Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » Raul Castro poručio Amerikancima: ‘Restauracije kapitalizma na Kubi neće biti’

Raul Castro poručio Amerikancima: ‘Restauracije kapitalizma na Kubi neće biti’

raul-castro-kubaNA PARTIJKOM KONGRESU UPOZORIO: NEĆE BITI PRIVATIZACIJSKIH SHEMA I ŠOK-TERAPIJE, ONO ŠTO SU ZEMLJE BALKANA ODAVNO PROŠLE

Kubanski lider – Raul, mlađi od braće Castro – najavio je na 7. konkgresu komunističke partije te zemlje unošenje “konceptualnih novina” u nacionalni ustav, ali je istovremeno poručio i unutarnjoj oporbi i Amerikancima koji je podržavaju: “Restauracije kapitalizma na Kubi neće biti” .

Delegatima kongresa je rekao: “Nismo naivni da ne znamo da postoji utjecaj moćnih vanjskih snaga koje rade na širenju mogućnosti nedržavnih snaga upravljanja radi instaliranja” agenata promjena “u nadi da završiti s revolucijom i socijalizmom na Kubi”.

Raul je otkrio da misli na SAD i naglasio da je Washington riješio staviti točku na kubansku revoluciju – unatoč obnovi diplomatskih odnosa između dvije zemlje i prijateljskim riječima koje je Barack Obama izgovarao u Havani.

Istaknuo je da će Kuba sačuvati svoj jednopartijski sustav jer je on “oružje za zaštitu socjalizma”. Još je upozorio članove partije:

“Danas moramo biti oprezniji nego bilo kada! Washington nije odustao od svojih namjera, samo mijenja metode. Mi sa SAD imamo namjeru graditi odnose na bazi civilizirane koegzistencije, novi tip odnosa kakav među nama nkada nije postojao. Ali, bez odricanja od svojih suverenih principa “.

Otovreno je zatražio od Washingtona da obustaviti programe sračunate za promjenu socijalnog, ekonomskog i političkog sustava na Kubi. U nastavku je poručio Amerikancima:

“Neka nitko ne računa na to da će se Kuba odreći principa svoje revolucije i da će praviti ustupke na štetu svog suvereniteta i neovisnosti ili da će odstupiti o svojh ideala. Državna svojina i državno upravljanje ostaju temelj našeg sustava “.

Objasnio je da biti dozvoljena i poticana mala privatna poduzeća i upozorio: morat će djelovati u strogo postavljenom okviru i neće smjeti biti sredstvo za bogaćenje i “koncentraciju vlasništva”.

Precizirao je također: da će zemlja i dalje funkcionirati na “idejama Marttija, marksizmu-lenjinizmu, mislima povijesnog lidera revolucije Fidel Castra i na dostignućima revolucije”.

Raul je posebno ukazao da SAD još nisu sasvim demontrale ekonomsku blokadu Kube i da je to preduvjet za normalizaciju odnosa jer blokada, kako je rekao, ima “efekte zastrašivanja eksteritorijalnog karaktera”.

Još je kao uvjet za normalizaciju postavio – i vraćanje Kubi baze Guantanamo i teritorija oko nje koju su Amerikanci okupirali.

Raul Castro je govorio dva sata i na kraju ponovio: na Kubi neće biti “privatizacijskih formula” niti “šok terapije”.

Pogledajte u domunetarnom filmu
“Doktrina šoka – The Shock Doctrine (2009.)” kako to radi SAD drugim zemljama:

 

 
(fakti.org/uredio:NSP)

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , , , , ,