Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » MONSANTO U VELIKIM PROBLEMIMA: Prvi puta u 20 godina manje zasijanog GMO sjemena

MONSANTO U VELIKIM PROBLEMIMA: Prvi puta u 20 godina manje zasijanog GMO sjemena

gmo-sjemeUkupna je površina zasijana genetski modificiranim poljoprivrednim kulturama u zemljama širom svijeta smanjena prošle godine, prvi puta u 20 godina, pokazala je najnovija studija

U 2014. godini, dvadeset godina nakon ┼íto je na tr┼żi┼íte plasirana prva genetski modificirana poljoprivredna kultura, ukupno je u svijetu takvim kulturama bilo zasijano 181,5 milijuna hektara poljoprivrede povr┼íine.

Potom je pro┼íle godine ta povr┼íina smanjena za jedan posto, izvijestila je u studiji objavljenoj u srijedu pro-GM Me─Ĺunarodna slu┼żba za nabavu biotehnolo┼íkih rje┼íenja za poljoprivredu (ISAAA).

Pad su u tom udru┼żenju pripisali o┼ítrom pojeftinjenju roba, uklju─Źuju─çi kukuruz i pamuk.

‘ISAAA o─Źekuje da ─çe se ukupna zasijana povr┼íina pove─çati kada porastu cijene roba’, navodi se u priop─çenju udru┼żenja koje zagovara uzgoj genetski izmijenjenih kultura.

U vode─çem uzgajiva─Źu genetskih izmijenjenih kultura SAD-u ukupna je povr┼íina zasijana takvim kulturama pro┼íle godine smanjena za 2,2 milijuna hektara.

U Ju┼żnoafri─Źkoj Republici (JAR) povr┼íina zasijana genetski izmijenjenim kukuruzom zbog te┼íke je su┼íe smanjena s tri milijuna na 2,3 milijuna hektara u 2015.

Burkina Faso prošlog je tjedna pak u potpunosti odustala od uzgoja genetski modificiranog pamuka, navodeći kao razlog neprofitabilnost projekta.

U ISAAA-i napominju da je unato─Ź ‘izazovima’ povr┼íina zasijana genetski izmijenjenim kulturama u proteklih 20 godina ‘uve─çana 100 puta’ i da ih trenutno uzgaja 18 milijuna poljoprivrednika u 28 zemalja.

Od 1996. do 2014. biotehnolo┼íke kulture uspje┼íno su uzgajane na ukupno 1,8 milijardi hektara povr┼íine. U pro┼íloj je godini gotovo polovina zasijane povr┼íine otpadala na pet zemalja u razvoju, uklju─Źuju─çi Brazil, Argentinu, Indiju, Kinu i JAR.

Genetski izmijenjene poljoprivredne kulture i dalje su predmet ┼żestokih sporenja u brojnim zemljama, pri ─Źemu su u fokusu upotreba takvih kultura i utjecaj uzgoja na okoli┼í.

Nadajmo se da ─çe se ovaj trend odr┼żati.
 
(tportal.hr/uredio:NSP)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , ,