Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Uskoro: Roboti koji sami odlučuju koga će ubiti, a UN će dati dozvolu

Uskoro: Roboti koji sami odlučuju koga će ubiti, a UN će dati dozvolu

robot-ubojicaU tijeku je izrada robota-ubojica pomoću tehnologije koja će im omogućiti da pucaju u metu bez ljudske kontrole, a to će omogućiti ni više niti manje nego Ujedinjeni narodi

Novi oblik autonomnog naoružanja moći će identificirati mete i imat će sposobnost da puca bez ikakve ljudske kontrole.

Ova tehnologija poznata je kao “roboti-ubojice” i postoji u više oblika, kao što su bespilotne letjelice ili bespilotne podmornice.

Ovi roboti neće imati potrebu za ljudskim upravljanjem i moći će pucati u mete prema vlastitom izboru.

U ekskluzivnom intervjuu za Sputnik, Boni Doherty iz organizacije “Human Rights Watch” rekla je da je razvoj ove tehnologije bliži nego što se misli.

“Sljedeći korak, kada će mogućnost donošenja odluka biti predana strojevima, desit će se za nekoliko godina, a ne desetljeća.”

Zbog toga ova organizacija u Ženevi radi na tome da se donese zabrana da bi se zaustavio bilo kakav negativan utjecaj koji bi roboti mogli imati na čovječanstvo.

Doherty i njene kolege rade na konvenciji UN o određenim uobičajenim vrstama oružja i vjeruje da, ako dodaju aneks na postojeći dogovor, onda bi roboti-ubojice mogeli biti zabranjeni, što “Human Rights Watch” smatra izvodljivim i neophodnim.

Međutim, upotreba ovakve tehnologije bi mogla pomoći u smanjenju kauzaliteta.

“Povjeravanje odluka o životu i smrti strojevima smanjuje vrijednost čovječanstvu. Ono također podiže i pitanje odgovornosti i dovodi do utrke u naoružanju “, izjavila je Doherty.
 

 
Organizacija smatra da je jedini način da se zaustavi razvoj ovog naoružanja konvencija, ali javnost također može igrati važnu ulogu.

“Najvažnija stvar je sporazum koji može u startu zaustaviti njihov razvoj, da oni nikad ne uđu u zemlje … zemlje mogu odrediti smjer politike, a javnost bi također trebalo izvršiti pritisak na svoje vlade”.

Ali ostaje činjenica da ovo možda nije dovoljno da se ovakve tehnologije razviju i da treba da se izvrši veći pritisak na vlade.

“Ovdje u Ženevi je desetine država koje se treću godinu zaredom okupljaju da bi sudjelovale u aktivnoj diskusiji o ovakvom oružju. Pitanje je što će one raditi u vezi s tim i sada tražimo od njih da prestanu govoriti i prijeći s riječi na djela”, dodaje Doherty.

Oni se okupljaju već treću godinu za redom umjesto da odmah ukinu takav sporazum. Znači mogla bi takva tehnologija ipak dobiti dozvolu za ubijanje.
 
(sputniknews.com/uredio:NSP)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , ,