Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » KFC zaposlio robota koji će posluživati goste i oduzeti vam ionako loše plaćen posao

KFC zaposlio robota koji će posluživati goste i oduzeti vam ionako loše plaćen posao

kfc-robotUmjetna inteligencija suptilno ulazi u naše živote, a možda i preuzima poslove

Najveća kineska internet tražilica Baidu, u suradnji s KFC-om ovog tjedna je najavila lansiranje koncept storea nazvanog KFC Original+ u Šangaju.

Trgovina će funkcionirati tako da će goste posluživati Baiduov robot umjetne inteligencije nazvan Duer, koji može vršiti glasovnu interakciju, a od kojeg će gosti naručivati hranu.

Zanimljivo je i to da će gosti, ako to budu htjeli, moći zamoliti Duera za hologramski prikaz hrane. Duer, koji je javnosti predstavljen 2015. godine na Baidu svjetskom kongresu, sakupljat će podatke o ponašanju kupaca kako bi se bolje shvatile potrebe korisnika te poboljšala poslovna efikasnost, piše All China Tech.

Prvi korak u komercijalizaciji robota

Gosti koji budu posjećivali ovaj restoran brze hrane, naručivat će i plaćati robotu, a ako se projekt pokaže uspješnim, to je prvi korak u komercijalizaciji robota umjetne inteligencije koji će mijenjati ljude u obavljanju pojedinih poslova.

No, Duer nikako nije prvi robot umjetne inteligencije koji je zamijenio čovjeka na njegovom radnom mjestu. Još prije godinu dana Aiko Chihira, robot iz Japana, počela je raditi na recepciji jedne trgovine u Tokiju. Za razliku od Duera, Aiko je čovjekolikog izgleda, a njezin posao je da dočekuje klijente te ih upućuje kamo trebaju ići.

Roboti se razvijaju diljem svijeta

Örebro sveučilište iz Švedske je pak dizajniralo robota koji će pomagati putnicima na aerodromima da lakše dođu do svojih terminala. Robot Spencer je tijekom studenog proveo nekoliko dana na amsterdamskom aerodromu Schipol u sklopu njegovog testiranja te bi uskoro trebao početi raditi.

Početkom ove godine, u Kini je robot po imenu Xiaoice počeo raditi kao TV voditelj na postaji Shangai Dragon te najavljuje vremensku prognozu. Robot Xiaoice dio je softvera koji je razvijen pomoću Microsoftove SmartCloud tehnologije, a ima sposobnost čitanja teksta koji je najsličniji čovjekovom dosad.

Musk, Wozniak te Hawking traže zabranu razvoja UI

Stoga ni ne čudi što stručnjaci, poput računalnog eksperta Moshe Vardija, upozoravaju da umjetna inteligancija prijeti ljudskim radnim mjestima te samoj ekonomiji na globalnoj razini. Ne samo da to tvrdi Vardi, već su i Elon Musk, Steve Wozniak i Stephen Hawking tražili da se zabrani razvoj vojne umjetne inteligencije i robota ubojica jer su uvjereni da nam roboti predstavljaju egzistencijalnu prijetnju.

Forbesov analitičar Bernard Marr je pak nedavno naveo 10 područja u kojima će ljudska radna mjesta biti ugrožena kompjuterizacijom i automatizacijom u idućih nekoliko desetljeća.

Roboti u zdravstvu

Jedna tvrtka lansirala je aparat koji nadzire razinu anestetika tijekom operacija, a u zdravstvu već neko vrijeme postoje roboti koji liječnicima pomažu tijekom kompliciranih operacija.

Početkom ove godine kirurzi s University of Pittsburgh Medical Center bili su prvi koji su upotrijebili robota za operacije glave i vrata. Kažu da će to operacije učiniti manje invazivnima pa će i oporavak biti brži i lakši.

Roboti u pravu

Danas već postoje statističke baze koje na temlju skupljenih podataka predviđaju ishod pojedinih pravnih slučajeva. Marr vjeruje da, kad bi se svi spisi u velikim parnicama i suđenjima digitalizirali, njima bi se lako moglo upravljati (i vjerojatno na temelju toga odlučivati o konačnoj presudi).

Roboti u osiguranju

Ono što rade agenti osiguranja i brokeri (računanje rizika te izračunavanje raznih statističkih podataka) vrlo lako mogu raditi i računala.

Roboti u arhitekturi

Razvojem tehnologije i raznih aplikacija, dizajniranje objekata danas je jednostavnije nego ikad. Postoje računali programi koje svatko može koristiti kod kuće kako bi definirali željeni namještaj ili nacrt objekta. Marr vjeruje kako je to samo korak do softvera koji će u budućnosti vrlo jednostavno kreirati i vrlo složene projekte.

Inače, švicarski znanstvenici još prošle godine napravili su robota za gradnju koji će se koristiti na većini gradilišta kroz idućih 10 godina. Robot sadrži veliku mehaničku roku koja se nalazi na mobilnom postolju, a ona se može programirati da gradi kompleksne konstrukcije.

Roboti u financijama

Računalni programi za vođenje računovodstva svakodnevno se razvijaju pa ne čudi Marrova tvrdnja kako će se uskoro pojaviti dovoljno dobri algoritmi koji će zamjeniti bankare. U prilog ide i činjenica da vlade već koriste takve algoritme za pronalaženje poreznih utajivača.
Roboti u novinarstvu

Bit će sve manje novinara

Već se neko vrijeme govori o programima koji umjesto novinara pišu vijesti. Riječ je o automatskim programima koji prikupljaju informacije po internetu te ih oblikuju u tekstove. Već sada ima modela u praksi, recimo, u AP-u ili New York Timesu, gdje se putem algoritama prate pokazatelji na burzama, sportski rezultati i slično.
Roboti umjesto službe za ljudske resurse

Sakupljanje životopisa, ispitivanje kandidata i njihova provjera u odjelu ljudskih resursa mogla bi također biti praksa koja će nestati. Marr vjeruje kako se i to vrlo lako može zamjeniti računalnim programom.

Roboti u policiji

Algoritmi koji predviđaju riskantne situacije mogli bi dovesti do manje potrebe policijskih službenika, počevši od onih koji patroliraju kvartovima.
 

 
(telegram.hr/uredio:NSP)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , , , , ,