Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » ISPOVIJEST ŠVICARCA KOJI JE PREŽIVIO RAK: ‘Kad sam saznao za bolest, počeo sam uživati u životu!’

ISPOVIJEST ŠVICARCA KOJI JE PREŽIVIO RAK: ‘Kad sam saznao za bolest, počeo sam uživati u životu!’

svicarac-rakRak gušterače (pankreasa) četvrti je najsmrtonosniji oblik raka, a samo pet posto osoba oboljelih od ove zloćudne bolesti uspije preživjeti. Donosimo vam svjedočanstvo jednog švicarca kojem se promjenio život na bolje kada je obolio od raka

Nakon što im bude dijagnosticiran rak, pacijentima preostaje još svega tri do šest mjeseci života, dok u prosjeku samo jedan od njih dvadeset može očekivati da bude živ za pet godina.

Prema podacima zdravstvenih organizacija, u Europi trenutno žive 103.773 osobe kojima je dijagnosticirana ova bolest.

Rijetki preživjeli

No, jedan od rijetkih preživjelih je Martin Inderbitzin, 38-godišnji Švicarac kojem su doktori 2012. godine saopćili da boluje od raka gušterače.

Kada vam dijagnosticiraju rak jedino vam preostaje da razmišljate o svojoj smrti. Na pamet vam jedino padaju pitanja poput: “Koliko ću još dugo živjeti?” “Hoću li nekako uspjeti preživjeti”… – rekao je Inderbitzin na početku razgovora.

Naravno, nastavlja Martin, niko ne živi vječno, ali isto tako niko ni ne želi da zna kako će mu ubrzo doći kraj…

Kada mi je doktor otkrio da bolujem od raka gušterače, to je bio šok mog života. U takvoj situaciji počinjete da shvaćate šta je, zapravo, važno u vašem životu. Prije sam brinuo o poslu, novcu i planiranju godišnjeg odmora.

Međutim, danas se općenito brinem znatno manje nego prije. Možda to zvuči čudno, ali je tako – kazao nam je Inderbitzin.

Smatra kako je veoma važno da ljude ne bude strah da pričaju o raku.

Ne trebaju se sramiti situacije u kojoj se nalaze. Baš naprotiv! Neophodno je da govore o tome kako bi nadvladali predrasude kod drugih ljudi, ali i njihov strah – kazao je Inderbitzin.

Počeo sam uživati

I Martin je, kao i većina osoba kojima bude dijagnosticiran neki oblik raka, shvatio da mu ne preostaje još mnogo života.

Međutim, to saznanje naučilo me je da živim. Zbog toga nisam brinuo ni o propuštenim prilikama, kao ni o svojoj neizvjesnoj budućnosti. Počeo sam cijeniti one svakidašnje stvari: izlaske sa prijateljima, osluškivanje kapi kiše dok pada, degustiranje ukusne hrane ili jednostavno provođenje vremena sa najdražim osobama – naglasio je Inderbitzin.

Svima kojima je dijagnosticirana neka slična bolest poručio je da počnu uživati u životu.

Martinu, koji je inače režiser i neuropsihijatar, rak gušterače dijagnosticiran je augustu 2012. godine. Narednih devet mjeseci bio je podvrgnut raznoraznim terapijama, nakon kojih su mu doktori rekli kako testovi pokazuju da mu je zdravstveno stanje savršeno.

Danas, četiri godine od silnih pretraga i operacija, osjećam se zaista izvanredno – kazao nam je Inderbitzin.

My Survival Story

Inderbitzin je osnivač bloga My Survival Story, na kojem osobe oboljele od zloćudnih bolesti iz cijelog svijeta mogu objavljivati svoje životne priče.

Želim na taj način da pomognem ljudima da sa drugima dijele svoje životne priče i da lakše podnesu sve teške trenutke kroz koje prolaze – pojasnio nam je Inderbitzin.

 
(avaz.ba/uredio:NSP)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , ,