Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » AMERIČKI ANALITIČARI: Rusija može da poraziti NATO za tri dana

AMERIČKI ANALITIČARI: Rusija može da poraziti NATO za tri dana

nato-amerika-rusijaAmerički analitičari izdvojili su niz problema s kojima bi se NATO suočio u slučaju hipotetskog oružanog sukoba sa svojim istočnim susjedom

Američki portal “War on the Rocks” usporedio je oružane snage Rusije i NATO-a, napravivši model hipotetičkog vojnog sukoba, u kojem je prednost dao ruskoj strani zbog niza faktora.

Autori teksta, analitičari istraživačkog centra “Rand Corporation”, David Shlapak i Michael Johnson, na temelju gotovo dvogodišnje analize i vojnih igara velikih razmjera, zaključili su da Rusija ima prednost nad SAD i njihovim saveznicima ne samo u naoružanju nego i u brojnosti.

Shlapak i Johnson pozivaju se na nedavnu izjavu načelnika stožera američke Kopnene vojske Mark Milleya koji je, nastupajući pred senatorskim povjerenstvom za oružane snage, priznao da Rusija ima prednost nad Amerikom po rasponu snaga i količini naoružanja.

“Da li su ovi podaci točni? Nažalost, jesu “, konstatiraju američki stručnjaci.

Kao potvrdu ovim zaključcima oni su napravili model hipotetske situacije u kojoj Rusija navodno napada baltičke zemlje. Ranije ove godine, analitički centar, čiji su suradnici Shlapak i Johnson, već je razmatrao ovakav scenarij.

Tada je “Rand Corporation” zaključio da bi Rusija snage NATO-a na Baltiku mogla poraziti za tri dana.
 
(sputniknews.com/uredio:NSP)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , ,