Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » 10 STVARI koje niste znali o Libiji pod Gadafijevom takozvanom DIKTATUROM

10 STVARI koje niste znali o Libiji pod Gadafijevom takozvanom DIKTATUROM

gaddafi-slikaŠto vi mislite kada čujete ime pukovnika Gaddafija? Tiranin? Diktator? Terorist? Pa, nacionalni državljanin Libije se neće složiti, ali želimo da i vi odlučite

Vladajući zemljom tijekom 41 godina, do svoje smrti u listopadu 2011. godine, Muammar Gaddafi je učinio neke doista nevjerojatne stvari za svoju zemlju, a više puta je pokušao ujediniti i osnažiti cijelu Afriku.

Dakle, bez obzira što ste čuli na radiju, vidjeli u medijima ili na TV, Gaddafi je učinio neke moćne stvari koje nisu tako jako podsjećale na diktatora.

Ovdje su deset stvari koje je Gaddafi učinio za Libiju, a za koje možda ne znate …

1. U Libiji dom se smatrao prirodnim ljudskim pravom

U Gaddafijevoj zelenoj knjizi stoji: “Kuća je jedna od osnovnih potreba pojedinca i obitelji, i ne treba biti u vlasništvu drugih”.

Gaddafijeva Zelena knjiga je politička filozofija formalnog vođe, te je prvi put objavljena 1975. i bila je namijenjena za čitanje svim Libijcima i čak je bila uključena u nacionalni kurikulum.

2. Obrazovanje i liječenje bili su besplatni

Pod Gaddafijevom vladavinom Libija se mogla pohvaliti jednim od najboljih zdravstvenih sustava u arapskom i afričkom svijetu.

Također, ako libijski građanin nije mogao pristupiti željenom obrazovnom tečaju ili pravilnom medicinskom tretmanu u Libiji, bio je financiran da to pronađe u inozemstvu.

3. Gaddafi je provodio najveći svjetski projekt navodnjavanja

Najveći sustav za navodnjavanje u svijetu poznat i kao velika umjetna rijeka je dizajniran kako bi voda bila lako dostupna svim libijcima u cijeloj zemlji. Taj projekt je bio financiran od strane Gaddafijeve vlade, a sam Gaddafi ga je nazvao “osmim svjetskim čudom.”

navodnjavanje-libija4. Otvaranje farme i uzgoja je bilo potrpuno besplatno

Ako je bilo koji libijac htio pokrenuti farmu, on je dobio kuću, poljoprivredno zemljište, stoku i sjeme – sve besplatno.

5. Svaka majka koja je rodila je dobila veliki novčani poklon

Kada je libijska žena rodila, dobila je 5000 američkih dolara za sebe i dijete.


6. Struja je bila besplatna

Struja je bila besplatna u Libiji znači nije bilo apsolutno nikakvih računa za potrošnju električne energije!

7. Gorivo je bilo skoro besplatno

Tijekom Gaddafijeve vladavine cijena benzina u Libiji bila je vrlo niska, nešto poput 0,14 američkih dolara po litri.

8. Gaddafi je podigao razinu obrazovanja

Prije Gaddafija samo 25% Libijaca su bili pismeni. On je digao tu brojku i do 87% pod svojom vlasti, a 25% tih ljudi je imalo akademske stupnjeve.

9. Libija je imala vlastitu državnu banku

Libija je bila jedina zemlja na svijetu koja ima banku u državnom vlasništvu, što znači da su bili u mogućnosti dati kredite građanima za nula posto kamate po zakonu, i Libija nije imala vanjski dug.

10. Zlatni dinar

Prije pada Tripolija i njegove prerane smrti, Gaddafi je pokušao uvesti jedinstvenu afričku valutu od zlata. Slijedeći korake pokojnog velikog pionira Marcus Garveya koji je prvi skovao izraz “United States of Africa”.

Gaddafi je želio uvesti jedinstvenu valultu – afrički zlatni dinar – potez koji bi bacio svjetsko gospodarstvo u kaos.

Dinaru se naširoko protivila ‘elita’ u današnjem društvu i tko ih može kriviti.

Afrički narodi bi konačno imali moć da se izvuku iz duga i siromaštva. Oni bi bili u mogućnosti da konačno kažu ‘NE’ vanjskom iskorištavanju i zadržati za sebe svoje dragocjene resurse.

Rečeno je da je zlatni dinar bio pravi razlog za napad i pobunu NATO saveza, u pokušaju zbacivanja navodno diktatorskog vođe.

Dakle, da li je Muammar Gaddafi bio terorist?

Malo tko može odgovoriti na to pitanje, ali ako netko može, to je libijski državljanin koji je živio pod njegovom vladavinom?

U svakom slučaju, prilično jasno je da je učinio neke pozitivne stvari za svoju zemlju unatoč sramotnoj prošlosti koja okružuje njegovo ime. I to je nešto što bi trebali pokušati zapamtiti kada sudimo, u budućnosti.

Ovaj Video dokumentarac navodi zanimljivu, nešto drugačiju, priču o onome što mislimo da znamo:
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(NoviSvjetskiPoredak.com)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , , , , , , ,