Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » 10 STVARI koje niste znali o Libiji pod Gadafijevom takozvanom DIKTATUROM

10 STVARI koje niste znali o Libiji pod Gadafijevom takozvanom DIKTATUROM

gaddafi-slika┼áto vi mislite kada ─Źujete ime pukovnika Gaddafija? Tiranin? Diktator? Terorist? Pa, nacionalni dr┼żavljanin Libije se ne─çe slo┼żiti, ali ┼żelimo da i vi odlu─Źite

Vladaju─çi zemljom tijekom 41 godina, do svoje smrti u listopadu 2011. godine, Muammar Gaddafi je u─Źinio neke doista nevjerojatne stvari za svoju zemlju, a vi┼íe puta je poku┼íao ujediniti i osna┼żiti cijelu Afriku.

Dakle, bez obzira ┼íto ste ─Źuli na radiju, vidjeli u medijima ili na TV, Gaddafi je u─Źinio neke mo─çne stvari koje nisu tako jako podsje─çale na diktatora.

Ovdje su deset stvari koje je Gaddafi u─Źinio za Libiju, a za koje mo┼żda ne znate …

1. U Libiji dom se smatrao prirodnim ljudskim pravom

U Gaddafijevoj zelenoj knjizi stoji: “Ku─ça je jedna od osnovnih potreba pojedinca i obitelji, i ne treba biti u vlasni┼ítvu drugih”.

Gaddafijeva Zelena knjiga je politi─Źka filozofija formalnog vo─Ĺe, te je prvi put objavljena 1975. i bila je namijenjena za ─Źitanje svim Libijcima i ─Źak je bila uklju─Źena u nacionalni kurikulum.

2. Obrazovanje i lije─Źenje bili su besplatni

Pod Gaddafijevom vladavinom Libija se mogla pohvaliti jednim od najboljih zdravstvenih sustava u arapskom i afri─Źkom svijetu.

Tako─Ĺer, ako libijski gra─Ĺanin nije mogao pristupiti ┼żeljenom obrazovnom te─Źaju ili pravilnom medicinskom tretmanu u Libiji, bio je financiran da to prona─Ĺe u inozemstvu.

3. Gaddafi je provodio najve─çi svjetski projekt navodnjavanja

Najve─çi sustav za navodnjavanje u svijetu poznat i kao velika umjetna rijeka je dizajniran kako bi voda bila lako dostupna svim libijcima u cijeloj zemlji. Taj projekt je bio financiran od strane Gaddafijeve vlade, a sam Gaddafi ga je nazvao “osmim svjetskim ─Źudom.”

navodnjavanje-libija4. Otvaranje farme i uzgoja je bilo potrpuno besplatno

Ako je bilo koji libijac htio pokrenuti farmu, on je dobio ku─çu, poljoprivredno zemlji┼íte, stoku i sjeme – sve besplatno.

5. Svaka majka koja je rodila je dobila veliki nov─Źani poklon

Kada je libijska ┼żena rodila, dobila je 5000 ameri─Źkih dolara za sebe i dijete.

6. Struja je bila besplatna

Struja je bila besplatna u Libiji zna─Źi nije bilo apsolutno nikakvih ra─Źuna za potro┼ínju elektri─Źne energije!

7. Gorivo je bilo skoro besplatno

Tijekom Gaddafijeve vladavine cijena benzina u Libiji bila je vrlo niska, ne┼íto poput 0,14 ameri─Źkih dolara po litri.

8. Gaddafi je podigao razinu obrazovanja

Prije Gaddafija samo 25% Libijaca su bili pismeni. On je digao tu brojku i do 87% pod svojom vlasti, a 25% tih ljudi je imalo akademske stupnjeve.

9. Libija je imala vlastitu dr┼żavnu banku

Libija je bila jedina zemlja na svijetu koja ima banku u dr┼żavnom vlasni┼ítvu, ┼íto zna─Źi da su bili u mogu─çnosti dati kredite gra─Ĺanima za nula posto kamate po zakonu, i Libija nije imala vanjski dug.

10. Zlatni dinar

Prije pada Tripolija i njegove prerane smrti, Gaddafi je poku┼íao uvesti jedinstvenu afri─Źku valutu od zlata. Slijede─çi korake pokojnog velikog pionira Marcus Garveya koji je prvi skovao izraz “United States of Africa”.

Gaddafi je ┼żelio uvesti jedinstvenu valultu – afri─Źki zlatni dinar – potez koji bi bacio svjetsko gospodarstvo u kaos.

Dinaru se na┼íiroko protivila ‘elita’ u dana┼ínjem dru┼ítvu i tko ih mo┼że kriviti.

Afri─Źki narodi bi kona─Źno imali mo─ç da se izvuku iz duga i siroma┼ítva. Oni bi bili u mogu─çnosti da kona─Źno ka┼żu ‘NE’ vanjskom iskori┼ítavanju i zadr┼żati za sebe svoje dragocjene resurse.

Re─Źeno je da je zlatni dinar bio pravi razlog za napad i pobunu NATO saveza, u poku┼íaju zbacivanja navodno diktatorskog vo─Ĺe.

Dakle, da li je Muammar Gaddafi bio terorist?

Malo tko mo┼że odgovoriti na to pitanje, ali ako netko mo┼że, to je libijski dr┼żavljanin koji je ┼żivio pod njegovom vladavinom?

U svakom slu─Źaju, prili─Źno jasno je da je u─Źinio neke pozitivne stvari za svoju zemlju unato─Ź sramotnoj pro┼ílosti koja okru┼żuje njegovo ime. I to je ne┼íto ┼íto bi trebali poku┼íati zapamtiti kada sudimo, u budu─çnosti.

Ovaj Video dokumentarac navodi zanimljivu, ne┼íto druga─Źiju, pri─Źu o onome ┼íto mislimo da znamo:
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kota─Źi─ç” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(NoviSvjetskiPoredak.com)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , , , , , , ,