Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » KOMPANIJE ZAPOČINJU MAPIRANJE GENOMA KANABISA, DA BI ZAŠITITILE OVU BILJKU OD PATENTIRANJA KOMPANIJE MONSANTO

KOMPANIJE ZAPOČINJU MAPIRANJE GENOMA KANABISA, DA BI ZAŠITITILE OVU BILJKU OD PATENTIRANJA KOMPANIJE MONSANTO

genom-dna-kanabisPionirski biotehnološki startup program je pokrenuo on-line interaktivni vodič koji mapira genetsku evoluciju genoma kanabisa, omogućujući da se određeni sojeve marihuane koji su već u javnoj domeni, zaštite od patentiranja velikih biotehnoloških tvrtki kao što je Monsanto

Nakon dvije godine prikupljanje uzoraka, sekvencioniranja DNK biljke i razvoja softvera kako bi se omogućila 3-D vizualizacija prikupljenih podataka, tvrtka je spremna predstaviti svoj dugo očekivani projekt.

“Prikupljanje uzoraka je bio veliki dio tog procesa”, rekla je Carolyn White, prodajni i marketing manager u tvrtki Phylos biomedicine, za portal Willamette Weekly.

“Jedna strana projekta je bila suradnja s uzgajivačima, prodajnim mjestima i laboratorijima radi prikupljanja uzoraka, a drugi proces je bio lov na drevne sojeve marihuane iz cijelog svijeta. “

Tvrtka iz Portlanda je 20. travnja naponon objavila svoj projekt on-line s interaktivnim vodičem, kojeg tvrtka naziva Galaxy.

Prema izvješću objavljenom u The New York Timesu:

Nastala vizualizacija će ponuditi svakome mogućnost da lako putuje u cyber prostoru kroz trodimenzionalnu projekciju genetskih informacija izvađenih iz uzoraka sekvenciranjem biljke, koja se sve više legalizira za medicinsku i rekreacijsku upotrebu u državama diljem zemlje …

Tvrtka Phylos je stvorila šarenu 3-D kartu (kliknite LINK) koja vizualno predstavlja statističke odnose između različitih rodova biljke. Tvrtka se nada da će genetske informacije koje su lako dostupne pomoći uvesti reda u tvrtku koja je počela u podzemlju, a sada dolazi u javnost preko komercijalnog prijelaza.

Tijekom vremena, znanstvenici vjeruju, da će se ova vrsta vizualne karte moći primijeniti i na druge vrste biljaka, ili čak i na životinje.

Iako postoji niz drugih tvrtki koje nude razne usluge u identifikaciji i katalogizaciji, one ne mogu ponuditi stvarno DNA sekvenciranje, koje pruža neusporedivu razinu točnosti.

Prema izvješću objavljenom u Willamette Weekly:

Uz Galaxy DNA kartu, korisnici mogu vidjeti nasljedni slijed svake biljke koje povezuju sojeva njihovih genetskom roditelja ili potomstva. Slične biljke se nalaze blizu jedna drugoj, a boja skupine biljaka “plemena” se prikazuju na temelju njihove regije.

“Mi smo prikupili uzorke iz cijelog svijeta, i katalogizirali genetske informacije kodirane u DNK marihuane”, rekao je dr. Holmes, suosnivač Phylos biomedicine, za NY Times.

Podaci teoretski mogu pomoći u zaštiti prava intelektualnog vlasništva uzgajivača marihuane od potencijalnih velikih poslovnih interesa, kakve provodi Monsanto, pa čak i obrana biljke marihuane od dobivanja prava na patent u rastućoj industriji.

Zbog osvrta društvenih medija na tu temu, Monsanto je pokušao opovrgnuti bilo kakve interesae u proizvodnji GMO marihuane, postavljajući na njihovoj web stranici da je tvrtkin interes za GMO marihuanu nije ništa više od “internet glasine.”

Osim toga, 25. travnja, glasnogovornica Monsanto Charla Lord je izjavila za Willamette Week da tvrtka neće biti uključena u poslovanje sa marihuanom.

“Monsanto nije, neće imati planove za rad na uzgoju kanabisa”. Naravno, u što ne vjerujemo.

Za razliku od javnih izjava Charle Lord, White kaže kako očekuje da će tvrtka poput Monsanta pokušati da na kraju patentirati kanabis.

“Smatramo da će farmaceutske industrije i agrikulturne kompanije biti primarni lovci na patenat, a to će vjerojatno zahtijevati stvaranje novog DNA u tvornici” Carolyn White je izjavila za WW.

“Nitko od ljudi u tvrtki Phylos stvarno vidi patentiranje kao održiv alat za prosječnog uzgajivača marihuane”.

“Ne možete patentirati nešto što je bilo u javnoj domeni duže od godinu dana,” White je izjavila za WW. “Donijeli smo više znanja i transparentnosti u industriji i to je ono što ćemo uvijek raditi.”
 
(NoviSvjetskiPoredak.com)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , ,