Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » ‘SVIJETLA BUDU─ćNOST’ HRVATSKE: Veliko istra┼żivanje pokazuje da ─çe 2020. godine najvi┼íe posla imati konobari i pravnici

‘SVIJETLA BUDU─ćNOST’ HRVATSKE: Veliko istra┼żivanje pokazuje da ─çe 2020. godine najvi┼íe posla imati konobari i pravnici

oglas-za-posaoKonobari valjda zato jer ─çe biti puno ve─ça nezaposlenost i svi ─çe sjediti po kavama, a pravnici zato jer ─çe se me─Ĺusobno Hrvati tu┼żiti puno vi┼íe, dok ─çe proizvodnja i industrija lagano tonuti prema dnu

Turizam i ugostiteljstvo sektor je koji ─çe do 2020. godine ostvariti najvi┼íe stope rasta broja zaposlenih, slijede ga osobne i druge usluge, dok ─çe negativan trend bilje┼żiti tekstil, ┼íumarstvo i drvna tehnologija – pokazuje prva projekcija o budu─çim potrebama tr┼żi┼íta rada istra┼żiva─Źa s Ekonomskog instituta u Zagrebu.

Vještine budućnosti

Prema rije─Źima Maru┼íke Vizek, v.d. ravnateljice Ekonomskog instituta, izra─Ĺena je prva projekcija o potrebama tr┼żi┼íta rada u sljede─çe ─Źetiri godine, a pretpostavke koje nudi ju─Źer predstavljena projekcija u sklopu okruglog stola ÔÇťVje┼ítine budu─çnosti za razvoj hrvatskoga gospodarstvaÔÇŁ pokazuju pove─çanje ukupnog broja zaposlenih, i to od 3,7 posto u odnosu na 2014. Projekcija uklju─Źuje promatranih 83 djelatnosti, od kojih samo 12 djelatnosti iz godine u godinu zapo┼íljava sve ve─çi broj ljudi, krizi i recesiji unato─Ź.

ÔÇťProjekcije potvr─Ĺuju trend jer se za 12 djelatnosti o─Źekuju vrlo visoke stope rastaÔÇŁ, navode istra┼żiva─Źi M. Vizek, Marina Tkalec i Ivan ┼Żili─ç. Od 12 djelatnosti, najve─çi doprinos rastu dat ─çe pravne i ra─Źunovodstvene djelatnosti, djelatnosti pripreme i uslu┼żivanja hrane i pi─ça te djelatnosti zdravstvene za┼ítite.

Umjetnost u top 10

Osobne i druge usluge, pokazuje projekcija, sa stopom rasta od 9,5 posto tre─çi su najzna─Źajniji sektor po doprinosu ukupnom broju zaposlenih, a po stopi rasta drugi najbr┼że rastu─çi sektor u Hrvatskoj.

Zanimljivo je da se umjetnost, filozofija, teologija i religijske znanosti, kao i sektor informacija i komunikacija prema stopi rasta nalaze me─Ĺu pet top-djelatnosti, iako nemaju va┼żan doprinos rastu. Me─Ĺu top-deset sektora s najve─çim doprinosom nalaze se jo┼í graditeljstvo i geodezija, odgoj, obrazovanje i sport te pravo, politologija, sociologija, dr┼żavna uprava i javni poslovi.

Ovih 15 sektora nudit će najviše poslova

(u zagradi mjesto po doprinosu rastu ukupnog broja zaposlenih)

- 9,8% turizam i ugostiteljstvo (2.)

- 9,5% osobne i druge usluge (3.)

- 7,6% umjetnost (13.)

- 7,5% filozofija, teologija i religijske znanosti (17.)

- 7,1% informacije i komunikacije (14.)

- 6,2% povijest, znanost o umjetnosti, arheologija, e tnologija i antropologija (20.)

- 5,9% graditeljstvo i geodezija (5.)

- 5,5% temeljne tehni─Źke znanosti (18.)

- 5,3% filologija (15.)

- 5,1% odgoj, obrazovanje i sport (8.)

- 4,8% pravo, politologija, sociologija, dr┼żavna uprava i javni poslovi (4.)

- 4,7% matematika, fizika, geografija, kemija, biologija (16.)

- 4,2% ekonomija i trgovina (1.)

- 3,9 zdravstvo (7.)

- 3,0 sigurnost, obrana; elektrotehnika i ra─Źunarstvo (11.)
 
(jutarnji.hr/uredio:NSP)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , ,