Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » PO PRVI PUT U POVIJESTI DRU┼áTVO ODBACUJE NOVU MUZIKU – ‘STARA’ GLAZBA SE PUNO BOLJE PRODAJE

PO PRVI PUT U POVIJESTI DRU┼áTVO ODBACUJE NOVU MUZIKU – ‘STARA’ GLAZBA SE PUNO BOLJE PRODAJE

audio-kazetaPo prvi put u povijesti glazbe, “prodaje katalo┼íkih albuma” – definirana kao bilo koja glazba izdana i starija od 18 mjeseci, nadma┼íila je trenutna izdanja za 4.3 milijuna primjeraka albuma

Da biste stekli dojam, prije samo deset godina prodaja aktualnih glazbenih hitova dominirala je tr┼żi┼íte za vi┼íe od preko 150 milijuna prodanih albuma.

Novi podaci dolaze iz izvješća za 2015 godinu od strane tvrtke Nielsen, tvrtke koja se bavi podacima prodaje i statistikama glazbene industrije i koja informira Billboard liste.

Prema izvješću VICE-a:

“Me─Ĺutim, taj podatak se odnosi isklju─Źivo na albume – bilo fizi─Źke ili digitalne ne uklju─Źuju─çi streaming. Dakle, da li izvje┼í─çe Nielsena pokazuje pravi trend pada prodaje za nove hitove, ili su se kupci samo udaljili od albuma u cijelosti (argument koji nam govori da su mladi skloniji streamingu, te ne kupuju glazbu), ┼íto je ┼íokantno, iako mo┼żda i nije posve neo─Źekivano.”

Trend ka piratskim digitalnim downloadu glazbe sa torrenta izgleda kao odre─Ĺeni ─Źimbenik u smanjenoj prodaji nove glazbe.

Osim toga, studije su pokazale da su ponavljaju─çi stihovi i velki broj obrada starih hitova u glazbi su vi┼íe popularni, ┼íto upu─çuje na namjerno zaglupljivanje glazbenog sadr┼żaja od strane glazbene industrije.

“Unato─Ź mnogim faktorima koji sudjeluju u stvaranju hit pjesme, mo┼żemo prepoznati kopiranje stihova starih pjesam kao va┼żnu stvarnu posljedicu po glazbu”, rekla je profesor Andrea Ordanini Sveu─Źili┼íta Bocconi, autorica jedne od studija.

Istra┼żiva─Źi su analizirali pjesme unatrag do 1950. godine, uklju─Źuju─çi i 1029 pjesama koje su bile na 1. mjestu na Top listi, i onih 1451 pjesama koje nikada nisu bile u Top 90. pjesama.

Isti stihovi se ponavljaju izme─Ĺu jednog i 16 puta u pjesmama. Otkrili su da je za svako dodatno ponavljanje, nova pjesma imala mogu─çnost do─çi na 1. mjesto Top liste, pove─çavaju─çi tu mogu─çnost za ─Źak 14,5 posto. Ali se primjetio pad od 6,1 posto sa svakom dodatnom godinom starosti hita glavnog izvo─Ĺa─Źa, prema Telegraphu.

“Bilo je neizbje┼żno da hip-hop postane komercijaliziran, ali na tom putu na┼ía mo─ç je oslabila zna─Źajno”, ka┼że egendarni hip-hop izvo─Ĺa─Ź Darryl McDaniels, vi┼íe uobi─Źajeno poznat kao DMC, pionirske grupe Run-DMC.

“Sada imate istih 12 pjesama na radiju koje pu┼ítaju iznova i iznova.”

“┼Żeljeli smo promijeniti svijet, preuzimaju─çi odgovornost za svoje postupke”, rekao je on. “Sada sve ┼íto je negativno, ameri─Źki dupeglavci slave.”

Ukoliko smatrate da je glazbeno tr┼żi┼íte pokretano potra┼żnjom potro┼ía─Źa, bit ─çete na┼żalost u zabludi, kako vladaju─ça elita prepakirava i isporu─Źuje sadr┼żaj za kojeg su odlu─Źili da je prihvatljiv. Sposobnost elite da upravlja masama kroz glazbu nikad ne treba podcjenjivati.
 
(NoviSvjetskiPoredak.com)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , ,