Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » KERRY ZASTENJAO NAKON AMERIČKOG PONIŽENJA NA BALTIKU, RUSIJA JE PUNA SAMOPOUZDANJA, A KINEZI DIJELE SVE POHVALE

KERRY ZASTENJAO NAKON AMERIČKOG PONIŽENJA NA BALTIKU, RUSIJA JE PUNA SAMOPOUZDANJA, A KINEZI DIJELE SVE POHVALE

BALTIK-RUSIJA-AVIONDok glasnogovornik Komunističke partije hvali Putina za provokaciju, John Kerry zaziva krvoločni rat na području koje je čak 7000 km udaljeno od Amerike

Međutim, uvodnik u Global Timesu, službeni glasnogovornik kineske vladajuće Komunističke partije, karakterizira incident kao veliki udarac za američki prestiž.

“Ruski piloti su pokazali visoke profesionalne sposobnosti u obavljanju tih izuzetno opasnih manevara”, navodi uvodnik.

“Američka vojska, koja namjerava izazvati Rusiju u Baltičkom moru, bila je ponižena svojim ruskim kolegama. Američka se mora osjećati bijesnom.”

Američki razarač je po pravilima mogao otvoriti vatru na ruski bombarder koji mu se “opasno” i “provokaciono” približio, izjavio je u intervjuu za CNN američki državni tajnik John Kerry.

“Osuđujemo ovakvo ponašanje. Ono je nepromišljeno, provokativno i opasno. Prema pravilima vojnih djelovanja, oni (ruski zrakoplovi) su mogli biti oboreni”, rekao je Kerry.

On je naglasio da Amerika neće dozvoliti da bude “zaplašena na otvorenom moru” i podsjetio da je Washington već izlagao Moskvi svoju poziciju koja se tiče opasnosti zbog sličnih djelovanja.

Ranije je europska komanda SAD izjavila da su ruski avioni letjeli preblizu razarača “Donald Cook” u međunarodnim vodama Baltičkog mora. Prema podacima Pentagona, Su-24 se približio brodu na rastojanje manje od deset metara, što prema američkoj strani, svjedoči o imitaciji napada.

Ministarstvo obrane Rusije saopćilo je da su se ruski piloti udaljili od američkog broda poštujući sve mjere sigurnosti.

“Primijetivši brod u zoni vidljivosti, ruski piloti su se okrenuli, poštujući pritom sve mjere sigurnosti”, rekao je službeni predstavnik Ministarstva obrane Ruske Federacije general-bojnik Igor Konašenkov.


 
(sputniknews.com,infowars.com/uredio:NSP)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , ,