Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Samo Kinezi to mogu: Proizvodit će električnu energiju od kiše

Samo Kinezi to mogu: Proizvodit će električnu energiju od kiše

solarni-paneliKineski znanstvenici objavili su novu studiju u kojoj opisuju tehnologiju kojom namjeravaju koristiti kapi kiše kako bi proizveli električnu energiju

Kineski znanstvenici razvili su inovativnu tehnologiju koja bi mogla pretvarati kapljice kiše u električnu energiju. Ovaj projekt je detaljno opisan u novoj studiji, a iako je još u eksperimentalnoj fazi, znanstvenici vjeruju u njegov uspjeh.

Mnogi se okreće alternativnim izvorima energije kao što su solarni paneli, no oni nisu jeftini. Također, njihova isplativost ovisi o broju sunčanih dana.

Zato znanstvenici žele napraviti panele za svake vremenske prilike. Odnosno, ovakvi paneli bi trebali proizvoditi električnu energiju iz solarne, ali i iz kapljica kiše. Na ovaj način se rješava najveći problem solarnih panela jer sunčeva svjetlost nije jedino što je potrebno za proizvodnju električne energije.

Paneli za svaku vremensku priliku su prekriveni slojem grafena na kojem se zadržavaju kišne kapi stvarajući jednu vrstu prirodnog kondenzatora, a energija elektrona na grafenu i iona iz vode je toliko snažna da proizvodi električnu energiju.

Kinezi sada razvijaju metode kojima bi mogli povećati učinkovitost ovakvih panela jer je njen postotak puno niži u odnosnu na solarne panele.

Kina je jedan od najvećih svjetskih proizvođača solarnih panela i očekuje se da će u budućnosti razvijati tehnologiju za njihovo unapređivanje. U pokušaju da smanje količine stakleničkih emisija, ova zemlja želi utrostručiti proizvodnju električne energije putem solarnih panela do 2020. godine.
 
(express.hr/uredio:NSP)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , ,