Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » POČINJE ZADNJA FAZA ‘DOKTRINE ŠOKA’: Naručena procjena 54 državne tvrtke prije odluke o prodaji, koju je započeo Tuđman prije 25 godina (SPISAK)

POČINJE ZADNJA FAZA ‘DOKTRINE ŠOKA’: Naručena procjena 54 državne tvrtke prije odluke o prodaji, koju je započeo Tuđman prije 25 godina (SPISAK)

oreskovic_vlada_privatizacijaVlada Tihomira Oreškovića i formalno je u krenula u privatizaciju preostalih državnih tvrtki. Kreće kraj svega što znamo kao normalno

Naime, Državni ured za upravljanje državnom imovinom objavio je natječaj u kojem se traže savjetnici za “početnu i neovisnu ocjenu portfelja trgovačkih društava u vlasništvu RH prije donošenja odluka o privatizaciji”.

Na listi se nalazi 54 tvrtki među kojima su Hrvatske autoceste, Janaf, HEP, Plinacro, Hrvatske šume, Hrvatska lutrija, ACI, Jadrolinija, Zračne luke, Hrvatska pošta, Petrokemija i Brijuni Rivijera.

Natječaj je otvoren do 3. svibnja ove godine, a traže se ocjene stanja za “prodaju trgovačkih društava bez prethodno obavljenog restrukturiranja” i “prodaju trgovačkih društva uz prethodno obavljeno restrukturiranje”. Postoji i treća opcija. To je zadržavanje u vlasništvu s ili bez restrukturiranja trgovačkog društva.

“Sve što nije strateško treba privatizirati da bi se kapital investirao za investicije koje će dovesti do smanjenja duga i bolje i uspješnije Hrvatske”, rekao je premijer Orešković 15. siječnja ove godine kada se vratio iz austrijskog Kitzbühela gdje je razgovarao s financijašima i kupcima državnog duga na neformalnom druženju u organizaciji bankarske grupacije UniCredit.

U natječajnoj dokumentaciji navedene su i tvrtke koje su od strateškog i nacionalnog značaja pa je nejasno zašto nisu izuzete, odnosno zašto raditi ocjene portfelja prije odluke o privatizaciji ako ih se na kraju zaista ne misli i prodati.
 
prodaja-drzava
 
(index.hr/uredio:NSP)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,