Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » ISPOVIJEST ┼áVICARCA KOJI JE PRE┼ŻIVIO RAK: ‘Kad sam saznao za bolest, po─Źeo sam u┼żivati u ┼żivotu!’

ISPOVIJEST ┼áVICARCA KOJI JE PRE┼ŻIVIO RAK: ‘Kad sam saznao za bolest, po─Źeo sam u┼żivati u ┼żivotu!’

svicarac-rakRak gu┼ítera─Źe (pankreasa) ─Źetvrti je najsmrtonosniji oblik raka, a samo pet posto osoba oboljelih od ove zlo─çudne bolesti uspije pre┼żivjeti. Donosimo vam svjedo─Źanstvo jednog ┼ívicarca kojem se promjenio ┼żivot na bolje kada je obolio od raka

Nakon ┼íto im bude dijagnosticiran rak, pacijentima preostaje jo┼í svega tri do ┼íest mjeseci ┼żivota, dok u prosjeku samo jedan od njih dvadeset mo┼że o─Źekivati da bude ┼żiv za pet godina.

Prema podacima zdravstvenih organizacija, u Europi trenutno ┼żive 103.773 osobe kojima je dijagnosticirana ova bolest.

Rijetki pre┼żivjeli

No, jedan od rijetkih pre┼żivjelih je Martin Inderbitzin, 38-godi┼ínji ┼ávicarac kojem su doktori 2012. godine saop─çili da boluje od raka gu┼ítera─Źe.

Kada vam dijagnosticiraju rak jedino vam preostaje da razmi┼íljate o svojoj smrti. Na pamet vam jedino padaju pitanja poput: “Koliko ─çu jo┼í dugo ┼żivjeti?” “Ho─çu li nekako uspjeti pre┼żivjeti”… – rekao je Inderbitzin na po─Źetku razgovora.

Naravno, nastavlja Martin, niko ne ┼żivi vje─Źno, ali isto tako niko ni ne ┼żeli da zna kako ─çe mu ubrzo do─çi kraj…

Kada mi je doktor otkrio da bolujem od raka gu┼ítera─Źe, to je bio ┼íok mog ┼żivota. U takvoj situaciji po─Źinjete da shva─çate ┼íta je, zapravo, va┼żno u va┼íem ┼żivotu. Prije sam brinuo o poslu, novcu i planiranju godi┼ínjeg odmora.

Me─Ĺutim, danas se op─çenito brinem znatno manje nego prije. Mo┼żda to zvu─Źi ─Źudno, ali je tako – kazao nam je Inderbitzin.


Smatra kako je veoma va┼żno da ljude ne bude strah da pri─Źaju o raku.

Ne trebaju se sramiti situacije u kojoj se nalaze. Ba┼í naprotiv! Neophodno je da govore o tome kako bi nadvladali predrasude kod drugih ljudi, ali i njihov strah – kazao je Inderbitzin.

Po─Źeo sam u┼żivati

I Martin je, kao i ve─çina osoba kojima bude dijagnosticiran neki oblik raka, shvatio da mu ne preostaje jo┼í mnogo ┼żivota.

Me─Ĺutim, to saznanje nau─Źilo me je da ┼żivim. Zbog toga nisam brinuo ni o propu┼ítenim prilikama, kao ni o svojoj neizvjesnoj budu─çnosti. Po─Źeo sam cijeniti one svakida┼ínje stvari: izlaske sa prijateljima, oslu┼íkivanje kapi ki┼íe dok pada, degustiranje ukusne hrane ili jednostavno provo─Ĺenje vremena sa najdra┼żim osobama – naglasio je Inderbitzin.

Svima kojima je dijagnosticirana neka sli─Źna bolest poru─Źio je da po─Źnu u┼żivati u ┼żivotu.

Martinu, koji je ina─Źe re┼żiser i neuropsihijatar, rak gu┼ítera─Źe dijagnosticiran je augustu 2012. godine. Narednih devet mjeseci bio je podvrgnut raznoraznim terapijama, nakon kojih su mu doktori rekli kako testovi pokazuju da mu je zdravstveno stanje savr┼íeno.

Danas, ─Źetiri godine od silnih pretraga i operacija, osje─çam se zaista izvanredno – kazao nam je Inderbitzin.

My Survival Story

Inderbitzin je osniva─Ź bloga My Survival Story, na kojem osobe oboljele od zlo─çudnih bolesti iz cijelog svijeta mogu objavljivati svoje ┼żivotne pri─Źe.

┼Żelim na taj na─Źin da pomognem ljudima da sa drugima dijele svoje ┼żivotne pri─Źe i da lak┼íe podnesu sve te┼íke trenutke kroz koje prolaze – pojasnio nam je Inderbitzin.

 
(avaz.ba/uredio:NSP)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , ,