Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Amerika i dalje kontrolira internet! Do kada?

Amerika i dalje kontrolira internet! Do kada?

kontrola-internetGlobalne informacijska mreža, odnosno internet, sve više potpada pod kontrolu vlasti, prije svega na onom području na kojem je i stvoren, a to su Sjedinjene Države, upozorava ruski ministar za veze i masovne komunikacije Nikolaj Nikiforov

“U ovom trenutku internetom vlada zakonodavstvo jedne zemlje, zato što se korporacije koje upravljaju domenama i IP-adresama, koje nadgledaju baznu internet infrastrukturu i upravljaju njom, podčinjavaju upravo pravnim normama Sjedinjenih Američkih Država”, upozorio je ruski ministar u intervjuu za RT.

On, međutim, kaže da se nada da će “američke kolege ipak održati riječ i promijeniti model upravljanja, učiniti da ono bude transparentnije, kao i da će dozvoliti da u njemu sudjeluje međunarodna zajednica”.

“Rusija i druge države mnogo puta su pozivale da upravljanje internetom bude slobodno, legalno i transparentno. Ipak, nažalost, za sada SAD ne ispunjavaju obećanja”, rekao je Nikiforov.

Prema njegovim riječima, u Rusiji ne postoji državna kontrola interneta.

“Državu vidimo samo kao ključnog investitora u internet infrastrukturu. U Rusiji je to neophodno s obzirom na veličinu teritorija i složene klimatske uvjete “, istaknuo je Nikiforov.

On je, također, naveo da je uloga državne potpore posebno velika u razvoju komunikacija usmjerenih na uvođenje interneta u udaljenim regijama i područjima s malim brojem stanovnika.

“Predsjednik (Rusije Vladimir) Putin potpisao je naredbu federalnim vlastima, prema kojoj mjesta s više od 250 stanovnika moraju biti priključena na internet posredstvom optičkih vlakana.

Već smo postigli određene rezultate, priključivši već oko dvije tisuće sela. Za to se koristi infrastruktura nacionalne telekomunikacijske tvrtke ‘Rostelekom’ “, rekao je ministar.
 
(sputniknews.com/uredio:NSP)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , ,