Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » KOMPANIJE ZAPO─îINJU MAPIRANJE GENOMA KANABISA, DA BI ZA┼áITITILE OVU BILJKU OD PATENTIRANJA KOMPANIJE MONSANTO

KOMPANIJE ZAPOČINJU MAPIRANJE GENOMA KANABISA, DA BI ZAŠITITILE OVU BILJKU OD PATENTIRANJA KOMPANIJE MONSANTO

genom-dna-kanabisPionirski biotehnolo┼íki startup program je pokrenuo on-line interaktivni vodi─Ź koji mapira genetsku evoluciju genoma kanabisa, omogu─çuju─çi da se odre─Ĺeni sojeve marihuane koji su ve─ç u javnoj domeni, za┼ítite od patentiranja velikih biotehnolo┼íkih tvrtki kao ┼íto je Monsanto

Nakon dvije godine prikupljanje uzoraka, sekvencioniranja DNK biljke i razvoja softvera kako bi se omogu─çila 3-D vizualizacija prikupljenih podataka, tvrtka je spremna predstaviti svoj dugo o─Źekivani projekt.

“Prikupljanje uzoraka je bio veliki dio tog procesa”, rekla je Carolyn White, prodajni i marketing manager u tvrtki Phylos biomedicine, za portal Willamette Weekly.

“Jedna strana projekta je bila suradnja s uzgajiva─Źima, prodajnim mjestima i laboratorijima radi prikupljanja uzoraka, a drugi proces je bio lov na drevne sojeve marihuane iz cijelog svijeta. “

Tvrtka iz Portlanda je 20. travnja naponon objavila svoj projekt on-line s interaktivnim vodi─Źem, kojeg tvrtka naziva Galaxy.

Prema izvješću objavljenom u The New York Timesu:

Nastala vizualizacija ─çe ponuditi svakome mogu─çnost da lako putuje u cyber prostoru kroz trodimenzionalnu projekciju genetskih informacija izva─Ĺenih iz uzoraka sekvenciranjem biljke, koja se sve vi┼íe legalizira za medicinsku i rekreacijsku upotrebu u dr┼żavama diljem zemlje …

Tvrtka Phylos je stvorila ┼íarenu 3-D kartu (kliknite LINK) koja vizualno predstavlja statisti─Źke odnose izme─Ĺu razli─Źitih rodova biljke. Tvrtka se nada da ─çe genetske informacije koje su lako dostupne pomo─çi uvesti reda u tvrtku koja je po─Źela u podzemlju, a sada dolazi u javnost preko komercijalnog prijelaza.

Tijekom vremena, znanstvenici vjeruju, da ─çe se ova vrsta vizualne karte mo─çi primijeniti i na druge vrste biljaka, ili ─Źak i na ┼żivotinje.

Iako postoji niz drugih tvrtki koje nude razne usluge u identifikaciji i katalogizaciji, one ne mogu ponuditi stvarno DNA sekvenciranje, koje pru┼ża neusporedivu razinu to─Źnosti.


Prema izvješću objavljenom u Willamette Weekly:

Uz Galaxy DNA kartu, korisnici mogu vidjeti nasljedni slijed svake biljke koje povezuju sojeva njihovih genetskom roditelja ili potomstva. Sli─Źne biljke se nalaze blizu jedna drugoj, a boja skupine biljaka “plemena” se prikazuju na temelju njihove regije.

“Mi smo prikupili uzorke iz cijelog svijeta, i katalogizirali genetske informacije kodirane u DNK marihuane”, rekao je dr. Holmes, suosniva─Ź Phylos biomedicine, za NY Times.

Podaci teoretski mogu pomo─çi u za┼ítiti prava intelektualnog vlasni┼ítva uzgajiva─Źa marihuane od potencijalnih velikih poslovnih interesa, kakve provodi Monsanto, pa ─Źak i obrana biljke marihuane od dobivanja prava na patent u rastu─çoj industriji.

Zbog osvrta dru┼ítvenih medija na tu temu, Monsanto je poku┼íao opovrgnuti bilo kakve interesae u proizvodnji GMO marihuane, postavljaju─çi na njihovoj web stranici da je tvrtkin interes za GMO marihuanu nije ni┼íta vi┼íe od “internet glasine.”

Osim toga, 25. travnja, glasnogovornica Monsanto Charla Lord je izjavila za Willamette Week da tvrtka ne─çe biti uklju─Źena u poslovanje sa marihuanom.

“Monsanto nije, ne─çe imati planove za rad na uzgoju kanabisa”. Naravno, u ┼íto ne vjerujemo.

Za razliku od javnih izjava Charle Lord, White ka┼że kako o─Źekuje da ─çe tvrtka poput Monsanta poku┼íati da na kraju patentirati kanabis.

“Smatramo da ─çe farmaceutske industrije i agrikulturne kompanije biti primarni lovci na patenat, a to ─çe vjerojatno zahtijevati stvaranje novog DNA u tvornici” Carolyn White je izjavila za WW.

“Nitko od ljudi u tvrtki Phylos stvarno vidi patentiranje kao odr┼żiv alat za prosje─Źnog uzgajiva─Źa marihuane”.

“Ne mo┼żete patentirati ne┼íto ┼íto je bilo u javnoj domeni du┼że od godinu dana,” White je izjavila za WW. “Donijeli smo vi┼íe znanja i transparentnosti u industriji i to je ono ┼íto ─çemo uvijek raditi.”
 
(NoviSvjetskiPoredak.com)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , ,