Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Rusija ne─çe nasjesti na bajke SAD-a o borbenim laserima kao ┼íto su prevarili SSSR sa ‘ratovima zvijezda’

Rusija ne─çe nasjesti na bajke SAD-a o borbenim laserima kao ┼íto su prevarili SSSR sa ‘ratovima zvijezda’

laser-svemirPropagandna utrka u naoru┼żanju ponovno pomi─Źe u svemir, me─Ĺutim, u praksi je ─Źak i to – fantastika. Kori┼ítenje takvog “obe─çavaju─çeg” oru┼żja protiv ravnopravnog neprijatelja (primjerice, Rusije) je potpuna psihopatija

Pentagon je upravo najavio stvaranje sustava proturaketne obrane (PRO) baziranog na laserskim i elektromagnetskim impulsima, ─Źija je svrha – utjecanje na neprijateljske balisti─Źke rakete, ne poslije njihovog lansiranja, ve─ç ranije.

Ovaj projekt podrazumijeva uni┼ítavanje raketa za koje sada┼ínji sustav proturaketne obrane nije smetnja, a takvo oru┼żje postoji samo u Rusiji. Me─Ĺutim, postavlja se pitanje: koliko su realni planovi SAD i mogu li oni ugroziti trenutni odnos snaga?

Pentagon tvrdi da je ovaj projekt pokrenut još 2014. godine radi suprotstavljanja raketama, koje mogu probiti postojeće sustave PRO (a takve rakete postoje samo u Rusiji).

Novi ameri─Źki cyber-sustavi ─çe koristiti elektromagnetski impuls, koji ─çe navodno biti u stanju poremetiti rad elektronike na velikim teritorijima, obja┼ínjava portal FreeBeacon, poznat po mnogobrojnim informacijskim spinovima. Primjena ovog oru┼żja predvi─Ĺena je tek nakon ┼íto obavje┼ítajna slu┼żba izvesti da se neprijatelj sprema za raketni udar.

U su┼ítini, projekt predvi─Ĺa zaustavljanje rakete u fazi njenog ubrzanja – planira se stvaranje lasera koji bi se instalirali na bespilotnim letjelicama ili avionima. U prijevodu: to je poku┼íaj da se utje─Źe na elektroni─Źke sustave kontrole, kako bi se “zbunila” raketa.

Ovo je realno izvedivo, ali uz dva uvjeta.

Prvo: ukoliko se, u sekundi ili djeli─çu sekunde, raspola┼że to─Źnim podacima o po─Źetku lansiranja rakete.

Drugo: ako je izvor elektromagnetskog ili laserskog impulsa u neposrednoj blizini lansirnog mjesta.

Ranije je objavljeno da je vice-admiral James Siring, direktor ameri─Źke Agencije za proturaketnu obranu koja funkcionira u sustavu Pentagona, izjavio da Sjedinjene Dr┼żave ┼żele do 2021. godine imati “kona─Źnu demonstraciju” laserskog oru┼żja zra─Źnog baziranja predvi─Ĺenog za presretanje balisti─Źkih raketa. Za tu svrhu, agencija je za 2017-u financijsku godinu zahtijevala 90,3 milijuna dolara. Osim toga, u o┼żujku su konstruktori tvrtke Lockheed Martin objavili, da su ovladali tehnologijama koje omogu─çuju proizvodnju laserskog oru┼żja pogodnog za bojevu primjenu.

Prema izvje┼ítajima ameri─Źkih medija, Zra─Źne snage SAD ve─ç su u stanju koristiti lasera protiv neprijateljskih zrakoplova, bespilotnih letjelica ili raketa, a mornarica SAD – se njima ┼ítiti od dronova, malih brodova i podmornica.

Me─Ĺutim, primjena ove vrste oru┼żja je vrlo ograni─Źena, koristi se samo protiv nisko-lete─çih ciljeva i ciljeva koji su u vidokrugu. Uporaba lasera u strate┼íke svrhe je nemogu─ça, jer su postoje─çi – tek za─Źetak naprednog oru┼żja.

Ali govoriti o stabilnom kori┼ítenju elektromagnetnh impulsa ili lasera, pa jo┼í o njegovom navo─Ĺenju na brzolete─çe ciljeve, nema smisla. Svi sustavi ove vrste prvotno su planirani kao oru┼żje dizajnirano za obaranje ili oslepljavanje neprijateljskih orbitalih sustava, a ne za presretanje raketa.

Jo┼í moramo re─çi da testovi koje su SAD izvodile na Aljasci nisu dali zna─Źajne rezultate. Me─Ĺutim, danas nisu 60-te godine.

Nikakav dron nije u stanju letjeti nad silosima strate┼íkih raketa, kako bi strpljivo ─Źekao njihovo lansiranje. A razinu elektromagnetskih impulsa je trenutno takav da se mo┼że primijeniti samo na vrlo maloj udaljenosti.

Pro┼íle godine, u specijalnom izvje┼ítaju ameri─Źke Mornarice bilo je rije─Źi o unifikaciji nekoliko klasa brodova (preimenovanje sada┼ínjih fregata u korvete i usugla┼íavanje linije dizajna) u tzv. napredne ina─Źica. Rusija u ovom slu─Źaju uop─çe nije pominjana. Predvi─Ĺeno je da nove korvete budu opremljene laserima za “posljednju liniju obrane” , to jest – kada postane gusto, kao ┼íto je to prije nekoliko dana bilo s mu─Źenim razara─Źem “Donald Cook” u Balti─Źkom moru.

Sustavi PZO “posljednje linije” su u stvari rafalni protuavionski topovi malog kalibra ili dvocijevni ili ─Źetvorocevni mitraljezi, ─Źiji je zadatak da obore ciljeve koji se pribli┼żavaju brodu na kriti─Źnom udaljenosti.

Glavni sustavi protuzra─Źne obrane, kontroliran od strane ─Źuvenog “Igisa”, dizajnirani su da obore napadaju─çi cilj na velikoj daljini.

Kori┼ítenje takvih instrumenata, uostalom, opisano je u programima CIA iz 80-ih i 90-ih godina, ali je to zahtijevalo prisustvo diverzantskih grupa na neprijateljskim aerodromima. Me─Ĺutim, ─Źak je i to bila ─Źista fantastika, jer je opet, ova vrsta ure─Ĺaja zahtijevala nevi─Ĺenu koli─Źinu energije. Pri ─Źemu bi povezivanje takvih aparata na lokalnu elektri─Źnu mre┼żu dovelo do nestanka struje u gradu, jer bi podrazumijevalo potro┼ínje energije, pribli┼żno jednaku koli─Źinama koje tro┼íi Tokio.

Ono ┼íto se sada najavljuje kao oru┼żje strate┼íkog odvra─çanja, mo┼że biti primijenjeno protiv neprijatelja, koji intelektualno i energetski zaostaje za SAD generacijama. To jest, iznad Sjeverne Koreje se mogu lansirati stotine dronova, koji bi nadzirali potencijalne raketne silose (Korejanci ih, dodu┼íe, nemaju, jer koriste stare sustave nadzemnog lansiranja), a du┼ż granice razmjestiti par novih patrolnih korveta. Mo┼żete ─Źak i ubaciti tamo nekoliko ju┼żnokorejskih diverzantskih grupa, nau─Źiv┼íi ih da govore sjevernim dijalektom.

Me─Ĺutim, u praksi je ─Źak i to – fantastika. Kori┼ítenje takvog “obe─çavaju─çeg” oru┼żja protiv ravnopravnog neprijatelja (primjerice, Rusije) je potpuna psihopatija.

Moramo shvatiti da se obrambena industrija SAD svakodnevno bavi razvojem “naprednih oru┼żja”, od kojih ve─çina zavr┼íi na otpadu mnogo prije zvani─Źnog ga┼íenja projekta. ─îitave generacije brodova sa “supersistemima” i “superoru┼żja” su u posljednjih pet godina otpisane kao besmislene. U istom smjeru ide i aviacijski razvoj, koji se u jednom momentu smatrao naprednim. Ali, konstantno pupmanje namjenske industrije velikim koli─Źinama novca prije ili kasnije daje neke rezultate.

Proboja u laserskim i impulsnim tehnologijama za sada nema zbog problema prije svega u superprovodljivosti i akumulaciji energije. I do predvi─Ĺenog roka – 2021. godine – te┼íko da ─çe do─çi do nekog ve─çeg napretka.

O─Źito je, me─Ĺutim, da se propagandna utrka u naoru┼żanju ponovno pomi─Źe u svemir – sferu toliko kontroverznu sa stanovi┼íta perspektive tehnologija, da je te┼íko napraviti nedvosmislen izbor u korist odre─Ĺene strategije. I sve je vi┼íe otkrivenja da su ovakve vrste informacijskih spinova prepisane iz Reaganove politike.

Mada postoji i jednostavnije obja┼ínjenje. Svi ┼żele novac. Mnogo i odmah.

* Strate┼íka obrambena inicijativa (engleski: Strategic Defense Initiative, SDI) projekt koji je pokrenut od strane ameri─Źkog predsjednika Ronalda Reagana. Njegov cilj je bio postavljanje vojnih satelita u orbiti planeta Zemlje koji bi mogli uni┼ítiti sovjetske i druge balsti─Źke rakete prije nego ┼íto do─Ĺu do cilja.
 
(fakti.org/uredio:NSP)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , ,