Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » PO PRVI PUT U POVIJESTI DRUŠTVO ODBACUJE NOVU MUZIKU – ‘STARA’ GLAZBA SE PUNO BOLJE PRODAJE

PO PRVI PUT U POVIJESTI DRUŠTVO ODBACUJE NOVU MUZIKU – ‘STARA’ GLAZBA SE PUNO BOLJE PRODAJE

audio-kazetaPo prvi put u povijesti glazbe, “prodaje kataloških albuma” – definirana kao bilo koja glazba izdana i starija od 18 mjeseci, nadmašila je trenutna izdanja za 4.3 milijuna primjeraka albuma

Da biste stekli dojam, prije samo deset godina prodaja aktualnih glazbenih hitova dominirala je tržište za više od preko 150 milijuna prodanih albuma.

Novi podaci dolaze iz izvješća za 2015 godinu od strane tvrtke Nielsen, tvrtke koja se bavi podacima prodaje i statistikama glazbene industrije i koja informira Billboard liste.

Prema izvješću VICE-a:

“Međutim, taj podatak se odnosi isključivo na albume – bilo fizičke ili digitalne ne uključujući streaming. Dakle, da li izvješće Nielsena pokazuje pravi trend pada prodaje za nove hitove, ili su se kupci samo udaljili od albuma u cijelosti (argument koji nam govori da su mladi skloniji streamingu, te ne kupuju glazbu), što je šokantno, iako možda i nije posve neočekivano.”

Trend ka piratskim digitalnim downloadu glazbe sa torrenta izgleda kao određeni čimbenik u smanjenoj prodaji nove glazbe.

Osim toga, studije su pokazale da su ponavljajući stihovi i velki broj obrada starih hitova u glazbi su više popularni, što upućuje na namjerno zaglupljivanje glazbenog sadržaja od strane glazbene industrije.

“Unatoč mnogim faktorima koji sudjeluju u stvaranju hit pjesme, možemo prepoznati kopiranje stihova starih pjesam kao važnu stvarnu posljedicu po glazbu”, rekla je profesor Andrea Ordanini Sveučilišta Bocconi, autorica jedne od studija.

Istraživači su analizirali pjesme unatrag do 1950. godine, uključujući i 1029 pjesama koje su bile na 1. mjestu na Top listi, i onih 1451 pjesama koje nikada nisu bile u Top 90. pjesama.

Isti stihovi se ponavljaju između jednog i 16 puta u pjesmama. Otkrili su da je za svako dodatno ponavljanje, nova pjesma imala mogućnost doći na 1. mjesto Top liste, povećavajući tu mogućnost za čak 14,5 posto. Ali se primjetio pad od 6,1 posto sa svakom dodatnom godinom starosti hita glavnog izvođača, prema Telegraphu.

“Bilo je neizbježno da hip-hop postane komercijaliziran, ali na tom putu naša moć je oslabila značajno”, kaže egendarni hip-hop izvođač Darryl McDaniels, više uobičajeno poznat kao DMC, pionirske grupe Run-DMC.

“Sada imate istih 12 pjesama na radiju koje puštaju iznova i iznova.”

“Željeli smo promijeniti svijet, preuzimajući odgovornost za svoje postupke”, rekao je on. “Sada sve što je negativno, američki dupeglavci slave.”

Ukoliko smatrate da je glazbeno tržište pokretano potražnjom potrošača, bit ćete nažalost u zabludi, kako vladajuća elita prepakirava i isporučuje sadržaj za kojeg su odlučili da je prihvatljiv. Sposobnost elite da upravlja masama kroz glazbu nikad ne treba podcjenjivati.
 
(NoviSvjetskiPoredak.com)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , ,