Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » Čudesni napitak od celera: Topi kamenac, uklanja kolesterol i olakšava probavu

Čudesni napitak od celera: Topi kamenac, uklanja kolesterol i olakšava probavu

celer-sokSok stabljike celera pun je hranjivih tvari te spada među najzdravije tekućine koje biste mogli unijeti u tijelo. Zbog toga, uravnotežuje pH vrijednost organizma koji je zbog industrijski prerađene hrane često zakiseljen

Listovi celera bogati su vitaminom A, dok su peteljke izvrstan izvor vitamina B1, B2, B6 i C, puni su kalija, folne kiseline, kalcija, magnezija, željeza, fosfora, natrija i esencijalnih aminokiselina. Tu su i biljni hormoni te vrlo vrijedna eterična ulja koja daju celeru specifičan miris. Ova ulja posebno dobro djeluju na živčani sustav i umiruju.

Zanimljivo da je celer bogat natrijem koji je drugačiji od soli koju obično koristimo u kuhinji. Naime, kuhinjska sol sastoji se od netopivih anorganskih spojeva koje dovode do razvoja proširenih vena, oštećenja arterija i drugih bolesti. S druge strane, natrij iz celera je topiv u vodi te ga tijelo može bolje iskoristiti te istovremeno održati hidratantnost stanica.

Brojne koristi od celerovog soka

Za celer je poznato da sadrži barem osam vrsta antikancerogenih sastojaka. Istraživanje na Sveučilištu Ruflutgers u New Jerseyju pokazalo je da celer sadrži brojne sastojke koji sprečavaju širenje raka, kao što su acetilenici i fonolična kiselina. Koumarini su još jedna fitokemikalija koja sprečava štetan utjecaj slobodnih radikala i tako služi u prevenciji razvoja raka debelog crijeva i želudca.

Snižava kolesterol

Laboratorijska istraživanja pokazuju da butil ftalid, kemijski spoj iz celera, može pomoći u smanjenju LDL (lošeg) kolesterola. Prema mišljenju istraživača sa Sveučilišta u Chicagu, celer smanjuje razinu kolesterola za čak sedam puta i to ako jedete samo dvije stabljike na dan. Celer također pomaže u izlučivanju žučne kiseline koja uklanja kolesterol iz tijela.

Pomoć kod probave

Posebne hranjive tvari iz vlakana celera pomažu pokretljivost crijeva. To celer čini prirodnim laksativom koji pomaže da se oslobodite zatvora. Pomaže opuštanju i živaca iscrpljenih farmaceutskim laksativima.
 
(narodnamedicina.info/uredio:NSP)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , ,