Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » POBJEDA: Europski parlament glasovao protiv kori┼ítenja glifosata za gotovo sve svrhe

POBJEDA: Europski parlament glasovao protiv korištenja glifosata za gotovo sve svrhe

glifosat-zabranaIako nije obvezuju─çi, ovaj jasno izra┼żeni stav zastupnika jasna je poruka Europskoj komisiji, ali i dr┼żavama ─Źlanicama EU-a, za dono┼íenje kona─Źne odluke o daljnjoj upotrebi glifosata

Izglasavanjem amandmana protiv kori┼ítenja glifosata za gotovo sve svrhe zastupnici u Europskom parlamentu danas su na plenarnoj sjednici u Strasbourgu uva┼żili mi┼íljenje velikog broja gra─Ĺana Europske unije o zabrani daljnje upotrebe herbicida glifosata kao sredstva koje slu┼żi suzbijanju korova u poljoprivrednoj proizvodnji, vrtlarstvu i ┼íumarstvu.

Iako nije obvezuju─çi, ovaj jasno izra┼żeni stav zastupnika jasna je poruka Europskoj komisiji, ali i dr┼żavama ─Źlanicama EU-a, za dono┼íenje kona─Źne odluke o daljnjoj upotrebi glifosata.

ÔÇťIako se ovako izglasanom rezolucijom umjesto potpune zabrane, predla┼że autorizacija glifosata na sedam godina, postignuta je va┼żna pobjeda Zelenih jer su prihva─çeni amandmani kojima smo tra┼żili zabranu kori┼ítenja glifosata za puno specifi─Źnih slu─Źajeva, kao ┼íto su zabrana kori┼ítenja glifosata za neprofesionalnu uporabu te kori┼ítenje glifosata u blizini javnih parkova, igrali┼íta i vrtova.

Ovi uvjeti ─çe prakti─Źno onemogu─çiti ili ote┼żati postupak autorizacije. Budu─çi je Francuska ve─ç donijela odluku o zabrani glifosata, o─Źekujem da ─çe i druge zemlje postupiti isto, uklju─Źuju─çi Hrvatsku i na┼íe resorno ministarstvoÔÇŁ, priop─çuje zastupnik Davor ┼ákrlec.
 
(dnevno.hr/uredio:NSP)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , ,