Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Samo Kinezi to mogu: Proizvodit ─çe elektri─Źnu energiju od ki┼íe

Samo Kinezi to mogu: Proizvodit ─çe elektri─Źnu energiju od ki┼íe

solarni-paneliKineski znanstvenici objavili su novu studiju u kojoj opisuju tehnologiju kojom namjeravaju koristiti kapi ki┼íe kako bi proizveli elektri─Źnu energiju

Kineski znanstvenici razvili su inovativnu tehnologiju koja bi mogla┬ápretvarati kapljice ki┼íe u elektri─Źnu energiju. Ovaj projekt je detaljno opisan u┬ánovoj studiji, a iako je jo┼í u eksperimentalnoj fazi, znanstvenici vjeruju u njegov uspjeh.

Mnogi se okre─çe alternativnim izvorima energije kao ┼íto su solarni paneli, no oni nisu jeftini. Tako─Ĺer, njihova isplativost ovisi o broju sun─Źanih dana.

Zato znanstvenici ┼żele napraviti panele za svake┬ávremenske┬áprilike. Odnosno, ovakvi paneli bi trebali proizvoditi elektri─Źnu energiju iz solarne, ali i iz kapljica ki┼íe. Na ovaj na─Źin se rje┼íava najve─çi problem solarnih panela jer sun─Źeva svjetlost nije jedino ┼íto je potrebno za proizvodnju elektri─Źne energije.

Paneli za svaku vremensku priliku su prekriveni slojem grafena na kojem se zadr┼żavaju ki┼íne kapi stvaraju─çi jednu vrstu prirodnog kondenzatora, a energija elektrona na grafenu i iona iz vode je toliko sna┼żna da proizvodi elektri─Źnu energiju.

Kinezi sada razvijaju metode kojima bi mogli pove─çati u─Źinkovitost ovakvih panela jer je njen postotak puno ni┼żi u odnosnu na solarne panele.

Kina je jedan od┬ánajve─çih svjetskih proizvo─Ĺa─Źa solarnih panela┬ái o─Źekuje se da ─çe u budu─çnosti razvijati tehnologiju za njihovo unapre─Ĺivanje. U poku┼íaju da smanje koli─Źine stakleni─Źkih emisija, ova zemlja ┼żeli utrostru─Źiti proizvodnju elektri─Źne energije putem solarnih panela do 2020. godine.
 
(express.hr/uredio:NSP)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , ,