Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » U hrvatske ljekarne sredinom svibnja stiže medicinska konoplja (potvrdili su iz Ministarstva zdravlja)

U hrvatske ljekarne sredinom svibnja stiže medicinska konoplja (potvrdili su iz Ministarstva zdravlja)

medicinska-konopljaStruka vjeruje kako kanabis može ublažiti simptome nekih bolesti

Medicinska konoplja na policama hrvatskih ljekarni naći će se od sredine svibnja, potvrdili su Dnevniku Nove TV iz Ministarstva zdravlja.

Struka vjeruje kako kanabis može ublažiti simptome, ali ne i izliječiti osobu, pa stoga pripravamk neće biti na listi HZZO-a, već će ga pacijenti plaćati sami. Dnevnik neslužbeno doznaje kako bi se cijena za mjesečnu terapiju trebala kretati između 1500 i 2000 kuna.

“Mi u ovom trenutku ne očekujemo da će on biti na listi zato što se radi o liječenju simptoma, a ne zapravo o lijeku u onom smislu u kojem su naši lijekovi na listi”, rekla je ravnateljica HZZO-a Tatjana Prenđa Trupec.

Uvoz iz Kanade

Pripravak će se uvoziti iz Kanade, a distribuirat će ga Imunološki zavod u obliku kapsula.

“Bit će dostupni u dvije jačine i izdavat će se pacijentima isključivo u ljekarni na recept propisan od strane izabranog liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti temeljem preporuke liječnika specijalista”, rekla je za Dnevnik dr. Romana Katalinić iz Sektora za lijekove Ministarstva zdravlja.

U Hrvatskoj medicinski kanabis trenutačno mogu dobiti samo pacijenti koji boluju od multiple skleroze, karcinoma, AIDS-a te djeca oboljela od rijetkog epileptičkog sindroma.

Živi bili pa vidjeli.
 
(telegram.hr/uredio:NSP)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , ,