamnu stranu MJESECA’! Ono što Amerika niti u snu ne može!

Mesec-pun-lansiranjeKina planira do 2036. godine poslati svoje astronaute na Mjesec, rekao je danas visoki dužnosnik kineske svemirske agencije

Kina je 2003. postala treća zemlja nakon Sovjetskog Saveza i Sjedinjenih Država koja je poslala čovjeka u svemir.

Krajem 2013. na Mjesec je uspješno spustila svoju bespilotnu letjelicu Chang’e-3. Isto tako, do 2018. planira na tamnu stranu Zemljinog prirodnog satelita poslati svoju istraživačku sondu.

“Moramo u sljedećih 15-20 godina podići svoje sposobnosti kako bismo realizirali svoje ciljeve istraživanja Mjeseca s ljudskom posadom, i napravili veliki korak za kineski narod u iskorištavanju svemira”, rekao je zamjenik zapovjednika Kineskog svemirskog programa general Zhang Yulin.

Službeni list China Daily objavio je da je ta Zhangova najava “prva službena potvrda da Kina razvija program istraživanja Mjeseca s ljudskom posadom”.

List je, pozivajući se na stručnjake, objavio da Kina prvo mora razviti dovoljno snažnu raketu da u Zemljinu orbitu podigne teret od najmanje 100 tona, a potreban joj je i razvoj naprednije tehnologije za lunarnu misiju, poput naprednih svemirskih odijela.

Kineski predsjednik Xi Jinping nedavno je rekao da se Kina želi etablirati kao svemirska velesila, te da je razvoj svemirskog programa jedan od prioriteta za Peking. Prema službenim podacima kineski svemirski program ima godišnji budžet od oko dvije milijarde dolara, što je samo desetina američkog.

Kina također priprema lansiranje sonde na Mars 2020. godine.
 
(index.hr/uredio:NSP)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,